CONTRACT COLECTIV DE MUNCA LA NIVEL DE GRUP DE UNITATI PRODUCERE, TRANSPORT, DISTRIBUȚIE ENERGIE TERMICA SI/SAU ELECTRICA

UnitatiElectrica

(G.U.P.T.D.E.T.E)

30/10/2009

CAPITOLUL I DISPOZIȚII GENERALE

Art. 1

In temeiul drepturilor garantate de Constituția României, al prevederilor legislației in vigoare părțile contractante, pe deplin egale și libere în negocierea acestui contract colectiv de muncă, se obligă să respecte prevederile lui.

Art. 2

Prevederile prezentului contract colectiv de muncă, acționând ca lege între părți, se aplică la agenții economici din Grupul de Unități Producere, Transport si Distribuție Energie Termica si/sau Electrica (numita in continuare Grup de Unități) nominalizate in Anexa nr. 1.

Art. 3

Prezentul contract colectiv de muncă are ca scop, în principal, stabilirea drepturilor minime ale salariaților și a obligațiilor corelative, cu privire la :

-încheierea, executarea, modificarea, suspendarea și încetarea contractului individual de muncă;

-timpul de muncă și timpul de odihnă;

-condiții de muncă, securitate și sănătate în muncă;

-salarizare;

-protecția socială a salariaților;

-formarea profesională a salariaților;

-drepturi și obligații de serviciu; disciplina muncii;

- alte drepturi și obligații ce decurg din relațiile de muncă.

Art. 4

Prezentul contract colectiv de muncă se încheie pe o perioadă de minimum patru ani. Părțile vor conveni asupra prelungirii valabilității sale cu sau fără modificări rezultate din negociere. Anual, părțile vor rediscuta domeniile prevăzute de legea 130/1996 republicată.

Art. 5

(1) Pe baza prezentului contract colectiv de munca se vor încheia la nivel de agenți economici, nominalizați în Anexa nr. 1, contracte colective de muncă respectând prevederile prezentului contract și cuprinzând și clauze specifice fiecărui agent economic.

(2) Aceste contracte colective de muncă se vor încheia nu mai târziu de 30 de zile de la înregistrarea prezentului contract colectiv de muncă la nivel de grup de unitari.

Art. 6

(1) în contractele colective de muncă încheiate la nivel inferior nu se vor putea prevede drepturi sub limitele minime sau dispoziții contrare celor stabilite în prezentul contract.

(2)- Pentru cazul agenților economici care au contracte colective de muncă încheiate la data înregistrării prezentului contract colectiv de muncă la nivel de grup de unitari, părțile semnatare ale acestora vor conveni, prin acte adiționale, punerea in acord cu prevederile noului contract colectiv de muncă la nivel de grup de unitari.

Art. 7

(1) Drepturile salariaților, inclusiv cele salariale, prevăzute în prezentul contract colectiv de muncă, pot fi reașezate prin negociere in contractele colective de munca încheiate la nivel inferior, dar nu pot să reprezinte cauza reducerii altor drepturi colective sau individuale, care au fost recunoscute anterior.

(2) Dacă prin reglementări anterioare au fost prevăzute drepturi mai mari pentru salariați, acestea vor fi preluate în CCM la nivel de agent economic.

(3)în situațiile în care, în privința drepturilor ce decurg din prezentul contract colectiv de muncă, vor interveni reglementări legale mai favorabile, acestea vor face parte de drept din contract, fiind stipulate în protocoale semnate de ambele părți.

Art. 8

(1) Părțile se obligă ca, în perioada de aplicare a prezentului contract colectiv de muncă, să nu promoveze și să nu susțină proiecte de acte normative a căror adoptare ar conduce la diminuarea drepturilor ce decurg din prezentul contract colectiv de muncă.

(2)Asociația patronala si federațiile sindicale semnatare ale prezentului contract colectiv de munca vor fi obligatoriu consultate in vederea obținerii acordului necesar, in toate cazurile, pentru promovarea si/sau susținerea proiectelor de acte normative care vizează relațiile de munca si se vor informa reciproc despre masurile întreprinse si despre rezultatele obținute.

Art. 9

(1) Neîndeplinirea obligațiilor asumate prin contractul colectiv de muncă atrage răspunderea părților care se fac vinovate de aceasta.

(2) Reprezentanții pârților semnatare pot verifica la agenții economici, prin membrii comisiei paritare nominalizați in Anexa nr. 3 la prezentul CCM, modul în care sunt respectate clauzele prevăzute în contractul colectiv de munca.

Art. 10

Interpretarea clauzelor din prezentul CCM se va face prin consens. Dacă nu se realizează consensul, clauza se interpretează conform reglementărilor dreptului muncii în favoarea salariatului.

CAPITOLUL II CONTRACTUL INDIVIDUAL DE MUNCA

Art. 11

(1) în vederea stabilirii concrete a drepturilor și obligațiilor salariatului angajarea se face prin încheierea contractului individual de muncă.

(2)Angajarea personalului reprezintă actul de voință reciprocă al angajatorului și al angajatului, concretizat prin încheierea unui contract individual de muncă în formă scrisă între aceștia și prin care angajatul se obligă să presteze o activitate potrivit cerințelor postului în care este încadrat, iar angajatorul să-i acorde drepturile salariale și de altă natură pentru activitatea și locul de muncă respective, în conformitate cu prevederile Contractului Colectiv de Muncă, în condițiile realizării sarcinilor, atribuțiilor și răspunderilor corespunzătoare postului.

Art. 12

(1) Angajarea de personal se face pe posturile vacante numai prin concurs, examen sau interviu, pe criteriul verificării aptitudinilor profesionale și personale pentru funcțiile și meseriile prevăzute în Nomenclatorul de funcții și meserii al agentului economic.

(2) Nomenclatorul de funcții și meserii va face obiectul unei anexe la CCM încheiat la agentul economic și va fi reactualizat ori de câte ori va fi necesar.

Art. 13

(1) Angajarea de personal se face fără discriminare directă sau indirectă pe criterii de sex, orientare sexuală, caracteristici genetice, vârstă, apartenență națională, rasă, culoare, etnie, religie, opțiune politică, origine socială, handicap, situație sau responsabilitate familială, apartenență ori activitate sindicală.

(2) In măsură in care nu exista in tara forța de munca de cetățenie romana disponibila si calificata corespunzător, pot fi angajați pentru anumite obiective sau lucrare cetățeni străini si apatrizi conform prevederile legale.

(3)Candidatul trebuie să cunoască limba română pe care să o folosească în cadrul sarcinilor sau relațiilor de serviciu.

Art. 14

(1) Angajarea de personal și încheierea contractelor individuale de muncă se face de angajator, cu respectarea dispozițiilor în vigoare și a prevederilor contractului colectiv de muncă, de regulă pe durată nedeterminată și, prin excepție, pe durata determinată, în limita posturilor vacante.

(2)Contractele individuale de muncă se încheie în scris, în limba română, câte un exemplar pentru fiecare parte, prin grija angajatorului.

(3)Contractul individual de muncă va cuprinde cel puțin clauze generale și clauze specifice conform modelului orientativ de la Anexa nr. 2.

(4)Posturile vacante si condițiile de ocupare vor fi anunțate la sediile agenților economici si comunicate prin mijloace de informare mass-media.

Art. 15

Condițiile minime de studii sunt cele prevăzute în nomenclatorul de funcții și meserii al fiecărui agent economic.

Art. 16

Modul de organizare și desfășurare a concursului, examenului sau interviului se stabilește prin contractul colectiv de muncă încheiat la nivelul agentului economic.

Art. 17

(1) Pentru angajarea în muncă personalul trebuie să aibă vârsta minimă de 16 ani împliniți și studiile generale obligatoriu terminate.

(2) - Pentru activitățile și locurile de muncă cu condiții grele, vătămătoare sau periculoase, vârsta pentru angajare va fi de minimum 18 ani.

Art. 18

(1) înainte de admiterea la concurs, examen sau interviu, candidații vor fi supuși unui examen medical complet, care va stabili dacă persoana este aptă medical pentru activitatea sau locul de muncă unde urmează

(2)Pentru anumite funcții și meserii, care vor fi stabilite la nivelul agentului economic, este necesară și testarea psihologică.

Art. 19

Angajarea candidaților reușiți la concurs, examen sau interviu se va face de către conducătorul agentului economic, în baza unui contract individual de muncă semnat de ambele părți.

Art. 20

(1) Fișa postului sau fișa zonei de deservire se întocmește de angajator și este anexă a contractului individual de muncă.

(2) Fișa va cuprinde obligatoriu atribuțiile și principalele operații din cadrul sarcinilor și îndatoririlor ce revin salariatului, corespunzător locului său de muncă și postului ocupat, ce cad în răspunderea sa directă, precum și cele I prevăzute în legislația națională și reglementările în vigoare ale agentului economic în domeniul securității și sănătății în muncă și al protecției mediului. Aceasta va fi prezentată angajatului înainte de semnarea contractului individual de muncă.

Art 21

In cazul in care, pentru ocuparea unui loc de munca, vor fi mai mulți candidați cu rezultate sensibil egale, obținute in urma evaluării conform Regulamentului de concurs stabilit de unitate, la angajare se va tine cont, de următoarea ordine de preferința :

a)salariatul deja angajat la agentul economic la care dă concurs, examen sau interviu pentru altă funcție;

b)copiii, orfanii sau văduvele, după caz, ai unor foști salariați care și-au pierdut capacitatea de muncă sau au decedat în urma unor accidente suferite în cadrul agentului economic;

c)orfanii sau văduvele foștilor salariați ai agentului economic;

d)alte criterii privitoare la surse de venit stabilite în contractele colective de muncă subsecvente.

Art. 22

(1) Nu se admite participarea la concurs, examen sau interviu, în 

a)persoanelor asupra cărora instanța a pronunțat interdicția de exercitare a profesiei, temporar sau definitiv;

b)persoanelor care au avut contractul individual de muncă desfăcut pentru grave abateri disciplinare.

(2) - Nu se admite participarea la concurs, examen sau interviu în vederea angajării cu Contract Individual de Muncă pe durată nedeterminată, a persoanelor care îndeplinesc condițiile de înscriere la pensie pentru muncă depusă și limită de vârstă.

Art. 23

(1) Persoanele care candidează la angajarea pe un post de execuție sau conducere, vor completa o declarație din care să rezulte dacă se I încadrează sau nu într-una din situațiile expuse la art. 21 și 22.

(2) - Candidatului declarat reușit i se va încheia Contract Individual de Muncă numai după ce a prezentat, în termen de maxim 20 de zile calendaristice, acte doveditoare din care să rezulte că nu este patron sau asociat la firme înregistrate legal.

(3)- în cazul în care, după angajare, declarația pe proprie răspundere de la alin. (1) și (2), se dovedește că este falsă, Contractul Individual de Muncă al respectivei persoane va înceta pe motiv disciplinar.

Art. 24

(1) Se pot angaja fără examen sau concurs foștii salariați ai agentului economic care au fost concediați pentru reducere de activitate, sau cei pensionați temporar ca urmare a pierderii capacității de muncă și care revin pe aceleași funcții / meserii sau unele echivalente în termen de cel mult 2 ani de la desfacerea contractului de muncă sau pensionarea temporară, dacă numărul solicitanților care se încadrează în prevederile prezentului articol nu este mai mare decât numărul posturilor.

(2) în cazul în care numărul solicitanților din această categorie depășește numărul posturilor, se va organiza concurs între aceștia.

Art. 25

(1) Contractul individual de muncă va fi încheiat cu clauză de proba pe durata de până la 6 lunii conformi legii cu excepția celor care au întrerupt acvitatea pentru care sunt angajați mai puțin de 2 ani din motive neimputabile lor.

(2)în perioada de probă, șeful ierarhic va acorda calificative și aprecieri lunare asupra comportamentului salariatului, sub aspectul disciplinei la locul de muncă, calității lucrărilor executate si inițiativei.

(3)De aceste calificative se va ține seama la renegocierea clauzelor salariale din contractul individual de muncă ce se va face la sfârșitul perioadei de probă.

Art. 26

(1) Pe durata perioadei de probă, salariatul se bucură de toate drepturile și are toate obligațiile prevăzute în legislația muncii, în contractul I colectiv de muncă aplicabil, în Regulamentul intern și în Contractul Individual de Muncă.

(2)Pe durata perioadei de probă, Contractul Individual de Muncă poate înceta, cu acordul părților.

(3)La sfârșitul perioadei de probă, ținându-se seama de calificativele lunare obținute și de rezultatul testării finale, se va renegocia contractul individual de muncă pentru postul pentru care a fost încheiat sau pentru cel corespunzător rezultatelor obținute; dacă acest lucru nu este posibil, contractul individual de muncă poate înceta la inițiativa oricăreia dintre părți.

Art. 27

(1) Contractul individual de muncă poate fi modificat prin acordul părților sau cu titlu de excepție, unilateral, de către angajator, numai în cazul și în condițiile stabilite de lege.

(2) Refuzul salariatului de a accepta o modificare a clauzelor referitoare la durata contractului, locul muncii, felul muncii, condițiile de muncă, salariu, timpul de muncă și timpul de odihnă, nu dă dreptul angajatorului de a proceda la desfacerea unilaterală a contractului individual de muncă pentru acest motiv, cu excepția cazurilor prevăzute de lege.

Art. 28

(1) Salariatul poate fi delegat în afara locului său de muncă, în aceeași localitate sau în alte localități , pentru îndeplinirea unor sarcini de serviciu corespunzătoare atribuțiilor proprii.

(2)Durata de delegare poate fi de cel mult 60 de zile consecutive și, cumulat, nu poate depăși 120 de zile pe an calendaristic.

(3)Pe durata delegării în alte localități, în afara salariului și a celorlalte drepturi prevăzute în contractul individual de muncă, salariatul mai are dreptul la :

- diurna în valoare de 45%-65% din salariul său de bază zilnic brut, calculat la numărul de zile lucrătoare ale lunii respective, pe durata deplasării, dar nu mai puțin de 10% din valoarea salariului minim pe unitate. Cuantumul diurnei va fi diferențiat prin criterii specifice în contractele colective de muncă la nivele inferioare;

- decontarea cheltuielilor de cazare la unități hoteliere de maximum patru stele;

- în cazul în care cazarea delegatului nu poate fi dovedită cu acte justificative, decontarea se face în cuantumul stabilit prin contractul colectiv de munca la agent economic;

- decontarea cheltuielilor de transport se face în baza documentelor justificative, corespunzător categoriei mijlocului de transport, distanței și clasei;

- decontarea cheltuielilor de transport, în cazul în care deplasarea se face cu autoturism particular, se va face conform prevederilor negociate la nivel de contract colectiv de muncă la agent economic.

(4)Contractele colective de muncă încheiate la nivele inferioare pot să prevadă și alte situații în care se decontează cheltuielile de transport la deplasarea în aceeași localitate.

Art. 29

(1) - Detașarea poate fi între unitățile / subunitățile agenților economici nominalizați in Anexa 1 Detașarea poate fi dispusă pe o perioadă de cel mult 1 an. în mod excepțional, perioada detașării poate fi prelungită pentru motive obiective ce impun prezența salariatului la angajatorul la care s-a dispus detașarea, cu acordul ambelor părți, din 6 în 6 luni.

(2)Pe durata detașării între agenții economici, salariatul beneficiază și de o indemnizație de 20-65% din noul salariu de bază negociat, dar care să nu reprezinte mai puțin de 65% din salariul mediu de bază zilnic pe unitatea la care este detașat.

(3)Alte obligații și drepturi determinate de detașare sunt reglementate în Contractul Colectiv de Muncă la nivel de agent economic.

(4)în cazul în care salariatul motivează refuzul detașării, organismul paritar constituit conform contractului colectiv de muncă la nivelul agentului economic, se va pronunța, în urma unei analize, asupra temeiniciei motivelor invocate care îndreptățesc sau nu refuzul detașării.

Art. 30

(1) Persoana detașată își menține funcția și toate drepturile avute la data detașării.

