CONTRACTUL COLECTIV DE MUNCA LA NIVELUL UNIVERSITATEA POLITECHNICA DIN BUCUREȘTI 03/12/2018

Politechnic

UNIVERSITATEA POLITECHNICA DIN BUCUREȘTI

UNIUNEA SINDICATELOR CADRELOR DIDACTICE DIN UNIVERSITATEA POLITECHNICA DIN BUCUREȘTI

În temeiul drepturilor garantate de Constituția României, a Legii nr. 112011 precum și al art. 128 și art.137-138 din Legea nr. 62/2011 republicata, și al pct. 26 din Anexa la H.G. nr. 1260/2011 privind sectoarele de activitate stabilite conform Legii nr. 62 /2011 , precum și a Contractului Colectiv de Muncă la Nivel de Grup de Unități din Sectorul de Activitate în învățământ Superior, înregistrat la Ministerul Muncii și Justiției Sociale sub numărul 503/DDS din data de 21.06.2017 (CCM nr. 503/DDS /21.06.2017), a intervenit următorul Contract Colectiv de muncă la nivelul Universitatea Politehnica din București, între:

1. Universitatea Politechnica din București, reprezentată în comisia paritară de dialog prin:

Prof. dr. în g. Valentîn NAVRAPESCU

Prof. dr. în g. George DARIE

Prof. dr. în g. Comeliu BURlLEANU

Prof. dr. în g. Nicolae TAPUS

Dir. Gen. Mihai COROCAESCU

Cons. jur. Flavia MANTEA STANESCU

2. Uniunea Sindicatelor Cadrelor Didactice din Universitatea Politehnica din București, reprezentată în comisia paritară de dialog prin :

1. Prof. dr. în g. Gîn a Florica STOlCA

2. Conf. dr. în g. Mihai BUTU

3. Conf. dr. în g. Florîn BAClU

4. Pro . dr. în g. lonel PIșA

5. Conf. dr. în g. Constantîn NEGUTU

6. Tehn. Mariana BUCșOlU

CAPITOLUL I DISPOZIȚII GENERALE

Art. 1.

(1) Părțile contractante recunosc și acceptă pe deplin ca sunt egale și libere în negocierea Contractului Colectiv de muncă la nivelul Universității Politehnica din București și se obliga sa respecte prevederile acestuia.

(2) Părțile convin sa colaboreze pentru apărarea drepturilor constituționale ale angajaților, împotriva oricăror prevederi, ordin e sau chiar legi care în grades c sau atenteaza la acestea.

(3) Relațiilor de muncă se bazează pe principiul consensualității și al bunei-credințe te. Pentru buna desfășurare a relațiilor de muncă , participanții la raporturile de muncă se vor în forma și se vor consulta reciproc, în condițiile legii și ale contractului colectiv de muncă .

Art. 2.

Termenul angajator desemnează:

- Universitatea Politehnica din București, reprezentată prin Rector.

Termenul unitate, în conformitate cu prevederile art. 1 lit. k, din Legea nr. 62/2011, republicata, desemnează:

- în situația de învățământ superior - Universitatea Politehnica din București.

Art. 3.

(1) Contractul Colectiv de muncă la nivelul Universității Politehnica din București, denumit în continuare contract colectiv, are ca scop stabilirea drepturilor și obligațiilor reciproce ale angajatorului și salariaților și urmărește promovarea și garantarea unor relații de muncă echitabile, de natură să asigure protecția socială a salariaților.

(2) Prezentul contract colectiv stabilește condițiile specifice de muncă , determinate conform legii, drepturile și obligațiile părților. Angajatorul și salariații au toate drepturile și obligațiile care decurg din legislația în vigoare.

(3) Părțile contractante asigura aplicarea prevederilor contractului colectiv de muncă la nivel de unitate Universitatea Politehnica din București, în condițiile legii.