(2)Dacă la locul detașării, drepturile echivalente au nivele mai mari sau se acordă și alte drepturi, salariații detașați beneficiază de acestea.

(3)Salariatul detașat în altă localitate are dreptul și la rambursarea cheltuielilor de transport și cazare în condiții de confort corespunzătoare, asigurate de agentul economic la care se efectuează detașarea, în conformitate cu dispozițiile legale.

(4)în cazul detașării salariaților la agenți economici, alții decât semnatarii prezentului contract, aceștia vor beneficia de drepturile prevăzute de lege, precum și de alte drepturi pe care le vor negocia cu agentul economic respectiv.

Art. 31

Revenirea din detașare se face pe același post sau funcție avute anterior detașării, cu drepturile ce i se cuvin, actualizate

Art. 32

Pot fi angajate pe posturile celor detașați în condițiile contractului colectiv de muncă, persoane cu contract de muncă pe durată determinată, acesta încetând la revenirea titularului.

Art. 33

Salariatul detașat la cererea sa nu beneficiază de drepturile privind detașarea prevăzute în prezentul contract colectiv de muncă la art. nr. 29 (3).

Art. 34

(1) Contractul individual de muncă se poate suspenda, prin acordul părților, sau în cazurile prevăzute de lege în mod expres.

(2)In cazul in care activitatea a fost întrerupta din motive tehnice, salariații nu pot fi considerați cu contractul de munca suspendat.

Art. 35

Mamele care întrerup activitatea pentru creșterea copilului în vârstă de până la 2 ani, creșterea copilului cu handicap până la împlinirea vârstei de 3 ani sau pentru îngrijirea copilului bolnav în vârstă de până la 7 ani, la revenire vor fi încadrate pe același post sau pe posturi echivalente.

Art. 36

Statutul contractului de muncă al salariatului care își desfășoară activitatea în străinătate va fi reglementat la nivelul agentului economic.

Art. 37

încetarea contractului individual de muncă poate avea loc de drept, cu acordul părților - la data convenită, din inițiativa uneia din părți, sau la expirarea termenului (în cazul în care a fost încheiat pe durată determinată), în condițiile legii și ale prezentului contract colectiv de muncă.

Art. 38

Situațiile în care contractul individual de muncă poate înceta din inițiativa agentului economic sunt :

a)Pentru motive care țin de persoana salariatului

b)există dovezi că salariatul nu mai corespunde din punct de vedere profesional postului în care a fost încadrat și nu a acceptat trecerea într-o altă muncă corespunzătoare competenței dovedite;

c)salariatul săvârșește o abatere gravă sau încalcă în mod repetat obligațiile sale de muncă, inclusiv normele de comportament în unitate;

d)in cazul in care salariatul este arestat preventive pentru o perioada mai mare de 30 de zile, in condițiile Codului de procedura penala;

e)salariatul este condamnat definitiv pentru o infracțiune în

legătură cu munca sa, atunci când condamnarea îl face necorespunzător postului pe care îl deține;

f)concurență neloială dovedită;

g)în cazul în care, prin decizie a organelor competente de expertiză medicală, se constată inaptitudinea fizică și/sau psihică a salariatului, fapt ce nu permite acestuia să își îndeplinească atribuțiile corespunzătoare locului de muncă ocupat;

h)în cazul în care salariatul îndeplinește condițiile de vârstă standard și stagiu de cotizare și nu a solicitat pensionarea în condițiile legii.

B. Pentru motive care nu țin de persoana salariatului :

a)agentul economic și reduce personalul prin desființarea unor posturi de natura celui ocupat de cel în cauză, ca urmare a reorganizării sau restrângerii activității;

b)agentul economic își mută sediul în altă localitate, iar salariatul încadrat nu acceptă să o urmeze.

în cazurile prevăzute la punctul A - lit. a) și lit. f) și punctul B - lit. b), angajatorul are obligația de a-i propune salariatului alte locuri de muncă vacante în unitate, compatibile cu pregătirea profesională sau, după caz, capacitatea de muncă stabilită de medicul de medicina muncii.

Art. 39

(1) în cazul în care unitatea este în situația de a opera reduceri de personal prin concedieri colective, ca urmare a proceselor de restructurare, reorganizare, închidere operațională parțială sau totală a activității, sau lichidare, se va proceda astfel :

1.Angajatorul va anunța în scris sindicatul cu privire la numărul și structura posturilor pe care intenționează să le reducă, asupra motivelor ce stau la baza reducerii numărului de salariați, precum și a eventualelor posibilități de redistribuire a acestora. Anunțul se va face astfel :

- 120 de zile calendaristice înainte, în cazul lichidării;

- cu 90 de zile calendaristice înainte, în situația închiderii operaționale totale pe perioadă determinată sau în cazul schimbării sediului agentului economic în altă localitate;

- cu 60-90 de zile calendaristice înainte, dacă reducerea se datorează reorganizării activității integrale a agentului economic, închiderii operaționale parțiale sau reorganizării, în funcție de mărimea și amploarea acțiunii;

- cu 60 de zile calendaristice înainte, dacă reducerea se datorează reorganizării unor compartimente ale agentului economic.

Angajatorul are obligația ca în interiorul perioadelor prevăzute mai sus, cu cel puțin 45 de zile calendaristice anterior emiterii deciziilor de concediere, să înainteze sindicatului corespondent, notificarea prevăzută de lege, care va avea cel puțin conținutul definit de aceasta.

2.In această perioadă angajatorul se obligă să întreprindă simultan, următoarele acțiuni :

a)să identifice și să valorifice posibilitățile de redistribuire a salariaților in primul rând in cadrul agentului economic.

Această identificare și valorificare este o condiție de validitate a încetării contractului individual de muncă;

b)dacă posturile astfel identificate o necesită, angajatorul va asigura participarea prioritară a persoanelor al căror contract individual de muncă urmează să fie desfăcut, la cursuri de formare profesională.

Informațiile legate de măsurile ce se preconizează și demersurile făcute de patron în vederea realizării punctelor “a” și “b” vor fi aduse la cunoștința sindicatului.

(2) în cazul în care procesele urmate de disponibilizări de personal se desfășoară etapizat, termenele și obligațiile prevăzute la aliniatul (1) vor fi respectate pentru fiecare etapă.

(3)La nivelul asociației patronale semnatare, cu sprijinul agenților economici din Anexa 1, se va organiza o bancă de date referitoare la piața internă a forței de muncă din grupul de unități, la care vor avea acces și federațiile sindicale parte în contract.

(4)Programele de restructurare, reorganizare se vor aplica cu respectarea siguranței în exploatarea și funcționarea instalațiilor, a normelor de securitate a muncii și a normelor de muncă.

Art. 40

(1) în cazul încetării contractelor individuale de muncă pentru motive care nu țin de persoana salariatului, angajatorul are obligația de a înștiința în scris sindicatul asupra motivelor care determină măsura (dificultăți economice, transformări tehnologice, reorganizarea unor activități).

înștiințarea se face cu minimum 15 zile înainte de emiterea deciziilor de concediere și va preciza măsurile compensatorii propuse în baza prevederilor legale și ale contractului colectiv de muncă.

(2)în cazurile prevăzute la alin. (1), desființarea postului trebuie să fie efectivă.

Art. 41

(1) In cazul încetării contractului individual de muncă din motive care nu țin de persoana salariatului, cu excepția celor prevăzute la art. 38, pct.B, litera b), precum și în situațiile avute în vedere la art. 38, pct. A, literele a) și f), angajatorul este obligat să acorde un preaviz de minimum 20 zile lucrătoare.

(2)-în cazul încetării de drept a contractului individual de muncă, nu se acordă preaviz.

(3)Termenul de preaviz nu poate începe decât în ziua lucrătoare următoare zilei în care salariatul a primit efectiv înștiințarea scrisă de la angajator.

Art. 42

In perioada de preaviz, salariații beneficiază de minimum 10 zile libere plătite care, la cerere, pot fi acordate prin cumul.

Art. 43

(1) Salariații concediați pentru motive care nu țin de persoana lor, beneficiază de măsuri active de combatere a șomajului, în condițiile prevăzute de lege și de contractul colectiv de muncă aplicabil, în care se va prevedea un pachet compensatoriu conținând și o indemnizație de concediere.

(2) în cazurile încetării Contractului Individual de Muncă prin concediere pentru motive care nu țin de persoana salariatului, prin CCM la nivel de unitate, se vor stabili valorile concrete ale ajutoarelor de concediere, in funcție de vechimea in munca, astfel:

-pentru o vechime intre 6 luni si 5 ani: 6 salarii medii nete pe unitate;

-pentru o vechime intre 5 ani si 15 ani: 9 salarii nete medii pe unitate;

-pentru o vechime de peste 15 ani: 12 salarii medii nete pe unitate;

Salariul mediu net pe unitate se determina ca medie pe ultimele 3 luni înaintea concedierii.

Art. 44

Salariații care au fost disponibilizați si au beneficiat de plăti compensatorii, la eventuala reangajare in unitate vor restitui diferența dintre plățile compensatorii acordate si valoarea plăților compensatorii cuvenite pe perioada efectiva de disponibilizare.

In cazul in care plățile compensatorii au fost acordate lunar, acestea vor fi sistate la data reangajării.

Art. 45

(1) Aplicarea efectivă a reducerii de personal, după reducerea posturilor vacante, de natura celor ce se desființează, se va face prin desfacerea contractelor individuale de muncă, în următoarea ordine obligatorie :

a)contractele individuale de muncă ale celor care cumulează mai multe funcții în baza unor contracte individual de muncă;

b)contractele individuale de muncă ale celor care cumulează pensia pentru limită de vârstă cu salariul;

c)contractele individuale de muncă ale celor care îndeplinesc condițiile de pensionare pentru limita de vârstă și stagiul complet de cotizare;

d)contractele individuale de muncă ale salariaților care sunt patroni sau asociați la firme înregistrate legal;

e)contractele individuale de muncă ale celor care se încadrează în criteriile stabilite de art. 21 alin.(l), punctul d).

(2) Dacă după aplicarea măsurii desfacerii contractelor individuale de muncă persoanelor care se încadrează în prevederile aliniatelor precedente, numărul de posturi ce urmează a fi desființate nu a fost acoperit, pentru restul vor fi avute în vedere următoarele criterii minimale :

a)dacă această măsură ar putea afecta ambii soți care lucrează la același agent economic, se va putea desface contractul individual de muncă doar unuia dintre ei, conform opțiunii acestora;

b)măsura să nu afecteze mai întâi persoanele care au copii în întreținere;

c)salariatul care este unic întreținător de familie.

(3) La situații similare se va tine cont de aprecierea asupra activității salariatului

Art. 46

Nu se pot desface contractele individuale de muncă pe motive care nu țin de persoana salariatului, celor care au mai puțin de 3 ani până la pensionarea pentru limită de vârstă. Excepție fac cazurile prevăzute la art. 38, punctul A litere b),c),d),f) și punctul B litera b).

Art. 47

Contractul individual de muncă nu poate înceta din inițiativa agentului economic, în cazul în care persoanele se află în următoarele situații :

a)detașare (în cazul motivelor disciplinare, în prealabil se dispune încetarea detașării);

b)pe durata incapacității temporare de muncă, stabilită prin certificat medical conform legii;

c)pe durata concediului pentru carantină;

d)pe durata în care femeia salariată este gravidă, în măsura în care angajatorul a luat cunoștință de acest fapt anterior emiterii deciziei de concediere;

e)pe durata concediului de maternitate;

f)pe durata concediului pentru creșterea copilului în vârsta de până la 2 ani, sau în cazului copilului cu handicap până la împlinirea vârstei de 3 ani;

g)pe durata concediului pentru îngrijirea copilului bolnav în vârstă de până la 7 ani, sau în cazul îngrijirii copilului cu handicap, conform legii;

h)pe durata exercitării unei funcții în cadrul unei autorități executive, legislative, judecătorești și pe durata exercitării unei funcții eligibile într-un organism sindical, cu excepția situației în care concedierea este dispusă pentru o abatere disciplinară gravă sau pentru abateri disciplinare repetate și în condițiile respectării contractului colectiv de muncă;

i)pe durata efectuări concediului de odihna

Art. 48

în cazul în care măsura desfacerii contractului de muncă din motive care nu țin de persoana salariatului ar afecta un salariat care a urmat o formă de calificare sau de perfecționare a pregătirii profesionale și a încheiat cu agentul economic un act adițional la contractul de muncă, prin care s-a obligat să presteze o activitate pentru acesta o anumită perioadă de timp, administrația nu-i va putea pretinde acestuia despăgubiri pentru perioada rămasă nelucrată până la împlinirea termenului.

Art. 49

Desfacerea contractului individual de muncă din inițiativa agentului economic, indiferent de situație, se face cu consultarea sindicatului din care să rezulte că s-au respectat clauzele contractului colectiv de muncă.

Art. 50

(1) încetarea contractului individual de muncă din inițiativa salariatului, se va face prin demisie, în forma scrisă.

(2)Salariatul are dreptul de a nu motiva demisia.

(3)Termenul de preaviz nu poate fi mai mare de 15 zile calendaristice pentru salariații cu funcții de execuție, respectiv de 30 zile calendaristice pentru funcții de conducere.

(4)Pe durata preavizului contractul individual de muncă continuă să își producă toate efectele.

Art. 51

încetarea contractului individual de muncă prin acordul părților, nu presupune preaviz.

Art. 52

(1) Litigiile între salariați și agenți economici în legătură cu executarea, modificarea, suspendarea sau încetarea contractului individual de muncă, sunt considerate conflicte de drepturi.

(2) In scopul soluționării anticipate, prin contractele colective de muncă încheiate la nivele inferioare se vor stabili modalități de conciliere a unor astfel de litigii.

CAPITOLUL III CONDIȚII DE MUNCA, SECURITATE SI SANATATE IN MUNCA

Art. 53

(1) Părțile se obligă să depună eforturile necesare pentru instituționalizarea unui sistem organizat având drept scop ameliorarea continuă a condițiilor de muncă.

(2)Dispozițiile prezentului capitol se completează cu dispozițiile legii speciale, ale CCM aplicabil, precum și cu normele și normativele de sănătate și securitate în muncă.

(3)a) Angajatorul are obligația să ia toate măsurile necesare pentru protejarea vieții și sănătății salariaților.

b)Angajatorul are obligația să asigure securitatea și sănătatea salariaților în toate aspectele legate de muncă.

c)Dacă un angajator apelează la persoane sau servicii exterioare, aceasta nu îl exonerează de răspundere în acest domeniu.

d)Obligațiile salariaților în domeniul securității și sănătății în muncă nu pot aduce atingere responsabilității angajatorului.

e)Măsurile privind securitatea și sănătatea în muncă nu pot să determine, în nici un caz, obligații financiare pentru salariați.

(4)în scopul realizării prevederilor alineatelor precedente, angajatorul răspunde de :

- evaluarea și combaterea riscurilor la sursă;

- evidențierea riscurilor ce nu pot fi evitate și instruirea corespunzătoare a salariaților;

- stabilirea instrucțiunilor, tehnologiilor și normelor specifice;

- dotarea corespunzătoare cu echipament individual de protecție

- organizarea Comitetului de sănătate și securitate în muncă (CSSM);

- crearea condițiilor necesare desfășurării activității CSSM, conform atribuțiilor prevăzute în lege și corespunzător volumului activității;

- planificarea prevenirii riscurilor profesionale;

- elaborarea și aplicarea altor măsuri specifice agentului economic.

(5)Salariații au obligația de a avea în grijă propria sănătate și securitate, precum și pe aceea a altor persoane ce pot fi afectate de acțiunile lor în timpul de lucru, în care scop sunt obligați să respecte toate prevederile normelor, instrucțiunilor și regulamentelor elaborate în acest sens.

Art. 54

în vederea stabilirii măsurilor minime concrete, vizând condițiile de muncă, părțile vor ține seama de următoarele principii de bază :

a)măsurile preconizate să vizeze, mai întâi, ameliorarea reală a condițiilor de muncă și, numai dacă acest lucru nu este posibil,

* să se procedeze la compensări bănești, sau de altă natură;

b)măsurile pentru ameliorarea condițiilor de muncă se elaborează împreună cu reprezentanții sindicali, încheindu-se anexe speciale la contractele colective de muncă; acestea vor cuprinde programe, surse de finanțare, răspunderi și termene concrete. Urmărirea realizării lor se face prin CSSM;

c)prioritatea măsurilor de protecție colectivă față de măsurile de protecție individuală.

Art. 55

(1) Normele de muncă, normele sau normativele de personal, precum și oricare alte reglementări interne, cu referire la raporturile de muncă, vor fi stabilite și aplicate cu acordul sindicatului. Acestea vor face obiectul unor anexe CȘM încheiat la nivel de unitate.

(2) Activitatea de normare a muncii se referă la toate categoriile de salariați și se bazează pe tehnicile normării muncii. Ea se desfășoară ca un proces continuu, în permanentă concordanță cu schimbările ce au loc în organizarea și nivelul de dotare tehnică al muncii.

(3)în cazul în care normele de muncă și, după caz, normele și normativele de personal existente devin necorespunzătoare, la solicitarea angajatorului sau a sindicatului, acestea trebuie modificate fără ca aceasta să conducă la diminuarea veniturilor salariaților în cazul realizării lor.

Art. 56

(1) Sindicatele vor prezenta conducerii agentului economic toate observațiile privind condițiile de muncă, securitatea și sănătatea muncii, normele de muncă și atribuțiile de serviciu.

(2)în cazul în care există divergențe cu privire la stabilirea normelor de muncă sau a normativelor de personal, la cererea oricăreia dintre părți se va apela la o expertiză tehnică efectuată de experți desemnați de ambele părți. Concluziile expertizei tehnice sunt obligatorii pentru părți.

(3)Cheltuielile ocazionate de soluționarea divergențelor cu privire la modificarea normelor de muncă, vor fi suportate de către angajator, pentru prima solicitare a sindicatelor.

Art. 57

Necesarul de personal se va stabili raportând volumul activității la durata timpului normal de lucru și la normele de muncă.

Art. 58

în toate cazurile în care munca este efectuată într-un ritm impus, colectiv sau individual, determinat de procesul tehnologic, în normele de muncă se includ și timpi de refacere a capacității de muncă.

Art. 59

(1) Angajatorul va acționa permanent pentru prevenirea accidentelor de muncă și a îmbolnăvirilor profesionale, stabilind și aplicând masuri in acest sens.

(2) Angajatorul are obligația să asigure toți salariații pentru risc de accidente de muncă și boli profesionale, în condițiile legii.

(3) Angajatorul va aloca fondurile necesare pentru dotarea corespunzătoare, urmărindu-se mecanizarea și automatizarea proceselor de producție în vederea reducerii efortului fizic al salariaților și asigurării securității muncii.

Art. 60

Răspunderea pentru asigurarea și realizarea măsurilor de securitate și sănătate în muncă și de protecția mediului înconjurător o au cei ce organizează, conduc, coordonează și controlează procesele de producție, iar răspunderea pentru respectarea acestor măsuri o au toți salariații.

Art. 61

Activitățile vizate în prezentul capitol sunt considerate parte integrantă a procesului de producție, pentru evitarea accidentelor tehnice și umane, îmbolnăvirilor profesionale, a poluării zonelor de lucru și a mediului înconjurător, ca o garanție a obținerii unor rezultate economice bune.

Art. 62

(1) Angajatorul va asigura, pe cheltuiala sa, cadrul organizatoric pentru instruirea, testarea și perfecționarea profesională a salariaților, cu privire la normele și instrucțiunile de securitate și sănătate în muncă, precum și a celor de protecția mediului.

(2)Instruirea se realizează periodic, prin modalități specifice stabilite de comun acord de către angajator, împreună cu comitetul de securitate și sănătate în muncă și cu sindicatul.

(3) Măsurile specifice, periodicitatea controalelor, metodologia de control, obligațiile și răspunderile vor fi în conformitate cu reglementările în vigoare și instrucțiunile proprii ale agentului economic. Timpul afectat acestor activități se include în timpul de muncă și este salarizat.

(4)Instruirea este obligatorie și în situația în care intervin modificări ale legislației în domeniu. 

Art. 63

(1) La angajare, la reluarea activității după o întrerupere mai mare de 6 luni, la schimbarea locului de muncă sau a felului muncii, salariatul va fi instruit și testat cu privire la riscurile ce le presupune noul său loc de muncă și normele pe care este obligat să le cunoască și să le respecte.

(2) în toate aceste cazuri instruirea se efectuează înainte de începerea efectivă a activității.

Art. 64

(1) Angajatorul se obligă să acorde gratuit echipament de protecție și de lucru corespunzător locurilor și condițiilor specifice în care se desfășoară munca, în baza normativelor privind echipamentul de lucru și de protecție, elaborate de angajator cu acordul sindicatului.

(2)în toate cazurile în care, în afara echipamentului de lucru prevăzut de normative, angajatorul cere o anumită ținută vestimentară specială pentru lucru, contravaloarea acesteia se suportă integral de angajator.

(3)Echipamentul de protecție este proprietatea agentului economic.

Art. 65

(1) Neacordarea echipamentului de protecție și de lucru atrage după sine sancțiunile prevăzute de lege.

(2)Salariaților li se vor asigura două rânduri de echipament de protecție, din care unul de rezervă, cu dublarea duratei de utilizare, asigurându- li-se și curățirea periodică a acestuia.

(3)Neutilizarea echipamentului de lucru și protecție atrage răspunderea disciplinară a celor în cauză.

(4)Utilizarea necorespunzătoare a echipamentului de lucru și protecție atrage sancțiuni conform Regulamentului interior la nivel de unitate.

Art. 66

Echipamentul de protecție distrus ca urmare a unor accidente, avarii sau altor cauze neimputabile salariatului, înainte de expirarea duratei normate de folosire, va fi înlocuit imediat cu alt echipament corespunzător.

Art. 67

(1) Prin contractele colective de muncă la nivel de agent economic se vor nominaliza factorii de risc, care vor fi urmăriți la fiecare loc de muncă, în vederea luării măsurilor specifice pentru încadrare în normele în vigoare și programele de control necesare realizării acestora.

(2)Refuzul salariatului de a lucra, motivat de nerespectarea normelor de securitate si sănătate in munca, nu poate genera asupra acestuia repercusiuni de nici o natura.

Art. 68

(1) în vederea menținerii și îmbunătățirii condițiilor de desfășurare a activității la locurile de muncă, angajatorul va lua în mod permanent cel puțin următoarele măsuri :

a)amenajarea ergonomică a locului de muncă;

b)diminuarea până la eliminarea treptată a emisiilor poluante;

c)asigurarea condițiilor de mediu și microclimat (iluminat, zgomot, vibrații, temperatură, aerisire, umiditate, etc.);

d)amenajarea anexelor sociale ale locurilor de muncă (vestiare, băi, grupuri sanitare, săli de repaus sau cantină- restaurant);

e)controlul permanent al stării materialelor, utilajelor și substanțelor folosite în procesul muncii.

(2)în perioadele cu temperaturi extreme, pentru ameliorarea condițiilor de muncă și menținerea stării de sănătate, angajatorul va lua cel puțin măsurile prevăzute de legislația specifică și Ordonanța Guvernului nr. 99/2000.

(3)Alte măsuri concrete în sensul prevederilor aliniatului (1) se stabilesc prin contractele colective de muncă la nivele inferioare.

Art. 69

Salariații simt obligați să păstreze în bune condiții echipamentul de protecție, amenajările și dotările, să nu le deterioreze, ori să sustragă componente ale acestora. 

Art. 70

(1) Angajatorul are obligația să asigure accesul salariaților la serviciul medical de medicina muncii, conform legii.

(2)Angajatorul se obligă ca, la angajare, la reînceperea activității după o întrerupere mai mare de 6 luni și ulterior, cel puțin o dată pe an, să organizeze examinarea medicală gratuită a salariaților, pentru a constata dacă sunt apți pentru desfășurarea activității în postul pe care ar urma să-l ocupe sau pe care îl ocupă, precum și pentru prevenirea îmbolnăvirilor profesionale.

(3)Pentru anumite funcții și meserii cu condiții grele, nocive, periculoase, nominalizate în contractele colective de muncă la nivele inferioare, vor fi prevăzute termene mai scurte pentru examinarea medicală periodică.

(4)Salariații sunt obligați să se supună examenelor medicale în condițiile în care acestea sunt organizate potrivit prevederilor aliniatului (2).

(5)Refuzul salariatului de a se prezenta la examinarea medicală constituie abatere disciplinară.

Art. 71

(1) în cazul în care salariatul a devenit inapt pentru postul pe care îl ocupă, pe baza avizului dat de medicul de medicina muncii, angajatorul împreună cu reprezentanții sindicatelor vor analiza posibilitățile de redistribuire a lui la alt loc de muncă.

(2) Situația prevăzută la aliniatul precedent nu constituie motiv de desfacere a CIM din inițiative angajatorului , înainte de parcurgerea tuturor etapelor legale.

Art. 72

(1) Angajatorul va asigura asistență medicala pentru toți salariații.

(2) De asemenea, angajatorul va asigura organizarea la locurile primului ajutor în caz de nevoie și cu medicamente uzuale pentru prevenirea unor îmbolnăvire

Art. 73

La cererea motivată a uneia din părți, instituțiile abilitate vor fi solicitate obligatoriu să constate existența condițiilor pentru acordarea duratei reduse a timpului de lucru și a concediilor de odihnă suplimentare.

Art. 74

Părțile se obligă să asigure un regim de protecție specială a muncii femeilor, precum și tinerilor în vârstă de până la 18 ani, conform legii.

Art. 75

Angajatorul va acorda în mod permanent și gratuit alimentația de protecție (funcție de noxe, prescripții medicale sau alte cauze). Locurile de muncă și cantitatea care se acordă vor fî stabilite prin CCM la nivel de agent economic.

Art. 76

(1) Angajatorul va lua măsuri pentru asigurarea în mod obligatoriu a apei potabile și pentru spălat la toate locurile de muncă.

(2) Angajatorul se obligă să asigure salariaților, gratuit, materiale igienico-sanitare. Sortimentele și cantitățile pe locuri de muncă se vor stabili prin CCM la nivel de agent economic.

Art. 77

Nu pot fi compensate în bani drepturile privind alimentația și materialele igienico-sanitare.

Art. 78

în cazul locurilor de muncă cu condiții nocive sau periculoase, angajatorul va aduce la cunoștința celor în cauză riscurile specifice la care simt expuși, punând la dispoziția salariaților mijloacele necesare de apărare împotriva acestora.

Art. 79

(1) în cazul în care condițiile de muncă se normalizează, pentru refacerea capacității de muncă, salariații vor beneficia în continuare de drepturile avute pe perioadă de două de trei luni in funcție de timpul efective de lucrat in anul anterior.

(2) De aceeași prelungire beneficiază salariații care își schimbă locul de muncă, dacă drepturile de aceeași natură la noul loc de muncă sunt mai mici sau nu există.

Art. 80

(1) în toate cazurile în care condițiile de muncă s-au înrăutățit, determinând reclasificarea locurilor de muncă, salariații vor beneficia de drepturile aferente noii clasificări începând cu data sesizării schimbării condițiilor de muncă, indiferent de momentul efectuării reclasificării de către organele competente.

(2) Nominalizarea salariaților care își desfășoară activitatea la locuri de muncă în condiții speciale sau deosebite, se va face de către conducerea agentului economic, împreună cu sindicatul. Angajatorul va întreprinde demersurile necesare pentru omologarea de noi locuri de muncă.

Art. 81

(l)In comisiile de anchetare a accidentelor de munca participa in calitate de observatori, reprezentanți ai organizațiilor sindicale afiliate Federațiilor sindicale semnatare a prezentului contract colectiv de munca.

(2) Rezultatele anchetelor asupra accidentelor de munca vor fi aduse obligatoriu la cunoștința sindicatului.

Art. 82

(1) Pentru analiza și controlul modului în care se respectă prevederile legale, precum și cele ale contractelor colective de muncă, pentru participarea comună la elaborarea și aplicarea deciziei în domeniul vizat în acest capitol, în contractele colective de muncă încheiate la nivele inferioare se va prevedea organizarea de comitete de securitate și sănătate în muncă, cu atribuții ce vor face obiectul unor regulamente anexate la aceste contracte.

(2) în cazul în care activitatea se desfășoară în unități dispersate teritorial, se pot înființa mai multe comitete, numărul acestora fiind stabilit prin contractul colectiv de muncă la nivel de agent economic.

CAPITOLUL IV FORMAREA PROFESIONALA

Art. 83 - (1) Prin “formarea profesională” părțile înțeleg, în principal, orice procedură prin care salariatul :

dobândește o calificare;

dobândește unele cunoștințe avansate, metode și procedee modeme, necesare pentru realizarea activităților profesionale;

obține un nivel superior de calificare;

parcurge o procedură prin care se urmărește schimbarea profesiei;

obținând un document care atestă acestea.

Prin termenul de formare profesională continuă, părțile înțeleg procedura prin care o persoană, având deja o calificare ori o profesie, dobândește noi competențe cognitive și funcționale (deprinderi).

(2)Activitatea de formare profesională de la aliniatul precedent cuprinde și pregătirea și perfecționarea în domeniul relațiilor de muncă, dreptului de asociere și al activităților sindicale.

(3)Formarea profesională se realizează prin formele prevăzute de lege și prin cele convenite prin contractul colectiv de muncă la nivel de agent economic.

(4)Părțile convin să participe activ în comitetele sectoriale de formare profesională, în conformitate cu prevederile CCM la nivel național și cu reglementările în vigoare.

Art. 84

(1) Nevoile de formare profesională, graficele de pregătire profesională, numărul de participant, precum și alte probleme concrete ce privesc acest domeniu, vor fi stabilite de către agenții economici, cu informarea si consultația sindicatului, iar cele prevăzute la aliniatul (2) al articolului precedent, de sindicat, cu informarea angajatorului.

(2)Planul de formare profesională face parte integrantă din contractul colectiv de muncă aplicabil.

(3)Programele de reconversie profesională și urmărirea derulării lor se fac în comun de către angajator și sindicat.

Art. 85

(1) Drepturile și obligațiile angajatorului și ale salariaților pe perioada formării profesionale, condițiile de lucru și alte reglementări privind această perioadă, se stabilesc de comun acord de angajator cu sindicatul, în conformitate cu prevederile contractului colectiv de muncă aplicabil și legislația în vigoare.

(2)Modalitatea concretă de formare profesională, drepturile și obligațiile reciproce angajator-salariat, durata formării profesionale, precum și orice alte aspecte legate de formarea profesională, fac obiectul unor acte adiționale la contractele individuale de muncă.

(3)Condițiile ce trebuie îndeplinite în vederea calificării, drepturile care se cuvin pe timpul școlarizării, condițiile de lucru și alte reglementări, se stabilesc de angajator, în acord cu sindicatele.

Art. 86

(1) Selecționarea personalului care urmează să participe la cursurile de formare sau reconversie profesională se va face de angajator împreună cu sindicatul.

(2)Pentru acoperirea locurilor de muncă, angajatorul se obligă să încadreze tineri în formele de pregătire prevăzute de lege în limita necesarului.

(3)Sindicatul poate participa, prin specialiștii desemnați de acesta, la formele de examinare organizate în vederea absolvirii cursurilor de formare sau reconversie profesională.

Art. 87

(1) Toate cheltuielile ocazionate de activitatea de formare profesională a salariaților după nevoile stabilite la articolele precedente se suportă de angajator.

(2) în cazul în care salariatul este acela care are inițiativa participării la o formă de pregătire profesională cu scoatere din activitate, angajatorul va analiza solicitarea salariatului, împreună cu sindicatul.

(3)Salariații care participă la cursuri de formare profesională în alte localități din țară, trimiși de agentul economic, beneficiază de drepturile prevăzute la art. 28 din prezentul contract colectiv de muncă; dacă participarea se realizează cu suspendarea contractului individual de muncă, drepturile simt plătite ca indemnizație.