(4) Angajatorul recunoaște liberă exercitare a dreptului sindical, a libe1ialii de opinie a fiecărui salariat conform Constituției României, legislației naționale, precum și a convențiilor în internaționale pe care România le-a ratificat.

(5) La angajare și la stabilirea drepturilor în individuale, angajatorul respecta dispozițiile legale în vigoare privind aplicarea principiului egalității de tratament fala de țoli salariale, rară discriminare.

(6) Orice salariat care prestează o muncă beneficiază de condiții de muncă adecvate activității desfășurate, de protecție socială, de securitate și sănătate în muncă , pre cum și de respectarea demnității și a conștiinței sale, fără discriminări bazate pe criterii de sex, orientare sexuala, vârsta, apartenența națională, rasă, culoare, etnie, religie, opinie politică, origine socială, handicap, situație sau responsabilitate familială, apartenență ori activitate sindicala.

(7) Principiul plății egale pentru muncă egală implica, pentru aceeași muncă sau pentru o muncă pentru care este atribuita o valoare egala, eliminarea, cu privire la toate elementele și condițiile de remunerare, a oricărei discriminări directe sau în directe.

(8) Tuturor salariaților care prestează o muncă Ei sunt recunoscute dreptul la plata egala în raport cu muncă prestata, dreptul la negocieri colective, dreptul la protecția datelor cu caracter personal, pre cum și dreptul la protecție împotriva concedierilor nelegale.

Art. 4.

(1) Părțile se obliga ca, în perioada de aplicare a prezentului contract colectiv, să nu în pioneze și să nu susțină promovarea undoi' acte normative sau a altor dispoziții care ar conduce la diminuarea drepturilor care decurg din legislația specifică învățământului, în vigoare la data înregistrării acestui contract.

(2) Universitatea Politehnica din București se obliga sa nu în pioneze nici un act normativ și/sau act administrativ cu caracter normativ care privește relațiile de muncă , rară consultarea Uniunii Sindicatelor Cadrelor Didactice din Universitatea Politehnica din București.

(3) Eventualele completări ale prezentului contract colectiv vor face obiectul unor noi negocieri.

Art. 5.

Negocierea contractului colectiv de muncă la nivelul Universității Politehnica din București se face de către Uniunea Sindicatelor Cadrelor Didactice din Universitatea Politehnica din București - sindicat reprezentativ și produce efecte pentru toli salariații Universității Politehnica din București, conform art. 51 și art. 134 din Legea nr. 62/2011, republicata.

Art. 6.

(l) În situațiile în care, în privire la drepturilor ce decurg din prezentul contract colectiv, intervin reglementări legale mai favorabile salariaților, acestea vor face parte, de drept, din contract.

(2) interpretarea clauzelor contractului se face prin consens. Dacă nu se realizează consensul, clauza se interpretează potrivit regulilor dreptului comun. Dacă și după aceasta exista divergente, interpretarea clauzelor se va face în sensul favorabil salariaților, în limitele legii.

Art. 7.

Orice propunere de modificare a drepturilor și obligațiilor personalului din Universitatea Politehnica din București se va face prin consultarea Uniunii Sindicatelor Cadrelor Didactice din Universitatea Politehnica din București.

Art 8.

(1) Părțile convin sa sărbătoreasca pe 5 Octombrie - Ziua Mondială a Educației, organizarea împreună, în timpul programului de lucru, manifestări specifice, dedicate acestui eveniment.

(2) Papile convin sa sărbătoreasca în 19 noiembrie - Ziua Națională a Cercetătorului, organizarea împreună, în timpul programului de lucru, manifestări specifice, dedicate acestui eveniment.

3) Părțile convin sa sărbătoreasca Ziua Universității Politehnica din București și să organizeze împreuna POLIFEST.

Art 9.

(1) În luna septembrie a fiecărui an, semnatarii prezentului contract colectiv vor avea obligatoriu o întrunire a comisiei paritare. În cadrul acestei șed înțepările se vor consulta în vederea elaborării strategiei anuale de dezvoltare a Universității Politehnica din București.