(4)Numărul de participant la cursurile de formare profesională sindicală se va stabili în contractele colective de muncă încheiate la nivele inferioare.

Art. 88

(1) Salariații care au încheiat acte adiționale la contractul individual de muncă în vederea formării profesionale, pentru cursuri cu durata mai mare de 60 de zile, vor fi obligați să suporte cheltuielile ocazionate de acestea, dacă părăsesc agentul economic prin demisie sau din motive imputabile lor, înainte de împlinirea termenului prevăzut în actul adițional la contractul individual de muncă, care nu poate fi mai mare de 5 ani.

(2) Cheltuielile ce urmează a fi acoperite de salariat, vor fi stabilite proporțional cu timpul neacoperit din perioada stabilită prin actul adițional la contractul individual de muncă.

CAPITOLUL V TIMPUL DE MUNCA SI TIMPUL DE ODIHNA

Art. 89

(1) Durata normală a timpului de lucru este de 8 ore pe zi și 40 ore pe săptămână, pentru salariații angajați cu normă întreagă.

(2)Durata normală a timpului de muncă prevăzută la alin. (1) se realizează prin săptămâna de lucru de 5 zile.

(3)La locurile de muncă unde, datorită specificului activității, nu există posibilitatea încadrării în durata normală a timpului de lucru, se pot stabili forme specifice de organizare a duratei timpului de lucru, după caz, în tură, tură continuă, timus, program fracționat, program sezonier.

(4)Locurile de muncă la care se aplică formele specifice de organizare a programului de lucru, precum și modalitățile concrete de organizare și evidență a muncii prestate, se stabilesc prin negociere în cadrul contractelor colective de muncă la nivele inferioare.

Art. 90

(1) Pentru unele activități, locuri de muncă și categorii de personal, prevăzute în contractul colectiv de muncă încheiat la nivelul agentului economic, se pot stabili programe de lucru cu timp parțial, corespunzătoare unor fracțiuni de normă de cel puțin 2 ore pe zi. Drepturile salariaților care lucrează în astfel de situații se acordă proporțional cu timpul lucrat.

(2) Salariații care renunță la concediul legal pentru îngrijirea copilului în vârstă de până la doi ani, beneficiază de reducerea duratei normale a timpului de lucru cu 2 ore pe zi, iară să le fie afectate salariul de bază și vechimea în muncă.

Art. 91

(1) Salariații care își desfășoară activitatea în locuri de muncă cu condiții deosebite beneficiază de reducerea duratei normale a timpului de muncă sub 8 ore per zi in condiție prevăzute de legii fără a fi afectate salariul si vechimea in muncă

(2) Durata reducerii timpului normal de muncă și categoriile de personal care beneficiază de acest program se stabilesc prin contractele colective de muncă la nivele inferioare.

Art. 92

(1) începutul și sfârșitul programului zilnic de lucru se stabilesc de angajator cu acordul sindicatului.

(2) în toate cazurile în care se dovedește că este posibil, prin contractul colectiv de muncă la nivel de agent economic, se vor putea fixa orare flexibile de lucru, fără a conduce prin aceasta la sporirea sarcinilor de serviciu, deteriorarea condițiilor de muncă, ori diminuarea veniturilor.

Art. 93

(1) Zilele de repaus săptămânal se acordă în două zile consecutive, de regulă, sâmbăta și duminica.

(2) în cazul în care repausul în zilele de sâmbătă și duminică prejudiciază desfășurarea normală a activității, repausul săptămânal poate fi acordat în alte zile stabilite prin contractul colectiv de muncă aplicabil.

(3) Pentru salariații care lucrează în tură continuă, zilele de repaus săptămânal pot fi altele, acestea fiind stabilite prin grafice, de către angajator, dar cel puțin o dată la două luni, fiecare salariat va beneficia de o sâmbătă și o duminică libere consecutive.

Art. 94

(1) în afară de zilele de repaus săptămânal, salariații beneficiază de timp liber în zilele de sărbători legale, după cum urmează :

1-2 ianuarie;

prima și a doua zi de Paști;

1 Mai;

1 Decembrie;

prima și a doua zi de Crăciun;

- prima și a doua zi de Rusalii;

- 15 August (Sfântă Maria) Adormirea Maicii Domnului;

- 2 zile pentru fiecare dintre cele două sărbători religioase anuale, declarate astfel de cultele religioase legale, altele decât cele creștine, pentru persoanele aparținând acestora.

(2)Prin contractele colective de muncă la nivele inferioare se pot stabili și alte zile nelucrătoare, decât cele stabilite mai sus.

(3)în cazul în care unii salariați nu pot beneficia de timp liber în zilele de repaus săptămânal, de sărbători sau cele stabilite prin grafice pentru salariații în tură continuă, acestea se plătesc în regimul convenit prin contractele colective de munca la nivele inferioare.

Art. 95

Timpul de muncă peste durata normală a zilei de lucru sau peste numărul normal de ore pe săptămână, stabilite în contractul individual de muncă, reprezintă ore suplimentare care se compensează cu timp liber plătit sau plată în regim de timp de muncă suplimentar, conform prevederilor prezentului contract.

Art. 96

(1) Salariații solicitați pot presta ore suplimentare în baza consimțământului lor.

(2) Nu pot fi solicitați la efectuarea de ore suplimentare tinerii sub 18 ani, femeile gravide sau cele care alăptează.

Art. 97

Salariații solicitați să lucreze ore suplimentare care se constituie drept o chemare în afara programului, vor fi plătiți în regim de timp suplimentar de lucru cel puțin 2 ore.

Art. 98

Funcție de specificul unor activități sau pe durata unor lucrări, în contractele colective de munca încheiate la nivele inferioare se va stabili numărul maxim de ore pe care salariații le pot presta lunar, astfel încât să fie asigurată continuitatea activității în condiții de siguranță, precum și numărul maxime de ore suplementari ce fi pot fi prestate anual in astfel de situați.

Art. 99

Programele de muncă pe timpul nopții și modul de plată a acesteia, se vor stabili prin contractele colective de munca încheiate la nivele inferioare.

Art. 100

(1) Salariatele pot lucra pe timpul nopții numai cu acordul lor.

(2) Nu pot fi solicitați să presteze muncă pe timpul nopții tinerii sub 18 ani, femeile gravide, lăuzele și cele care alăptează.

Art. 101

Reglementări de detaliu privind timpul de muncă (programe speciale, pauza de masă, etc.), vor fi stabilite cu acordul sindicatului și vor face obiectul contractului colectiv de muncă la nivel de agent economic și regulamentului intern.

Art. 102

(1) în fiecare an calendaristic, salariații au dreptul la un concediu de odihnă plătit, cu durata minimă de 21 de zile lucrătoare.

(2) La durata minimă de 21 de zile lucrătoare, se adaugă un spor de zile în funcție de vechimea în muncă a salariaților, negociat în contractele colective de muncă încheiate la nivele inferioare.

Art. 103

(1) Salariații care prestează munci grele, ori lucrează în condiții nocive, periculoase, penibile, au dreptul în fiecare an la un concediu suplimentar de minimum 3 zile lucrătoare peste cele prevăzute la articolul precedent.

(2) Durata suplimentară a concediului pe locuri de muncă, pe meserii și funcții va fi stabilită prin contractele colective de muncă încheiate la nivele inferioare.

(3) Listele locurilor de muncă pe meserii și funcții și ale categoriilor de personal care beneficiază de zile de concediu suplimentar de odihnă, se vor stabili ca anexe la contratele colective de muncă încheiate la nivele inferioare, putând fi completate ori de cate ori este cazul.

Art. 104

(1) Durata minimă a concediului de odihnă pentru salariații în vârstă de până la 18 ani este de 24 de zile lucrătoare.

(2) La stabilirea duratei acestui concediu de odihnă se ia în considerare vârsta pe care salariatul a avut-o la 1 ianuarie a anului calendaristic respectiv.

Art. 105

Salariații cu handicap au dreptul la concedii de odihnă suplimentare plătite, peste cele prevăzute la articolele precedente, conform contractului colectiv de muncă încheiat la nivel de agent economic.

Art. 106

Vechimea în muncă ce se ia în considerare pentru determinarea duratei concediului de odihnă, este cea stabilită în baza reglementărilor legale în vigoare.

Art. 107

Vechimea în muncă ce se ia în considerare pentru stabilirea duratei concediului de odihnă, este aceea pe care salariații o împlinesc în cursul anului calendaristic în care se acordă concediul, oricare ar fi data la care îl vor primi.

Art. 108

Pentru cei care se încadrează, reîncadrează în muncă sau își reiau activitatea în timpul anului, durata concediului de odihnă se va stabili proporțional cu perioada cuprinsă între data începerii activității și sfârșitul anului calendaristic respectiv, în raport cu vechimea în muncă.

Art. 109

La încetarea contractului individual de muncă, înainte de efectuarea concediului de odihna, salariatul în cauză are dreptul la compensarea in bani a concediului de odihna neefectuat, calculat proporțional cu perioada de timp lucrata si pentru care nu a efectuat concediul.

Art. 110

Programarea concediilor de odihnă se va face anual de către angajator, cu consultarea salariatului, ținându-se cont de necesitățile locului de muncă.

Art. 111

întreruperea sau reprogramarea concediului de odihnă poate fi determinată de următoarele situații :

a)când salariatul este în concediu medical;

b)când salariata este în concediu de odihna înainte sau in continuarea concediului de maternitate;

c)când salariatul este chemat sa îndeplinească îndatoriri I publice;

d)când salariatul este chemat sa îndeplinească obligații militare, altele decât serviciul militar;

e)când salariatul urmează, sau trebuie sa urmeze un curs de calificare, perfecționare sau specializare, in tara sau in străinătate;

f)când salariatul are recomandări medicale pentru a urma un tratament intr-o stațiune balneo-climaterica intr-o anumita perioada anului;

g)când, din motive întemeiate, salariatul cere pentru interes personal întreruperea sau reprogramarea plecării in concediu la o alta data si interesele serviciului o permit;

h)in cazuri excepționale, motivate in scris, când este necesara prezenta la locul de munca a salariatului, dar numai cu acordul acestuia.

In acest caz agentul economic va suporta cheltuielile de transport pentru salariat si familia acestuia, aflata in concediu in alta localitate decât localitatea in care se afla unitatea, precum si o suma de bani negociata intre angajator si salariat, in funcție de pierderea dovedita de salariat, ca urmare a întreruperi concediului.

Art. 112

In cazurile de întrerupere a concediului de odihna menționate mai sus, salariatul are dreptul sa efectueze restul zilelor de concediu de odihna după ce au încetat situațiile respective, sau când aceasta nu este posibil, la o data stabilita printr-o nou programare, conform art. 111, pana la sfârșitul anului calendaristic in curs sau in anul următor, conform contractului colectiv de munca aplicabil.

Art. 113

(1) In concediul de odihna nu se includ perioadele de tratament si refacere ca urmare a accidentelor de munca sau îmbolnăvirilor profesionale.

(2)Salariații care au fost in incapacitate temporara de munca întregul an calendaristic, nu au dreptul la concediu de odihna pe acel an.

(3)In cazul in care perioada de incapacitate temporara a fost de 12 luni sau mai mare si s-a întins pe 2 ani calendaristici consecutivi, salariații au dreptul la un singur concediu de odihna, acordat in anul reînceperii activității, in măsură in care nu a fost efectuat in anul in care s-a produs pierderea temporara a capacitații lor de munca.

Art. 114

Salariații care realizează cumul de funcții beneficiază de un singur concediu de odihna, acordat pentru funcția de baza.

Art. 115

Concediul anual de odihna va putea fi fracționat la solicitarea salariatului. Una din fracțiuni va trebui sa fie de cel puțin 15 zile lucrătoare.

Art. 116

In cazul in care concediul de odihna cuvenit nu a putut fi efectuat din motive întemeiate in cursul anului calendaristic respectiv, data acordării drepturilor aferente zilelor de concediu va fi stabilita cu acordul salariatului.

Art. 117

Salariații care simt încadrați cu fracțiuni de norma au dreptul la concediu de odihna cu o durata corespunzătoare vechimii lor in muncă si proporțional cu timpul efectiv lucrat.

Art. 118

(1) Pentru perioada concediului de odihna salariatul beneficiază de o indemnizație de concediu care nu poate fi mai mica decit valoarea totala a drepturilor salariale cuvenite conform contractului individual de munca; drepturile care intra in calcul precum si modalitatea concreta de determinare a indemnizației se stabilește in contractul colectiv de munca la nivel de agent economic.

(2)Indemnizația de concediu de odihna pentru salariații care sunt încadrați cu fracțiuni de norma se calculează pentru timpul efectiv lucrat.

(3)Indemnizația de concediu de odihna pentru salariații care beneficiază de program redus in condițiile legii si sunt plătiți pentru 8 ore, se calculează pentru un timp integral de munca.

Art. 119

Pe lingă indemnizația aferenta concediului de odihna, salariații vor primi o prima de vacanta de minimum 75% din indemnizația bruta de concediu de odihna, astfel încât acest ajutor in valoare neta sa nu reprezinte mai puțin de 75% din indemnizația de concediu in valoare neta.

Art. 120

(1) Indemnizația de concediu de odihna si prima de vacanta se plătesc, de regula, la cererea salariatului, înainte de plecarea in concediu.

(2) In cazul acordării fracționate a concediului de odihna, prima de vacanta se va plăti proporțional cu fracțiunea de concediu acordata.

Art. 121

Orice convenție prin care se renunța parțial sau in totalitate la drepturile privind concediul de odihna este interzisa.

Art. 122

(1) In afara concediului anual de odihna plătit, salariații vor beneficia de zile libere, plătite, in cazul unor evenimente familiale sau pentru alte situații, după cum urmează :

- căsătoria salariatului (se acorda o singura data)- 5 zile;

-nașterea unui copil - 5 zile (+ 10 zile dacă a aurmat un curs de puericultură);

-căsătoria unui copil - 2 zile;

-căsătoria fratelui, sorei -1 zi;

-decesul soțului, soției, copilului, părinților, socrilor - 3 zile;

-decesul fraților, surorilor - 2 zile;

-decesul bunicilor, nepoților (copiii copiilor) -1 zi;

-donatorii de sânge, conform legii - 1 zi;

-schimbarea locului de muncă în cadrul aceleași unități cu schimbarea

domiciliului în altă localitate - 5 zile.

-ziua de naștere a salariatului;

-ziua Energeticianului (20 iulie);

(2) In cazul in care zilele libere prevăzute la alin. 1 nu pot fi acordate la data evenimentului, ele vor fi acordate in săptămâna următoare, iar daca acestea cad in perioada concediului de odihna sau concediului medical se vor acorda in prelungirea lor.

Art. 123

Pentru rezolvarea unor probleme personale care nu suporta amânare, salariații pot beneficia de concedii (învoiri) fără plata pe o perioada care, cumulata intr-un an, nu poate depăși 30 de zile calendaristice. In cazuri excepționale, cu acordul sindicatului, ea poate fi depășită.

Art. 124

(1) Salariații care fac dovada ca urmează cursuri de pregătire, beneficiază la cerere de un concediu anual de studii, fără plata, acordat integral sau fracționa, de 30 de zile - studii medii - si 60 de zile - studii superioare.

(2)Cei care se încadrează in prevederile aliniatului precedent pot beneficia de un concediu plătit de maximum 30 de zile pentru pregătirea si susținerea examenului de diploma.

(3)Salariații au dreptul sa beneficieze la cerere de concedii pentru formare profesionala conform legii; durata acestora, condițiile concrete de acordare, drepturile de care salariatul beneficiază, precum si obligațiile corelative, se stabilesc in contractul colectiv de munca la nivel de agent economic.

Art. 125

în cazuri excepționale, în afara concediului plătit pentru creșterea copilului în vârstă de până la 2 ani, salariații care au în îngrijire copii în vârstă de până la 7 ani beneficiază, la cerere, în continuarea acestuia, de un concediu fără plată, a cărui durată se va stabili de comun acord de angajator cu sindicatul, pentru fiecare situație.

CAPITOLUL VI SALARIZARE

Art. 126

(1) Pentru munca prestata fiecare salariat are dreptul la un salariu convenit prin contractul individual de munca.

(2)Salariile individuale rezultate in urma negocierii contractului individual de munca in baza contractelor colective reprezintă contravaloarea muncii salariaților, care este principala resursa a agenților economici, in condițiile respectării prezentului contract.

(3)La stabilirea salariului se au în vedere munca depusă, competența profesională, condițiile de muncă, nivelul și gradul de mecanizare, automatizare, cibemetizare a proceselor de muncă, nivelul de cunoștințe, importanța socială a muncii în raport cu alte ramuri ale economiei naționale și comparativ cu nivelurile medii atinse în activitățile similare pe plan european.

(4)La agenții economici nominalizați în Anexa nr. 1, prin contractul colectiv de muncă încheiat la acest nivel, sau anexă la acesta, se stabilește valoarea minimă a salariului de bază minim brut, astfel încât aceasta să nu fie mai mică decât valoarea acestuia negociată la nivel de grup de unități, conform prezentului contract.

Până la majorarea salariului minim brut pe economie, valoarea minima a salariului de baza minim brut pentru un program complet de lucru de 170 de ore, este de 625 lei, adică 3,6765 lei/oră.

In termen de 15 zile de la intrarea in vigoare a actului normativ prin care se stabilește o noua valoare a salariului minim brut pe economie, părțile vor renegocia valoarea minima a salariului minim de baza brut la nivelul grupului de unități.

(5)Agenții economici nominalizați în Anexa 1 se obligă să transmită patronatelor semnatare ale prezentului contract colectiv de muncă, valoarea salariului minim negociat în propriile contracte colective de muncă, conform datelor raportate la Comisia Națională de Statistică.

în baza acestor date, Comisia Paritară constituită conform Anexe 3 va analiza pentru fiecare semestru respectarea contractului colective de muncă la nivel de grup de unități conform art. 9 și art. 210.

Art. 127

(1) Modalitatea de ierarhizare a salariilor pe nivele, funcții si meserii se realizează prin negociere in contractele colective de munca încheiate la nivelul agentului economic, cu respectarea coeficienților de ierarhizare stabiliți in CCM unic la nivel național.

(2) Salariile individuale se stabilesc prin negocieri, cu respectarea limitelor minime corespunzătoare nivelelor funcțiilor și meseriilor prevăzute în contractele colective de munca încheiate la nivele inferioare.

(3) Salariul cuprinde salariul de bază, indemnizațiile, sporurile, precum și alte adaosuri, conform contractului colectiv de muncă în baza căruia se încheie contractul individual de muncă.

Art. 128

(1) Salariile au caracter confidențial, responsabilitatea păstrării caracterului confidențial al acestora revenind ambelor părți.

(2) - Indiferent de forma de plată (numerar, card, cont curent), salariatul va primi și nota de calcul a salariului și dovezile eventualelor rețineri legal efectuate.

(3) în scopul promovării intereselor și apărării drepturilor salariaților, confidențialitatea salariilor nu poate fi opusă sindicatelor sau, după caz, reprezentanților salariaților, în strictă legătură cu interesele acestora și în relația lor directă cu angajatorul.

Art. 129

Toate drepturile bănești cuvenite salariaților se plătesc înaintea oricăror obligații bănești ale agentului economic.

Art. 130

(1) La stabilirea și la acordarea salariului este interzisă orice discriminare pe criterii de sex, orientare sexuală, caracteristici genetice, vârstă, apartenență națională, rasă, culoare, etnie, religie, opțiune politică, origine socială, handicap, situație sau responsabilitate familială, apartenență ori activitate sindicală.

(2) La negocierea contractului individual de munca, salariatul va fi asistat, la cerere, de către liderul sindical sau alta persoana împuternicita de sindicat, care poate sa-i reprezinte interesele in negociere si care este obligata sa asigure caracterul confidențial al salariului stabilit pentru cel asistat.

Art. 131

(1) în funcție de specificul muncii, formele de salarizare care asigură salariile negociate, fără sporuri, sunt :

a)după timpul lucrat (în regie);

b)acord.

(2) în funcție de specificul agenților economici și în scopul creșterii I eficienței și stimulării salariaților, se pot aplica aceste forme, cât și altele care se pot stabili în contractele colective de muncă la nivel de agenți economici, de comun acord cu sindicatele.

Art. 132 - (1) Sporurile la salariul de bază care se acordă, sunt următoarele :

a)spor pentru vechime în muncă și vechime în sistem care se aplică în procent de până la 35%;

b)spor pentru condiții grele de muncă în procent de minimum 10%;

c)spor pentru munca de noapte - în procent de 25% din salariul de baza brut pentru fiecare ora de noapte prestata ;

d)spor pentru munca în condiții periculoase - minim 10% din salariul de bază;

e)spor pentru lucrul în condiții nocive - 10% din salariul minim pe agentul economic;

f)f) spor pentru lucrul în condiții penibile - minim 10% din salariul de bază

g)spor pentru exercitarea si a atribuțiilor aferent funcții, de pina la 50 % din salariul de baza al funcției ale cărei atribuții se îndeplinesc, pentru timpul necesar exercitării funcției suplimentare;

h)spor pentru activitate în subteran;

i)personalul care lucrează în sistem de tură continuă va beneficia de un spor de 10% - 35% aplicat la salariul de bază cuvenit pentru timpul efectiv lucrat în luna respectivă în acest sistem. In situațiile in care nu se acorda sporul de 10% - 35 %, orele lucrate in zilele de sâmbătă, duminica si Ziua Energeticianului se vor plăti cu un spor de 100%; orele lucrate in zilele de sărbători legale se vor plăti cu un spor de 200% din salariul de baza.

Pentru situația in care se acorda sporul de 10%-35%, dacă conform diagramei de lucru, unele zile de sâmbătă și duminică sunt zile normale de lucru, salarizarea acestora se face în regim normal.

j)spor pentru munca prestată sistematic peste programul normal de lucru - minimum 10% din salariul de bază;

Funcțiile și meseriile care pot beneficia de acest spor se vor stabili prin contractele colective de muncă încheiate la nivele inferioare.

k)spor pentru conducerea echipei de lucru - de minimum 5% din salariul de baza;

l)spor pentru exercitarea unei funcții de conducere - de minimum 5% din salariul de bază;

m)spor pentru consemn la domiciliu - în procent de 20-25% aplicat la timpul de consemnare;

n)spor pentru condiții de izolare - minimum 5% din salariul de bază;

(2) Cuantumurile, criteriile și condițiile concrete de acordare a acestor sporuri se stabilesc în contractele colective de munca încheiate la nivele inferioare, în funcție de specificul fiecărei activități.

(3) Locurile de muncă, funcțiile și meseriile îndreptățite să beneficieze de sporurile prevăzute la literele e, g, i, j vor fi nominalizate la nivel de agent economic, de comun acord cu sindicatul.

Art. 133

Prin contractele colective de munca încheiate la nivel de agent economic, unele sporuri și/sau adaosuri, pot fi incluse în salariul de bază.

Art. 134

(1) Sporurile cu caracter specific, altele decât cele prevăzute mai sus vor putea fi negociate și stabilite în contractele colective de munca încheiate la nivele inferioare.

(2) Daca pe parcursul derulării contractului colectiv de munca apar activități ce comporta categorii de sporuri, recunoscute anterior prin alte reglementari specifice, acestea se vor prelua in contractul colectiv de munca la nivel de agent economic, cu negocierea cuantumurilor si condițiilor de acordare.

Art. 135

(1) Pentru stimularea salariaților, agenții economici vor constitui un fond de premiere de până la 10% asupra fondului total de salarii plătit.

(2) Modul de constituire și repartizare a acestui fond, precum și condițiile și criteriile de acordare, vor fi stabilite în contractele colective de munca încheiate la nivele inferioare.

Art. 136

Cota de participare a salariaților la profitul anual precum și condițiile de diferențiere vor fi prevăzute în contractele colective de munca încheiate la nivele inferioare.

Art. 137

(1) Angajatorul se obligă să asigure condițiile necesare realizării de către fiecare salariat a sarcinilor ce îi revin în cadrul programului de muncă stabilit.

(2) în cazul în care, din motive independente de salariați, apar întreruperi în procesul de producție, salariații vor putea fi folosiți la alte locuri de muncă compatibile cu pregătirea lor profesională și aptitudinile lor fizice, fără a le, fi afectate drepturile salariale, noului loc muncă.de beneficiind de eventualele sporuri ale noului loc de muncă.

(3) în contractele colective de munca încheiate la nivele inferioare - în funcție de cauza întreruperii - se vor putea stabili alte modalități de utilizare și plată a celor afectați.

Art. 138

Plata timpului suplimentar de lucru se va face conform contractului colectiv de munca încheiat la nivele inferioare.

Art. 139

(1) Majorările salariale colective se vor face prin negocieri colective cu sindicatele la nivelul fiecărei unitari in parte.

(2) Urmare modificărilor salariale, angajatorul se obligă să recalculeze tariful aferent cotelor de manoperă pe unitatea de produs, sau valorică, corespunzător formelor de organizare a muncii și de salarizare aplicate • și să solicite renegocierea lui.

Art. 140

(1) Plata salariilor (în numerar, card sau prin depuneri în cont, la cererea salariatului) se face de două ori pe lună, la datele fixate împreună cu banca. Salariile se înmânează numai titularilor sau împuterniciților acestora; plata se face chenzinal, astfel încât între cele două plăți să nu fie mai mult de 16 zile.

(2)întârzierea nejustificată a plății salariului sau neplata acestuia poate determina obligarea angajatorului la plata de daune-interese pentru repararea prejudiciului produs salariatului.

(3)Plata salarialilor se poate face si o data pe luna, de comun acord intre părțile semnatare a CCM la nivel de unitate

Art. 141

(1) Angajatorul se obligă să țină evidența activității desfășurată de fiecare salariat, a aprecierilor asupra acesteia, precum și a drepturilor de care a beneficiat în baza ei.

(2) Salariații vor avea acces la datele ce-i privesc cuprinse în evidența de personal și, la cerere, li se vor elibera dovezi cu privire la acestea.

Art. 142

(1) Salariul nu poate face obiectul nici unei renunțări sau limitări prin acte juridice.

(2)Salariul va fi protejat de înghețare iar reținerile se vor face potrivit legii, cu asigurarea minimului de subzistență pentru salariat și cei întreținuți de acesta.

(3)Somațiile de plată intrate la agentul economic pentru plata unor amenzi, popriri, înființate legal, vor fi făcute cunoscute salariaților interesați înainte de a li se da curs.

Art. 143

(1) în caz de lichidare sau faliment, salariații au calitatea de creditori privilegiați și drepturile lor bănești constituie creanțe privilegiate, urmând a fi plătite integral, înainte de a-și revendica cota-parte ceilalți creditori.

(2) Agentul economic, printr-o comisie paritara administrație- sindicat, va analiza modalitățile de protecție a salariaților afectați.

CAPITOLUL VII DREPTURI SI OBLIGAȚII DE SERVICIU. DISCIPLINA MUNCII

Art. 144

Angajatorul are obligația ca, la angajare, să pună la dispoziția salariatului, pentru cunoaștere, aplicare și respectare, contractul colectiv de muncă și regulamentul intern.

Art. 145

Nici un salariat nu poate fi obligat să semneze un document tehnic, economic sau de altă natură cu care nu este de acord. Refuzul semnării va fi motivat în scris.

Art. 146

(1) Organizarea activității, prin stabilirea unei structuri adecvate, raționale, repartizarea tuturor salariaților pe locurile de muncă, cu precizarea atribuțiilor, competențelor și răspunderilor care să-i confere autoritatea, precum și exercitarea controlului asupra modului de îndeplinire a obligațiilor de serviciu de către salariați, sunt de competența patronului.

(2)In cazul in care masurile preconizate afectează interesele salariaților, regăsite in drepturi recunoscute, se va obține acordul sindicatelor cu privire la respectarea prevederilor contractelor colective de munca la nivel de unitate.

Art. 147

Recunoscându-se interesul comun patron-salariați în obținerea de rezultate economice pozitive, patronul va stabili responsabilități concrete privind asigurarea continuității în activitate (aprovizionare, obținere de comenzi, desfacere etc.).

Art. 148

Sarcinile de serviciu trebuie să fie stabilite în limitele în care fiecare salariat s-a obligat prin contractul individual de muncă.

Art. 149

(1) în cazurile de forță majoră, în situațiile care periclitează sănătatea sau viața unor persoane sau alte situații prevăzute în contractele colective de muncă la nivel de agent economic, fiecare salariat are obligația de a participa, indiferent de funcția sau postul pe care îl ocupă, la executarea oricăror lucrări și la luarea tuturor măsurilor care se impun.

(2) Pentru activitățile prestate în condițiile alin.(l), salariații primesc suplimentări ale drepturilor, corespunzător contractului colectiv de muncă al agentului economic.

Art. 150

Salariații agenților economici nominalizați în anexa nr. 1, în cadrul sarcinilor de serviciu au următoarele obligații :

a)să realizeze atribuțiile ce le revin la locul de muncă, în conformitate cu prevederile fișei postului;

b)să respecte programul de lucru stabilit și să utilizeze integral timpul de muncă pentru îndeplinirea obligațiilor de serviciu;

c)să respecte ordinea și disciplina la locul de muncă, să nu împiedice prin activitatea sau inactivitatea lor acțiunile sau activitatea altor salariați;

d)să respecte normele și normativele privind securitatea muncii, prevenirea și stingerea incendiilor, precum și ale celorlalte reglementări legale, necesare desfășurării în condiții optime și de siguranță a muncii;

e)să păstreze în bune condiții bunurile din dotare;

f)să păstreze secretul asupra datelor tehnice sau de producție, de fabricație, de aprovizionare, de clientelă și de personal;

g)să cunoască și să respecte dispozițiile legale, prevederile contractului colectiv de muncă, reglementările interne și alte dispoziții cu caracter normativ, referitoare la munca pe care o îndeplinesc și să se conformeze lor;

h) să aibă o comportare corectă și decentă în cadrul relațiilor de serviciu ața cu superiorități ca si cu cei aflați in subordine si sa promoveze raporturi de colaborare cu toți salariații cu care vin în contact;

să înștiințeze din proprie inițiativă agentul economic asupra unor modificări ale situațiilor personale care interesează unitatea;

salariații pot desfășura o activitate pe cont propriu, în condițiile legii, numai după orele de program și numai în afara teritoriului agentului economic, fără a utiliza dotările și datele proprietate a agentului economic și fără ca aceasta să conducă la o concurență neloială, încălcarea acestei prevederi conducând la desfacerea disciplinară a contractului individual de muncă.

Art 151

Este interzis salariaților :

a)să refuze în mod nejustificat executarea sarcinilor de serviciu prevăzute pentru postul pe care este angajat;

b)să părăsească locul de muncă înainte de sfârșitul programului normal aprobat, să scurteze timpul de lucru;

c)sa organizeze întruniri in sau pe teritoriul agentului economic, in timpul sau in afara orelor de munca, fără prealabila aprobare a conducerii si a sindicatului, după caz;

d)sa vina pe teritoriul agentului economic in stare de ebrietate, sa introducă sau sa consume băuturi alcoolice, droguri si orice alte substanțe asimilate;

e)să provoace, să falsifice sau să înlesnească falsificarea oricăror documente ale agentului economic;

f)să scoată de pe teritoriul agentului economic, prin orice mijloace, personal sau în complicitate, bunuri aparținând agentului economic, fără documente de ieșire eliberate de cei autorizați, indiferent în ce scop;

g)) să fumeze în locurile de muncă unde este interzis fumatul;

h)să practice jocuri de noroc sau comerț ilicit în incinta agentului economic;

i)să desfășoare activitate politică în cadrul agentului economic;

j)să desfășoare activități care determină o concurență neloială față de agentul economic.