(2) Este interzisă orice imixtiune a autorităților publice, sub orice forma și modalitate, în negocierea, încheierea, executarea, modificarea și încetarea contractelor colective de muncă .

(3) La încheierea contractului colectiv de muncă , prevederile legale referitoare la drepturile angajaților au un caracter minimal.

(4) Contractul colectiv de muncă nu poate conține clauze care să stabilească drepturi la un nivel inferior celor stabilite prin contractul colectiv de muncă încheiat la nivel superior.

(5) Contractul colectiv de muncă se negociază, în condițiile legii, după aprobarea bugetului de venituri și cheltuieli de către ordonatorul principal de credite. Răspunderea pentru încheierea contractelor colective de muncă cu respectarea prevederilor legale revine angajatorului.

CAPITOLUL II ÎNCHEIEREA, EXECUTAREA, MODIFICAREA, SUSPENDAREA ȘI ÎNCETAREA CONTRACTULUI COLECTIV DE MUNCA

Art. 10.

(1) inițiativa negocierii aparține angajatorului dacă acesta inițiază negocierea colectiva cu cel puțin 45 de zile calendaristice înaintea expirării contractului colectiv de muncă sau a expirării perioadei de aplicabilitate a clauzelor stipulate în actele adiționale ale contractului colectiv de muncă sau la cererea scrisă a organizației sindicale reprezentative sau a reprezentanților angajaților, în termen de cel mult 10 zile calendaristice de la comunicarea solicitării. în scopul asigurării participării la negocierea contractelor colective de muncă:' angajatorul va transmite tuturor papilor îndreptățite să negocieze contractul colectiv de muncă anunțul privind în atenția de începere a negocierilor colective. În cazul în care acesta nu a în îți at negocierile în conformitate cu prevederile art. 129 alin. (3) din Legea nr. 62/2011, organizația sindicala care înviază negocierile va transmite tuturor papilor îndreptățite să participe la negociere anunțul privind în atenția de începere a negocierilor colective.

(2) În vizitarea la negocieri a tuturor părților în dreptate sa negocieze contractul colectiv de muncă constituie motiv de înregistrare a contractului colectiv de muncă negociat.

(3) Anunțul prevăzut la alin. (1) va fi transmis în forma scrisă tuturor papilor îndreptățite să negocieze contractul colectiv de muncă , cu cel puțin 15 zile înainte de data începerii negocierilor. Acestea vor confirma în scris primirea respectivului anunț și acceptarea sau refuzul participării la negociere. Lipsa unui răspuns scris, coroborată cu prezentarea dovezii de în vigoare la negocieri, va fi interpretată ca refuz de participare la negocieri.

(4) Durata negocierii colective nu poate depăși 60 de zile calendaristice decât prin acordul părților.

(5) Prezentul contract colectiv se încheie pe 0 durata de 12 luni și în tar în vigoare la data magistraturii acestuia la în spectralul Teritorial de muncă București, cu posibilitatea de prelungire.

(6) Dacă niciuna dintre parti nu are inițiativa negocierii lui cu minim 45 zile înainte de data expirării, contractul se prelungite de drept cu un an, în condițiile Legii m. 62/2011.

Art. 11.

(1) Clauzele prezentului contract colectiv pot fi modificate pe parcursul executarii lui, ori de cate ori convîn părțile semnatare, în conformitate eu prevederile art. 149 din Legea nr. 62/2011, republicata.

(2) Cererea de modificare se aduce la cunoștința celeilalte părți, în scris, cu cel pulîn 30 de zile înaîn te de data propusă pentru începerea negocierii.

(3) În perioada de depunere a cererii de modificare și pe perioada negocierilor în vederea modificării contractului, Universitatea Politehnica din București se obliga sa nu în ioneze și să nu emită acte normative și/sau administrative cu caracter normativ care sa în care prevederile prezentului contract colectiv de muncă precum și să nu efectueze concedieri colective din motive neimputabile salariaților, iar Uniunea Sindicatelor Cadrelor Didactice din Universitatea Politehnica din București se obliga sa nu declanșeze conflicte de în terese, conform Legii nr. 62/2011, republicata.