Art. 152

Nerespectarea obligațiilor ce revin salariaților, precum și săvârșirea unor fapte interzise prin lege și contractul colectiv de muncă, constituie abateri disciplinare și se sancționează.

CAPITOLUL VIII PROTECȚIA SOCIALA A SALARIATILOR

Art 153

(1) Salariații aflați în incapacitate temporară de muncă sunt considerați în concediu medical, cu condiția de a prezenta un certificat medical.

(2) Numărul de zile plătite în concediu medical împreună cu numărul de zile lucrate, plătite într-o lună, trebuie să fie egal cu numărul de zile lucrătoare din luna respectivă.

(3)La cererea salariatului aflat în incapacitate temporară de muncă și la recomandarea sindicatului, angajatorul poate acorda un sprijin material.

Art. 154

Cuantumul indemnizației pentru incapacitate temporară de muncă determinată de boală profesională, boală în legătură cu profesia, accidente de muncă sau cazuri asimilate acesteia, tuberculoză, SIDA, cancer de orice tip, precum și de boală infecto-contagioasă din grupa A și urgențe medico- chirurgicale stabilite prin hotărâre de guvern, este de 100% din baza de calcul stabilită potrivit legii.

Art. 155

(1) în cazul în care salariatul se află în incapacitate temporară de muncă, ce necesită spitalizare, angajatorul va compensa pe durata spitalizării în procent de 50-100% diferența dintre salariul de bază împreună cu sporurile cu caracter permanent și indemnizația de boală la care are dreptul salariatul, potrivit legii.

(2) Perioadele și procentele de compensare a diferenței dintre salariul de bază și indemnizația de boală la care are dreptul, funcție de vechimea în agentul economic și condițiile în care a survenit incapacitatea temporară de muncă, se stabilesc în contractele colective de muncă încheiate la nivele inferioare

Art. 156

(1) Tn cazul îmbolnăvirilor profesionale, accidentelor de muncă sau în legătură cu munca, a unor boli grave, salariații în cauză pot fi trimiși la tratamente medicale, în unități specializate din țară, sau cu recomandarea medicilor, în străinătate, în situația când tratamentul respectiv nu se poate face în țară, cu suportarea cheltuielilor de către agentul economic, conform celor convenite in CCM la nivel de unitate.

(2)De asemenea, salariaților care au suferit accidente de muncă sau care au contractat în timpul muncii boli în legătură cu munca, ce le-au provocat vătămarea organismului, li se asigură de către agentul economic, în mod gratuit, proteze sau materiale sanitare, la recomandarea medicului.

Art 157

La solicitarea sindicatului și cu aprobarea conducătorului agentului economic sau a Consiliului de Administrație, după caz, unitatea va suporta cheltuielile de transport și/sau tratament în străinătate pentru salariați și/sau membrii familiilor acestora (soț, soție, copii) în cazuri deosebite, care necesită intervenții medicale ce nu pot fi efectuate în țară.

Art. 158

Salariații care și-au pierdut parțial capacitatea de muncă, în urma unor accidente sau îmbolnăviri profesionale, sau pentru a căror sănătate vechiul loc de muncă a devenit impropriu, au dreptul să li se asigure de către agentul economic, la recomandarea medicului, locuri de muncă corespunzătoare, cu menținerea salariului de baza avut la vechiul loc de muncă pe termen de 3 luni.

Art. 159

Salariații aflați în incapacitate temporară de muncă, trimiși la tratament de cadrele medicale de specialitate, la recomandarea sindicatului, pot primi din partea agentului economic, pentru acoperirea unor cheltuieli legate de procurarea medicamentelor, un ajutor bănesc. De acest ajutor pot beneficia și salariații aflați în tratament în perioada concediului lor legal de odihnă pentru zilele suplimentare de tratament, care la recomandarea medicului depășesc dreptul la concediul de odihnă.

Art. 160

(1) în cazul în care salariatul și-a pierdut total capacitatea de I în urma unor accidente de muncă sau în legătură cu/munca sau îmbolnăvirii profesionale, agentul economic va compensa pentru maxim un an diferența dintre pensia de invaliditate și salariul de bază plus media sporurilor de care a beneficiat în ultimele trei luni, în corelare cu decizia aspra capacității de munca emisă de organele competente, după cum urmează:

-pentru decizie pe un an - compensarea se va face pentru 1 an

-pentru decizie pe 6 luni - compensarea se va face pentru 6 luni

-pentru decizie pe 6 luni, urmata de încă o decizie pe 6 luni - compensarea se va face si pentru perioada stipulata in a doua decizie.

(2)în cazul în care, pentru situațiile prevăzute la al. (1), salariatul beneficiază în baza primelor de asigurare plătite de agentul economic, de o despăgubire mai mică decât salariul pentru 1 an, unitatea va suporta diferența.

(3)în cazul decesului salariatului în accident de muncă sau în legătură cu munca sau în urma unei boli profesionale, familia salariatului (soț, soție, copii) va primi un ajutor egal cu ultimul salariu de bază al celui decedat, cumulat pe timp de un an.

Art. 161

Salariații pot beneficia, la cerere, de trimitere în stațiuni de odihnă și tratament, pe baza biletelor procurate, avizate și repartizate de sindicat, cu suportarea unei părți din costul acestora de către agenții economici. Condițiile concrete vor fi prevăzute in contractele colective de munca încheiate la nivele inferioare.

Art. 162

(1) Salariatele au dreptul la un concediu de maternitate conform legii, atât in perioada prenatală, cât și în cea postnatală și beneficiază și de celelalte drepturi specifice, prevăzute de legislația în vigoare.

(2) De asemenea, salariata mamă, are dreptul la un concediu plătit pentru creșterea copilului până la împlinirea vârstei de 2 ani sau 3 ani în cazul copilului cu handicap.

Art. 163

în perioadele prevăzute la art. 163 agentul economic va compensa diferența dintre salariul de bază individual avut și indemnizația legală la care are dreptul salariata.

Art. 164

Salariatele gravide, începând din luna a IV-a și cele care alăptează, nu vor lucra în locuri de muncă cu condiții speciale sau deosebite.

Art. 165

în situații deosebite, tatăl beneficiază de drepturile pe care mama nu le mai primește, dacă în această perioadă copilul rămâne în îngrijirea efectivă a tatălui.

Art. 166

(1) Salariatul care se pensionează, va primi la pensionare, indiferent de cauza pensionării, un ajutor acordat o singură dată, în cuantum, de minim un salariu de bază avut la data pensionării.

(2)Pornind de la acest nivel minim, în contractele colective de muncă încheiate la nivele inferioare, acest ajutor se va diferenția, funcție de vechime și de alte criterii.

(3)Prevederile alin. (1) nu se aplică pensionarilor reîncadrați, precum și salariaților care la data pensionării depășesc cu cel mult 6 luni vârsta limită legală pentru pensionare.

Art. 167

Pentru pensionarii proveniți din sistem, în situații de îmbolnăvire, atestată medical, sau de dispariție a oricărui ajutor familial, pe bază de ancheta socială, Directorul General, Comitetul Director sau Consiliul de Administrație, după caz, la propunerea sindicatului, pot acorda un ajutor social, o singură dată pe an.

Art. 168

Salariații care au împlinit vârsta de 55 de ani bărbații și 50 de ani femeile, cu o vechime în muncă de 25 ani bărbații și respectiv 20 ani femeile, care din cauze obiective (vârstă, sănătate) nu-și mai pot desfășura activitatea în aceleași condiții de muncă, pot fi trecuți în alte locuri de muncă, care să le permită menținerea salariului de bază avut anterior.

Art. 169

(1) în cazul decesului salariatului, cu excepția cazurilor de la art. 150 al (3), agentul economic va plăti familiei acestuia un ajutor echivalente cu minim două salarii de bază medii brute, plătit în cel mult 5 zile de la data la care se solicită ajutorul.

(2)De doua salarii de baza medii pe agent, la data evenimentului, beneficiază in condițiile stabilite in CCM încheiat la nivel de agent economic si familia fostului salariat pensionat din sistem, daca decesul acestuia survine in perioada de aplicare a actualului contract colectiv de munca la nivel de grup de unitari.

(3)Dacă mai mulți copii ai decedatului sunt salariați ai unității, ajutorul va fi primit numai de imul din aceștia.

Art. 170

în toate cazurile menționate la art. 160 (3) și 169, agentul economic va suporta confecționarea sau decontarea contravalorii sicriului la nivelul unui salariu minim pe agent economic, la data decesului.

Art. 171

(1) Cu ocazia unor evenimente anuale : Paști, ziua meseriei, Crăciun, salariații vor beneficia de câte o suplimentare a drepturilor salariale, sub forma unui adaos, în sumă fixă.

(2)Fiecare din adaosurile de mai sus va avea un cuantum minim de un salariu minim pe grup de unitari, stabilit conform prevederilor prezentului contract.

(3)Condițiile și criteriile de acordare se vor stabili în contractele colective de muncă încheiate la nivele inferioare.

(4)Cu minimum 15 zile înainte de evenimentul pentru care se acordă oricare din adaosuri, vor începe negocierile cu organizațiile sindicale pentru stabilirea valorii concrete ce se acordă.

(5)în contractele colective de muncă încheiate la nivele inferioare pot fi stabilite, cu ocazia altor evenimente, și alte facilități sub formă de adaosuri, stimulente, etc.

(6)Fiecare din adaosurile de mai sus se acordă în condițiile în care, prin contractele colective de muncă încheiate la nivel de agent economic nu s-a convenit introducerea lui în salariul de bază.

Art. 172

Salariații, organizațiile patronale și sindicale, precum și agenții economici pot participa la înființarea unor instituții gen asociații profesionale, fonduri mutuale, de asigurări sociale etc.

Contribuția agenților economici va fi stabilită, cu respectarea prevederilor legale, prin negociere cu federațiile sindicale și organizațiile patronale semnatare ale prezentului contract colectiv de muncă.

Cu acordul salariaților aceștia pot contribui și cu o parte din cota ce le revine din profitul agentului economic.

Art. 173

Cu ocazia unor evenimente deosebite în viața salariatului, agentul economic va acorda :

a)un ajutor material de căsătorie, echivalent cu cel puțin un salariu de bază, calculat în luna evenimentului (ajutorul de căsătorie se acordă o singură dată in viața salariatului);

b)la nașterea sau la înfierea unui copil, un ajutor material echivalent cu un salariu de bază mediu brut, la nivel de agent economic, plătit în luna evenimentului.

Art. 174

(1) Agenții economici nominalizați la Anexa nr. 1 vor aloca fonduri pentru organizarea și sărbătorirea unor aniversări de unități și subunități și zile festive, cum sunt : 8 Martie, ziua meseriei, ziua copilului, pom de Crăciun și Revelion.

(2) Salariatele și copiii salariaților vor primi de ziua femeii, respectiv 1 Iunie și Crăciun, cadouri în limita unor sume stabilite prin negociere cu sindicatele, pornind de la minimele ce vor fi prevăzute în contractele colective de muncă încheiate la nivele inferioare.

Art. 175

Absolvenții învățământului profesional, liceal, de specialitate și ai învățământului superior, nelocalnici, la debutul în activitate, vor primi la prezentare o indemnizație de instalare, egală cu un salariu de bază la încadrare.

Art. 176

Salariații agenților economici nominalizați la Anexa nr. 1 vor primi pentru vechime neîntreruptă în sistem prime jubiliare în cuantumuri și după criteriile stabilite în contractele colective de muncă încheiate la nivele inferioare.

Art. 177

Salariații utilizați la activități cu grad mare de pericol asupra vieții ( care vor fi nominalizate în contractele colective de muncă încheiate la nivele inferioare) vor fi asigurați de viață, din momentul începerii prestării unei astfel de activități, plata primei de asigurare revenind agentului economic.

Art. 178

(1) Agenții economici vor suporta contravaloarea abonamentelor / biletelor pe calea ferata sau auto pentru personalul nelocalnic care face naveta. Distanta si condițiile vor fi stabilite in contractele colective de munca încheiate la nivele inferioare.

(2) în cazul salariaților domiciliați în localități aflate la distanțe de peste 50 Km . de la locul de muncă, agenții economici vor suporta costul unei călătorii pe lună (tur-retur) pentru vizitarea familiei.

Art. 179

în cazul unor calamități naturale, confirmate de organele în drept și în baza unei anchete sociale, la solicitarea sindicatelor, agenții economici vor acorda ajutoare salariaților sinistrați.

Art. 180

(1) Salariații agenților economici nominalizați in Anexa nr. 1, beneficiază de un adaos la salariu, reprezentând contravaloarea unei cote anuale de energie termica si electrica pentru consumul casnic.

(2) Salariații care s-au pensionat de la agenții economici nominalizați in Anexa nr. 1, si au lucrat minimum 15 ani sau ultimii 10 ani consecutivi înainte de pensionare in sistemul energetic, precum si cei care au fost pensionați ca urmare a unor accidente de munca la agenții economici prevăzuți la alineatul (1), indiferent de vechimea in cadrul acestora, beneficiază de la unitățile de la care s-au pensionat de un ajutor material anual sub forma unei cote de energie electrica.

(3) Prevederile acestui articol se aplică și soțului sau soției salariatului decedat în accident de muncă, până la recăsătorire.

(4)Prin Contractele Colective de Muncă ale agenților economici prevăzuți la aliniatul (1) se vor stabili cuantumurile cotelor anuale și modalitățile concrete de acordare a acestor facilități.

Art. 181

în condițiile în care, anterior, au fost stabilite prin Contractele Colective de Muncă la nivelul agenților economici din Anexa 1, o cantitate de căldură exprimată în Gcal, pentru care acesta suportă cota parte din preț pentru salariații proprii, acest drept se menține.

Art 182

(1) Agenții economici nominalizați în Anexa nr. 1 vor suporta cheltuielile de regie ale cantinelor, creșelor și căminelor proprii, precum și 50% din plata pentru creșe și cămine aparținând agentului economic pentru copii salariaților.

(2)Prin contractele colective de muncă încheiate la nivele inferioare se va stabili prețul maxim al unei mese la cantină, eventuala depășire a acestuia suportând-o unitatea.

(3)In condițiile aliniatelor precedente administrarea cantinelor poate fi făcută în comun sau de una din părți.

Art. 183

Agenții economici din Anexa nr. 1 vor acorda tichete de masa conform legislației in vigoare.

Art. 184

Repartizarea spațiilor de locuit, indiferent de natura lor, către salariați, se face de o comisie paritară administrație-sindicat, ținându-se cont de criteriile concrete stabilite, ce vor face obiectul unor anexe la contractul colectiv de muncă la nivel de agent economic, de la data înregistrării lui.

Art. 185

Agenții economici nominalizați în Anexa nr. l vor prevedea în bugetul de venituri și cheltuieli constituirea posibilitatea unor fonduri care sa asiguri posibilitatea acordării drepturilor recunoșteați prin contractele colective de muncă.

Art. 186

(1) Pentru îmbunătățirea condițiilor de muncă și viață ale salariaților, agenții economici, de comun acord cu sindicatele, vor constitui fonduri în bugetul de venituri și cheltuieli și vor întocmi programe concrete, având ca principale destinații:

a)construirea de locuințe pentru salariații agentului economic, în special pentru tineri, tineri căsătoriți și alte categorii de salariați prevăzute în CCM la nivele inferioare:

-construirea și întreținerea de : cămine pentru nefamiliști și familiști, cămine, creșe și grădinițe pentru copiii salariaților, cantine și gospodării anexe, construcții în scop umanitar, terenuri, baze sportive și de agrement;

b)cheltuieli pentru formarea și perfecționarea pregătirii profesionale;

c)cheltuieli cu formarea economico-socială și educația în domeniul relațiilor de muncă;

d)suportarea cheltuielilor pentru :

-reducerea costului biletelor de tratament sau odihnă în stațiunile balneo-climaterice, procurate sau avizate de sindicate pentru salariații și membrii lor de familie (soț, soție sau copii, după caz), cu un procent de 65%, respectiv 50%;

-costul integral al călătoriei pe calea ferată clasa a II-a sau, acolo unde nu este posibil, pentru transportul auto în comun, pentru salariatul beneficiar al biletului de tratament și odihnă recuperatorii, respectiv 50% din costul transportului pentru membrii familiei;

e)cheltuieli pentru securitatea muncii, materiale de protecție și igienico-sanitare, alimentație pentru întărirea rezistenței organismului;

f)cheltuieli necesare asigurării speciale a salariaților pentru căușe di accidenți si deces inclusiv plata primelor si asigurare;

h)acțiuni specifice unor aniversări, sărbători religioase, zile dedicate copilului și femeii;

i)vărsarea unei cote către sindicate care va fi utilizată pentru întreținerea și dezvoltarea bazelor de odihnă, tratament, cultură și sport administrate de sindicate și de folosință comuna.

(2)Contractele Colective de Muncă încheiate la nivele inferioare vor stabili partea care va utiliza fiecare fond cu destinațiile prevăzute la literele a-h ale al.(l), precum și modalitățile de control a utilizării acestora.

Art. 187

(1) Părțile se obligă să creeze, prin contribuția salariaților membri de sindicat, a organizațiilor sindicale și a agenților economici, un sistem propriu de protecție socială.

(2)Modul concret de realizare a acestuia se va stabili prin negocieri între sindicate și patronatul corespondent.

Art. 188

(1) Salariații agenților economici nominalizați în Anexa nr. 1, care nu sunt membri de sindicat, precum și membrii sindicatelor neafiliate federațiilor semnatare prezentului contract colectiv de muncă, vor beneficia de celelalte drepturi, în afara celor salariale, în baza consimțământului scris, dat în contractul individual de muncă, prin care acceptă să contribuie lunar cu o cotă parte ce va fi stabilită în contractele de muncă încheiate la nivele inferioare.

(2)Fondurile rezultate din aceste sume vor fi folosite de către sindicate pentru acoperirea unor cheltuieli legate de :

urmărirea modului de aplicare a contractului colectiv de muncă;

rezolvarea unor eventuale litigii;

organizarea unor cursuri de perfecționare în domeniul relațiilor de muncă;

organizarea unor întruniri, conferințe, întâlniri consultative, cu experți și reprezentanți ai patronatului;

Consulting în vederea pregătirii viitoarelor contracte colective de muncă.

Art. 189

Valoarea fondului pentru acțiuni social- culturale, conform legii anuale a bugetului, va fi de cel puțin 2% din valoarea fondului de salarii.

CAPITOLUL IX ALTE DREPTURI SI OBLIGAȚII CE DECURG DIN RELAȚIILE DE MUNCA

Art 190

Angajatorul are, in principal, următoarele drepturi :

-de a defini obiectivele strategice ale agentului economic și a stabili programele, bugetele și indicatorii de performanță necesari pentru a le duce la îndeplinire;

-de a organiza și conduce activitatea curentă pe principii de competență profesională, rentabilitate, eficiență economică și profit;

- de a propune și negocia cu acționarul contractul de administrare, potrivit legii;

-de a decide asupra modului de exploatare, reparare și dezvoltare a instalațiilor tehnologice prin care se realizează obiectul de activitate;

-de a impune respectarea disciplinei tehnologice și a disciplinei muncii;

-de a lua măsuri operative pentru asigurarea solvabilității agentului economic și a lichidităților financiare;

-de a aplica măsuri de restructurare și reorganizare atunci când situația o impune;

-de a exercita orice alte atribute legate de actul de conducere care sunt prevăzute de reglementările în vigoare.

Art. 191

Sindicatele au următoarele drepturi :

- de a-si reprezenta la orice nivel membrii în situații legate de contractele colective de muncă, legislația socio-profesională și ansamblu lemelor social-economice ce-i interesează;

de a face propuneri de îmbunătățire a activității la nivelul locului de muncă sau pe ansamblul agentului economic;

de a organiza activități conform statutelor proprii și contractelor colective de muncă, convențiilor și înțelegerilor dintre părți;

de a întreprinde acțiuni educative pe probleme de interes sindical sau profesional.

Art. 192

(1) Nu este permisă imixtiunea salariaților, ca membri ai sindicatului sau organelor sindicale în chestiuni ce țin exclusiv de conducere.

(2)Nu este permisă imixtiunea reprezentanților patronului în problemele salariaților ce țin de competența sindicatelor sau a reprezentanților salariaților.

(3)Nici una dintre părți nu se poate prevala de prevederile de mai sus în scopul acoperirii unor nereguli sau abuzuri.

Art. 193

(1) Angajatorul are obligația să asigure sindicatelor accesul la documentele ce-i sunt necesare pentru a-și desfășura activitatea conform legii și statutelor proprii.

(2) Sindicatele vor avea acces la biblioteca juridică și tehnică și la toate actele cu caracter normativ ale agentului economic.

(3)Sindicatele vor pune la dispoziția patronilor, la cerere, documentele legale de constituire.

Art. 194

(1) La ședințele ordinare și extraordinare ale Consiliilor de Administrație și Comitetelor (colegiilor) directoare ale agenților economici din Anexa 1 vor participa și delegați ai sindicatelor federațiilor semnatare ale prezentului contract.

(2) De asemenea, Consiliile de Administrație ale agenților economici și Comitetele directoare ale subunităților agenților economici din Anexa 1, vor invita reprezentanți, desemnați de organizațiile sindicale corespondente, membre ale federațiilor semnatare prezentului contract, ca observatori la toate ședințele acestora.

(3)în cadrul acestor ședințe, reprezentanții organelor sindicale pot semnala probleme prin care sunt lezate sau se încalcă drepturi și interese ale salariaților.

(4)Cu minimum 48 de ore înainte de ședințele la care se face referire la aliniatele precedente, vor fi puse la dispoziția reprezentanților sindicali desemnați să participe la acestea, materialele ce urmează a fi discutate.

(5)în contractele colective de muncă încheiate la nivele inferioare părțile pot reglementa și alte detalii.

Art 195

(1) Agenții economici la care se aplică prezentul contract colectiv de muncă, vor remite organizațiilor sindicale, copii după regulamentele, hotărârile, instrucțiunile, deciziile, precum și eventualele modificări privitoare la domeniile vizate de prezentul contract, în termen de 48 de ore de la emiterea lor.

(2) Aceeași obligație o au organizațiile sindicale, în cazul hotărârilor care pot influența modul de aplicare a prezentului contract.

Art. 196

Se va asigura accesul federațiilor si sindicatelor, la toate datele tehnico-economice (cu excepția interdicțiilor prevăzute expres de lege) și sociale, realizate și de perspectivă ale agenților economici, din Anexa 1.

Art 197

Patronii, angajatorii, federațiile sindicale si sindicatele din unități își vor accepta reciproc invitațiile adresate unor membri ai acestora pentru discutarea unor probleme de interes comun, în vederea rezolvării lor.

Art 198

Nu pot fi convocați pentru nici un motiv membrii de sindicat si nici alți salariați în calitate de reprezentanți sindicali, fără mandatarea prealabilă a acestora de către liderul/președintele sindicatului din unitate.

Art. 199

(1) Recunoscând dreptul salariaților de a fi reprezentați și de a le fi apărate interesele de către organizațiile sindicale, angajatorul își recunoaște obligația de a nu le obstrucționa activitatea în nici un fel, ci de a le o facilita.

(2) în acest sens, administrația va pune gratuit la dispoziția organizațiilor sindicale mijloacele necesare desfășurării activității : spațiu și mobilier corespunzător, telefon, telefax, precum și acces la mijloacele de transport din dotarea unității, etc.

Art. 200

Baza materială cu destinația cultural-sportivă, proprietatea agenților economici sau sindicatelor, va putea fi folosită fără plată, de ambele părți.

Art. 201

Pentru realizarea de către organizațiile patronale și sindicale semnatare a unor servicii și acțiuni comune, în interesul agenților economici și al salariaților, prin contractele colective de muncă încheiate la nivele inferioare, se va stabili o contribuție a agenților economici la fondurile acestora.

Art. 202

(1) Cheltuielile ocazionate de elaborarea și negocierea contractelor colective de muncă la nivel de unitate, grup de unități, ramura si național sau a celor legate de urmărirea și aplicarea acestora, precum și de activitatea comisiilor mixte pentru medieri și a celorlalte constituite conform contractelor colective de muncă încheiate la nivele inferioare, vor fi suportate de agenții economici.

(2) La nivel de grup de unități, în baza prevederilor art. 11(3) din Legea nr. 130/1996, republicată, fiecare unitate nominalizată în Anexa nr. 1 la prezentul CCM, va prevedea în bugetul de venituri și cheltuieli și va vira în contul organizațiilor patronale semnatare corespondente, o contribuție de 2,51ei/salariat și an.

3) Modul de utilizare a sumelor virate va fi stabilit de către Comisia paritară nominalizata in Anexa 3.

Art. 203

Administrațiile, de acord cu sindicatele din agenții economici, vor stabili condițiile în care se va încasa cotizația membrilor de sindicat și contribuția lunară a nemembrilor de sindicat, pe care o vor vira în contul sindicatelor, pe baza listelor lunare și a cuantumurilor prezentate de sindicate.

Art. 204

în cadrul agenților economici, la care se aplică prezentul contract, nu pot fi afișate sau difuzate materiale cu privire la sindicate, fără semnătura liderului sindical.

Art. 205

(1) Salariații care îndeplinesc funcții sindicale eligibile, au dreptul de a presta activități sindicale, în unitate sau în afara acesteia, fără afectarea drepturilor salariale, un număr de 5 zile/lună/om, care la cererea sindicatelor pot fi acordate cumulat.

(2)In nomenclatorul unic de funcții si meserii ai agenților economici din Anexa 1, va fi cuprinsa funcția de delegat sindical de întreprindere. Aceasta funcție este cu scoatere din producție si poate fi ocupata numai de președintele/lider de sindicat la cererea expresa a acestuia. Nivelul de salarizare acestei funcții va fi in limitele prevăzute in nomenclatorul unic de funcții si meserii dar nu mai puțin decât nivelul funcției de baza ocupate.

(3)Contractele colective de muncă încheiate la nivele inferioare vor concretiza numărul celor care vor beneficia de reducerea lunară a programului de lucru, fără afectarea drepturilor salariale, în condițiile aliniatului de mai sus.

(4)Bugetul de timp la care se referă aliniatele precedente nu va fi afectat de timpul negocierilor colective, medierilor de conflicte și activităților de urmărire a aplicării contractelor colective de muncă prin organismele mixte.

(5)Bugetul de timp va fi corectat corespunzător timpului afectat activităților determinate de funcții sindicate eligibile la nivel național.

Art. 206

- Pe perioada mandatului, salariații aleși in funcții sindicale, cu scoatere din producție, își păstrează locul de munca avut anterior urmând ca la încetarea mandatului sa revină la vechiul loc de munca.

(2) La revenirea la vechiul loc de muncă și în funcția deținută în agenții economici (unități si subunități, după caz) de la care au plecat, salariații care au îndeplinit funcții sindicale, vor beneficia de salariu și de celelalte drepturi corespunzătoare funcției pe care ar fi deținut-o în condiții de continuitate la același loc de muncă, iar în cazul desființării acestora, în funcții similare.

Art. 207

(1) Este interzis agenților economici (unități, subunități, după caz) să desfacă din inițiativa lor contractul individual de muncă al salariaților pentru motive care privesc activitatea sindicală.

(2) Salariaților care îndeplinesc sau care au îndeplinit funcții sindicale nu li se poate desface contractul individual de muncă, în timpul sau după expirarea mandatului pe o perioada de 5 ani, decât :

- pentru fapte prevăzute de legea penală în baza hotărârii judecătorești definitive;

- în situația încetării activității agentului economic;

- pentru grave abateri disciplinare dovedite și cu acordul federațiilor semnatare din care să rezulte că s-au respectat prevederile din contractul colectiv de muncă.

Ari. 208

(1) Salariații care ocupa funcții de conducere ale agenților economici (unități, subunități, după caz), la schimbarea din funcție vor fi încadrați in funcții corespunzătoare pregătirii profesionale, neputându-li-se desface contractul individual de munca decât in condițiile prezentului contract.

(2) Persoanele cu funcții de conducere care au încheiat contract de mandat si care anterior încheieri contractului de mandat au fost salariați ai agentului economic, la încetarea contractului de mandat beneficiază de prevederile alin. (1) al prezentului articol.

Art. 209

Patronii se angajează ca la negocierea cu partenerii externi să prevadă clauze de respectare a drepturilor prevăzute în contractul colectiv de muncă la nivel de agent economic, în legislația muncii în vigoare și în convențiile OIM ratificate de România.

CAPITOLUL X DISPOZIȚII FINALE

Art. 210

(1) Executarea contractului colectiv de muncă este obligatorie pentru ambele părți.

(2) Neîndeplinirea obligațiilor și prevederilor contractului colectiv de muncă atrage răspunderea administrativă, civilă sau penală, după caz, a celor care se fac vinovați de aceasta.

Art. 211

(1) Orice cerere de modificare a prezentului contract va face obiectul unei negocieri.

(2)Cererea de modificare se comunică în scris celeilalte părți, la sediul acesteia.

(3)Negocierile cu privire la modificare vor începe într-un termen de maximum 5 zile lucrătoare de la data comunicării, dar nu mai devreme de 48 de ore de la aceasta și nu vor dura mai mult de 10 zile lucrătoare.

(4)Angajatorii nu pot desface contractul individual de muncă pentru motive neimputabile salariaților, legate de modificările propuse contractului colectiv de muncă, până la încheierea unui acord în acest sens între patron și sindicate cu privire la modificările propuse.

Art. 212

Pe perioada conflictelor colective de muncă nu sunt permise desfaceri ale contractelor individuale de muncă decât pentru abateri disciplinare grave și nu se pot face angajări sau mișcări de personal, decât cu acordul sindicatului implicat în conflict.

Art. 213

Modificările aduse prezentului contract produc aceleași efecte ca și acesta, de la data înregistrării lor.

Art. 214

Suspendarea contractului colectiv de muncă are loc în conformitate cu prevederile legii.

Art. 215

Contractul colectiv de muncă încetează prin convenția părților sau la împlinirea termenului pentru care a fost încheiat, dacă nu intervine prelungirea acestuia.

Art. 216

Agenții economici reprezentați în acest contract, nominalizați în Anexa nr. 1, vor include în prețul produselor și serviciilor contractate, cheltuielile cu munca vie rezultate din prevederile contractului colectiv de muncă.

Art. 217

în vederea protecției salariaților, agenții economici nominalizați în anexa nr. 1 la prezentul contract colectiv de muncă, se obligă ca, în cazul unor oferte contractuale sensibil egale, să prefere pe acelea provenite de la unitățile mai sus menționate.

Art. 218

Drepturile salariaților nu pot face obiectul vreunei tranzacții, renunțări sau limitări, ele fiind apărate împotriva oricăror încălcări, abuzuri sau arbitrarii.

Art. 219

(1) La negocierea contractelor colective de muncă încheiate la nivele inferioare se va ține seama de prevederile prezentului contract colectiv de muncă.

(2) Salariații din aparatul executiv al organizațiilor patronale semnatare, beneficiază de prevederile prezentului contract colectiv de muncă. Organele lor de conducere vor stabili în mod concret aplicarea efectivă a unuia din contractele colective de muncă încheiate la nivel de agent economic, nominalizat în Anexa nr. 1, după caz.

Art. 220

(1) Agenții economici nominalizați în Anexa nr. 1, ca parte contractantă, se obligă să recunoască și să aplice prezentul contract colectiv de muncă, indiferent de modificările structurale pe care le vor suporta, de transformările ce survin la nivelul titularului de proprietate, sau de eventualele regrupări prin asociere.

(2) Urmărirea aplicării unitare a Contractului Colectiv de Muncă la nivel de grup de unități și elaborarea unor eventuale precizări în acest sens se va face de Comisia paritară, nominalizată în Anexa nr. 3.

Art. 221

Pe parcursul aplicării contractului colectiv de muncă nu vor fi emise unilateral hotărâri sau reglementări interne care să contravină sau să limiteze prevederile prezentului contract colectiv de muncă, precum și a celor încheiate în baza acestuia.