(4) Modificările aduse contractului colectiv de muncă se comunica în scris în spectoratul Teritorial de muncă București și devin aplicabile de la data înregistrării la în spectoratul Teritorial de muncă București.

Art. 12.

Aplicarea contractului colectiv de muncă poate fi suspendata prin acordul de voina al părților sau în caz de forta majora.

Art. 13.

Prezentul contract colectiv încetează:

- la împlinirea termenului pentru care a fost încheiat, dacă parlile nu convin la prelungirea aplicării acestuia sau nu operează prelungirea de drept;

- prin acordul părților.

Art. 14.

(1) Pentru rezolvarea problemelor care apar în aplicarea prevederilor prezentului contract colectiv, părțile convin să constituie comisia paritara la nivel de universitate.

(2) Hotelurile comisiei paritare sunt obligatorii pentru părți și vor fi aduse la cunoștință a salariaților prin afișare, prin tipărire sub formă de broșură sau pe pagina web a universității.

(3) În cazul în care comisia paritară nu va soluționa problemele care apar în aplicarea prezentului contract în termen de 15 zile de la data întrunirii, sîn dicatul și/sau salariatii au dreptul de a se adresa în stanțelor judecătorești, în conformitate cu prevederilor Legii nr. 62/2011, republicata.

(4) Atribuțiile, componența, organizarea și funcționarea comisiilor paritare sunt stabilite prin regulamentul anexa la prezentul contract colectiv.

Art. 15.

(1) Executarea prezentului contract este obligatorie pentru părți.

(2) Îndeplinirea obligatiilor asumate prin prezentul contract colectiv atrage răspunderea părților care se fac în ovate de aceasta.

CAPITOLUL III TIMPUL DE MUNCA SI TIMPUL DE ODIHNA

Art. 16. (1) Durata normală a timpului de muncă pentru salariații cu norma întreaga este de 8 ore/zi, 40 ore/saptamana, realizate prin saptamana de lucru de 5 zile (conform art. 112 din Codul Muncii).

(2) Durata timpului de muncă , în cluzand orele suplimentare, poate fi prea lung ita peste 48 h 1 saptamana cu încadrarea în perioada de referința de cel mult 12 luni. La stabilirea perioadei de referință nu se iau în calcul durata concediului de odihna anual și situatiile de suspendare a contractului individual de muncă .

(3) De comun acord angajat angajator, se pot desFășura activități specifice domeniului didactic și de cercetare și în zilele de sambata și duminica, cu respectarea prevederilor legale.

(4) muncă prestată în afara duratei normale a timpului de muncă saptamanal este considerată muncă suplimentară.

(5) Salariații U.P.B. pot încheia mai multe contracte individuale de muncă, beneficiind de salariul corespunzător pentru fiecare dintre ele, conform art. 35 din Codul Muncii.

Art. 17.

(1) Activitățile corespunzătoare pentru personalul din Universitatea Politehnica din București sunt cele prevăzute în fișa postului elaborată de angajator cu consultarea Uniunii Sindicatelor Cadrelor Didactice din Universitatea Politehnica din București.

(2) Norma didactică a personalului didactic de predare din învățământ ul superior cuprins de activitățile mentioned în mi. 287 din Legea nr. 1/2011, cu modificările și completarile ulterioare. Norma didactica saptamanala se cuantifică în ore convenționale și este de cel mult 16 ore convenționale saptamanal, calculate ca medie pe cele doua sel11 este.

(3) Norma de cercetare a personalului didactic de predare și de cercetare cuprins de activități specifice, stabilite în fișa individuală a postului de către angajator.

Art. 18.

(1) În funcție de condițiile, în Universitatea Politehnica din București, comisia paritara convine asupra unui orar flexibil de lucru, precum și asupra l11 modalităților concrete de aplicare a acestuia.