Art. 222

în înțelesul prezentului contract colectiv de muncă, termenii “patron”,’’angajator”, “administrație”, “conducere”, sunt folosiți în sensul definit de Art. 1, aliniatul (2) din Legea 130/1996 republicată, coroborat cu dispozițiile Art. 230 din Legea nr. 53/2003.

Art. 223

Lista unităților de la Anexa nr. 1 poate fi completata, prin Act Adițional, in condițiile in care societatea comerciala care face solicitarea este membra PUER si sindicatele din unitate sunt afiliate la federațiile sindicale semnatare ale prezentului CCM.

Art. 224

Anexele la prezentul contract colectiv de muncă fac parte integrantă din acesta, având aceeași forță obligatorie între părți.

Art. 225

Prezentul contract colectiv de muncă produce efecte începând

Prezentul Contract Colectiv de Muncă la nivel de grup de unități producere, transport, distribuție energie termica si/sau electrica a fost recunoscut după citire și certificat prin semnarea fiecărei pagini de către domnii: Ionel Patrascu , Vasile Domocos si Mihail Voicu.

încheiat și semnat în 5 (cinci) exemplare originale azi, 17 octombrie 2009.

REPREZENTAȚII PATRONATULUI ASOCIAȚIA PATRONALA UNIUNEA ENERGETICA ROMANA (P.U.E.R)

dl. Ionel Patrascu - Reprezentant P.U.E.R.

REPREZENTANȚII SALARIATILOR

FEDERAȚIA SINDICATELOR LIBERE ENERGETICA

dl. Vasile Domocos - Președinte Executiv

FEDERAȚIA SINDICATELOR TERMOELECTRICA

dl. Mihail Voicu - Vicepreședinte

ANEXA Nr. 1 LISTA AGENTILOR ECONOMICI, IN CARE SE APLICA CONTRACTUL COLECTIV DE MUNCA LA NIVEL DE GRUP DE UNITATI PRDUCERE, TRANSPORT, DISTRIBUȚIE ENERGIE TERMICA SI/SAUELECTRICA

1.S.C. Colterm S.A. Timișoara

2.S.C. CET Brașov S.A.

3.S.C. CET Brăila S.A.

4.S.C. CET Iași S.A.

5.S.C. CET Arad S.A.

6.S.C. Electrocentrale S.A. Oradea

7.S.C. CET Govora S.A. Rm. Vâlcea

8.S.C. CET ENERGO Term Reșița S.A.

9.S.C. CET S.A. Bacău

10.5.C. Uzina Termoelectrică Giurgiu S.A.

11. S.C. Uzina Electrică Zalău S.A.

12.5.C. ENET S.A. Focșani

13.S.C. Uzina Termoelectrică Midia S.A.

14.5.C. Termica Botoșani S.A.

15.S.C. Termica Vaslui S.A.

16.S.C. Termica S.A. Suceava

17.5.C. Acvacalor S.A. Brad

18.S.C. Termoelectrica Ploiești S.A.

19.S.C. Uzina Termică Calafat S.A.

20.5.C. TERMON C.T. S.A. Onești

21.5.C. DALKIA S.A. Ploiești

22.5.C. CET Hidrocarburi S.A. Arad

23. Serviciul Public Local de Termoficare Pitești

CLAUZE MINIME ALE CONTRACTULUI INDIVIDUAL DE MUNCA

încheiat și înregistrat sub nr. / înregistrul general de evidență a salariaților

A. Părțile contractului

Angajator - persoană juridică I fizică cusediul / domiciliul în înregistrată la registrul comerțului / autoritățile administrației publice dinsub nr,cod fiscal telefon, reprezentată legal prin, în calitate de

Și,

Salariatul / salariata - domnul / doamna, domiciliat / domiciliată în localitatea Str nr. , județul / sectorul posesor / posesoare al / a buletinului / cărții de identitate / pașaportului seria nr, eliberat / eliberată de ladata de ,CNP,permis de muncă serianrdindata am încheiat prezentul Contract Individual de Muncă în următoarele condiții asupra cărora am convenit :

B. Obiectul Cntractului

C. Durata contractului

a)nedeterminată, salariatul / salariataurmând

să înceapă activitatea la data de

b)determinată, de luni,pe perioada cuprinsă între data de și data de/peperioada suspendării contractului individual de muncă al titularului de post.

D. Locul de muncă

Activitatea se desfășoarăla

E. Felul muncii

Funcția/ meseria conform Clasificării ocupațiilor din Romania.

F. Atribuție postului

Atribuție postului sunt prevăzute in fisa postului, anexa la contractilul individual de muncă

G.Condiții de muncă

1.Activitatea se desfășoară în conformitate cu prevederile Legii nr. 31/1991.

2.Activitatea prestată se desfășoară în condiții normale / deosebite ! speciale de muncă, potrivit Legii nr. 19/2000 privind sistemul public de pensii și alte drepturi de asigurări sociale, cu modificările și completările ulterioare.

3.în lipsa unui loc de muncă fix salariatul va desfășura activitatea astfel

H.Durata muncii

1.O normă întreagă, durata timpului de lucru fiind deore / zi,ore / săptămână.

a)Repartizarea programului de lucru se face după cum urmează :(ore zi / ore noapte / inegal).

b)Programul de lucru se poate modifica în condițiile regulamentului intern / contractului colectiv de muncă aplicabil.

2)O fracțiune de normă deore / zi (cel puțin 2 ore / zi), ore / săptămână.

a)Repartizarea programului de lucru se face după cum urmează :

(ore zi / ore noapte).

b)Programul de lucru se poate modifica în condițiile regulamentului intern / contractului colectiv de muncă aplicabil.

c)Nu se vor efectua ore suplimentare, cu excepția cazurilor de forță majoră sau pentru alte lucrări urgente destinate prevenirii producerii unor accidente sau înlăturării consecințelor acestora.

I. Concediul

Durata concediului anual de odihnă este dezilelucrătoare, în raport y durata muncii (normă întreagă, fracțiune de normă).

De asemenea, beneficiază de un concediu suplimentar de

J.Salariul

1.Salariul de bază lunar brut lei

2.Alte elemente constitutive :

a)sporuri

b)indemnizații,

c)alte adaosuri

3)Orele suplimentare prestate în afara programului normal de lucru sau în zilele în care nu se lucrează ori în zilele de sărbători legale se compensează cu ore libere plătite sau se plătesc cu un spor la salariu, conform contractului colectiv de muncă aplicabil sau Legii nr. 53/2003 - Codul Muncii.

4)Data / datele la care se plătește salariul este / sunt

K.Drepturi și obligații ale părților privind securitatea și sănătatea în muncă

a)echipament individual de protecție

b)echipament individual de lucru,

c)materiale igienico-sanitare

d)alimentație de protecție

e)alte drepturi și obligații privind sănătatea și securitatea în muncă

L.Alte clauze

a)perioada de probă este de

b)perioada de preaviz în cazul concedierii este de zile

lucrătoare, conform Legii nr. 53/2003 - Codul Muncii sau contractului colectiv de muncă,

c)perioada de preaviz în cazul demisiei este de zile

calendaristice, conform Legii nr. 53/2003 - Codul Muncii sau contractului colectiv de muncă,

d)în cazul în care salariatul urmează să-și desfășoare activitatea în străinătate, informațiile prevăzute la art. 18 alin.(l) din Legea nr. 53/2003 - Codul Muncii se vor regăsi și în contractul individual de muncă,

e)alte clauze.

M.Drepturi si obligații generale ale părților

1. Salariatul are, în principal, următoarele drepturi :

a)dreptul la salarizare pentru munca depusa;

b)dreptul la repaus zilnic și săptămânal;

c)dreptul la concediu de odihnă anual;

d)dreptul Ia egalitate de șanse și de tratament;

e)dreptul la securitate și sănătate în muncă;

f)dreptul la formare profesională în condițiile actelor adiționale.

2)Salariatului îi revin, în principal, următoarele obligații :

a)a) obligația de a realiza norma de muncă sau, după caz, de a îndeplini atribuțiile ce îi revin conform fișei postului;

b) obligația de a respecta disciplina muncii;

c)obligația de fidelitate față de angajator în executarea atribuțiilor de serviciu;

d)obligația de a respecta măsurile de securitate și sănătate a muncii în unitate;‘

e)obligația de a respecta secretul de serviciu.

3)Angajatorul are, în principal, următoarele drepturi :

a)să dea dispoziții cu caracter obligatoriu pentru salariat, sub rezerva legalității lor;

b)să exercite controlul asupra modului de îndeplinire a sarcinilor de serviciu;

c)să constate săvârșirea abaterilor disciplinare și să aplice sancțiunile corespunzătoare, potrivit legii, contractului colectiv de muncă aplicabil și regulamentului intern.

4)Angajatorului îi revin, în principal, următoarele obligații :

a) să acorde salariatului toate drepturile ce decurg din contractele individuale de muncă, din contractul colectiv de muncă aplicabil și din lege;

b)să asigure permanent condițiile tehnice și organizatorice avute în vedere la elaborarea normelor de muncă și condițiile corespunzătoare de muncă;

c)să informeze salariatul asupra condițiilor de muncă și asupra elementelor care privesc desfășurarea relațiilor de muncă;

d)să elibereze, la cerere, toate documentele care atestă calitatea de salariat a solicitantului;

e)să asigure confidențialitatea datelor cu caracter personal ale salariatului.

N, Dispoziții finale

la Direcția generală de muncă și solidaritate socială a

Prevederile prezentului contract individual de muncă se completează cu dispozițiile Legii 53/2003 - Codul Muncii și ale contractului colectiv de muncă aplicabil încheiat la nivelul angajatorului / grupului de angajatori / ramurii / național, înregistrat sub nr. județului / municipiului/ Ministerul Muncii și Solidarității Sociale.

Orice modificare privind clauzele contractuale în timpul executării contractului individual de muncă impune încheierea unui act adițional la contract, conform dispozițiilor legale.

Prezentul contract individual de muncă s-a încheiat în două exemplare, câte unul pentru fiecare parte.

O. Conflictele în legătură cu încheierea, executarea, modificarea, suspendarea sau încetarea prezentului contract individual de muncă sunt soluționate de instanța judecătorească competentă material și teritorial, potrivit legii.

Angajator,

Salariat Reprezentant legal,

Angajator,

Pe data deprezentulcontract încetează în temeiul art. dinLegea nr. 53/2003 - Codul Muncii, în urma îndeplinirii procedurii legale.

ANEXA Nr. 3 REGULAMENT DE ORGANIZARE SI FUNCȚIONARE A COMISIEI PARITARE

1.Ședințele comisiei paritare se pot desfășura in mod regulamentar daca sunt prezenți minim 7 membrii dintre reprezentanții patronatului si respectiv 7 membrii dintre reprezentanții organizațiilor sindicale , cu reprezentarea ambelor organizații sindicale sau pe baza de mandat scris, din rândul semnatarilor prezentului CCM.

2.Comisia se va întruni la cererea oricărei dintre părți, în termen de maximum

5 zile lucrătoare de la formularea cererii de către oricare dintre parți.

3.Hotărârile Comisiei vor fi adoptate prin consens și vor fi obligatorii pentru părțile contractante.

4.Pe perioada de valabilitate a prezentului CCM, Comisia paritara va îndeplini si rolul de comisie de negociere in măsură in care părțile propun modificări si/sau completări la prezentul contract.

Comisia paritara are aceeași componenta cu comisia de negociere a Contractului Colectiv de Munca la nivel de grup de unități de producere, transport, distribuție energie termica si/sau electrica, după cum urmează: din partea patronatului P.U.E.R.: Popescu Valter, Pătrașcu Ionel, Roșu Constantin, Comănelea Mirela, Gârban Geta, Secianschi I. Cornel, Claveti Ioan, Moisa Florica, Meiros Valentin, Năstac Daniel, Popa Dorin, Leucîan Sorin Moga; din partea Federației Sindicale Energetica: Domocoș Vasile, Ghenea Victor, Mocanu Paulică, Pîrlog Gheorghiță, Deliman Traian, Podani Vasile; din partea Federației Sindicale Termoelectrica: Voicu

ANEXA Nr. 4 COMPONENTA PÂRTILOR SEMNATARE ALE CONTRACTULUI COLECTIV DE MUNCA LA NIVEL DE GRUP DE UNITATI PRODUCERE,TRANSPORT, DISTRIBUȚIE ENERGIE TERMICA SI/SAU ELECTRICA

Partile Semnatare ale Contractului Colectiv de Munca la nivel de Grup de Unitati Producere, Transport, Distribuție Energie Termica si/sau Electrica (CCM GUPTDETE) au următoarea componenta :

Din partea patronatului :

ASOCIAȚIA PATRONALA UNIUNEA ENERGETICA ROMANA (P.U.E.R.)

1.S.C. Colterm S.A. Timișoara

2.S.C. CET Brasov S.A.

3.S.C. CET S.A. Brăila

4.S.C. CET Iași S.A.

5.S.C. CET Arad S.A.

6.S.C. Electrocentrale S.A. Oradea

7.S.C. CET Govora S.A. Rm. Vâlcea

8.S.C. CET ENERGO Term Reșița S.A.

9.S.C. CET S.A. Bacău

10.5.C. Uzina Termoelectrică Giurgiu S.A.

11 .S.C. Uzina Electrică Zalău S.A.

12.5.C. ENET S.A. Focșani

13.5.C. Uzina Termoelectrică Midia S.A.

14.5.C. Termica Botoșani S.A.

15.5.C. Termica Vaslui S.A.

16. S.C. Termica S.A. Suceava

17.5.C. Acvacalor Brad S.A.

18.5.C. Uzina Termică Calafat S.A.

19.5.C. TERMON C.T. S.A. Onești.

Din partea salariatilor:

FEDERAȚIA SINDICATELOR LIBERE ENERGETICA

1.Sindicatul Liber Independent Energia Arad

2.Sindicatul Liber C.E.T. Braila

3.Sindicatul Termoenergetica Borzesti

4.Sindicatul Energia Brasov

5.Sindicatul Liber Energia Criscior

6.Sindicatul Independent Giurgiu

7.Sindicatul Libertatea C.E.T. Govora

8.Sindicatul Liber C.E.T. Govora

9.Sindicatul Energia Oradea

10.Sindicatul Liber Suceava

11 .Sindicatul Prometeu Suceava

12.Sindicatul Liber Independent Electrocentrale C.E.T.- SUD Timisoara

13.Sindicatul Liber Fratia Zalau

14.Sindicatul Liber UET Focsani

15.Sindicatul Energia DALKIA Brazi

16. SindicatulLiber Independent COLTERM-Distributie Timisoara

17.Sindicatul L Direcția Distribuție Energie Termica CET Braila

18.SindicatulLiber SELBAC CET Bacau

19.Sindicatul Speranța Electrocentrale Oradea

FEDERAȚIA SINDICATELOR TERMOELECTRICA

1.Sindicatul Energeticianul Suceava

2.Sindicatul Liber Independent Electrocentrale C.E.T 1 Oradea

3.Sindicatul C.E.T. Reșița

4.Sindicatul Uzina Termica Calafat

5.Sindicatul Termoelectrica Arad

6.Sindicatul Liber Independent C.E.T. Centru Timisoara

7.Sindicatul Solidaritatea Botoșani

8.Sindicatul Liber Independent CET Botoșani

9.Sindicatul Electroterm Focsani

10.Sindicatul Energetica CET I Iași

11.Sindicatul Liber al Energeticienilr CET II Iași

12.Sindicatul Liber UFET Iași

13. Sindicatul Energoterm Vaslui

14.Sindicatul CALOR Suceava

CONTRACT COLECTIV DE MUNCA LA NIVEL DE GRUP DE UNITATI PRODUCERE, TRANSPORT, DISTRIBUȚIE ENERGIE TERMICA SI/SAU ELECTRICA 2009 -

Data de începere: → Nespecificat
Data de încheiere: → Nespecificat
Sector public/privat: → 
Încheiat de către:
Loading...