(2) Orele de începere și de terminare a programului de lucru vor fi stabilite prin regulamentul intern, aprobat la nivelul Universitatea Politehnica din București, cu acordul reprezentanților Uniunii Sindicatelor Cadrelor Didactice din Universitatea Politehnica din București.

(3) Stabilirea programului flexibil de lucru nu afectează drepturile prevăzute în contractul colectiv de muncă .

(4) muncă suplimentara prestata peste programul normal de lucru, pre cum și muncă prestata în zile 1e de sărbători legale, repaus saptamanal și în alte zile în care, în conformitate cu legea, nu se lucrează, se compenseaza prin ore libere plătite în următoarele 60 de zile calendaristice după efectuarea acesteia.

(5) În cazul în care compensarea prin ore libere plătite nu este posibilă în termenul prevăzut la alin. (4), muncă suplimentară prestată peste programul normal de lucru va fi plătită în luna următoare cu un spor de 75 % din salariul de baza, corespunzător orelor suplimentare efectuate,în conformitate cu legislația în vigoare.

(6) În cazul în care compensarea prin ore libere plătite nu este posibilă în termenul prevăzut la alin. (4), muncă suplimentară prestată în zilele de repaus saptamanal, de sarbatori legale și în celelalte zile în care, în conformitate cu reglementările în vigoare nu se lucrează, va fi plătită în luna următoare cu un spor de 100 % din salariul de baza, corespunzător orelor suplimentare efectuate, în conformitate cu legislația în vigoare.

(7) Plata muncii în condițiile alin. (5) și (6) se poate face numai dad efectuarea orelor suplimentare a fost dispusă de șeful ierarhic în scris, rară a se depăși 360 de ore anual. În cazul prestarii de ore suplimentare peste un număr de 180 de ore anual, este necesar acordul sindicatelor reprezentative sau, după caz, al reprezentanților salariaților, potrivit legii.

(8) La locurile de muncă la care durata normala a timpului de lucru a fost redusă, potrivit legii, sub 8 ore pe zi, depășirea programului de lucru astfel aprobat se poate face numai temporar, fiind obligatorie compensarea cu timp liber corespunzător.

(9) Prevederile prezentului articol nu se aplica persoanelor salarizate prin plata cu ora, prin cumul de funcții ori persoanelor angajate cu timp parțial, conform Legii nr. 153/2017, art. 21, capitolul 2, secțiunea 3.

(10) Angajatorul are obligația de a aduce la cunoștința salariaților programul de muncă și modul de repartizare a acestuia pe zile, prin afișare la sediul sau, la loc vizibil.

(11) Pentru anumite sectoare de activitate sau profesii se va stabili un program de lucru în egal (maximum 12 orez, urmate de 0 perioada de repaus de 24 de ore), în cadrul saptamanii de lucru de 40 de ore, conform Legii nr. 53/2003 art. 113 și art. 114, la propunerea serviciilor în teresate și cu acordul persoanei respective.

Art. 19.

Salariații pot fi solicitați să presteze ore suplimentare numai cu acordul lor. Durata maximă legală a timpului de muncă nu poate depăși 48 de ore/saptamana, inclusiv orele suplimentare.

Art. 20.

(1) Personalul care, potrivit programului normal de lucru, își desfășoară activitatea între orele 22,00 și 6,00 beneficiază, pentru orele lucrate în acest în terval, de un spor pentru muncă prestată în timpul nopții de 25% din salariul de bază, solda de funcție/salariul de funcție, în indemnizația de încadrare, dacă timpul astfel lucrat reprezintă cel puțin 3 ore de noapte din timpul normal de lucru.

(2) Sporul de noapte nu se ia în calcul la determinarea limitei sporurilor, compensațiilor, primelor, premiilor și în indemnizațiilor prevăzute la art. 25 din Legea ill. 153/2017.

(3) Salariații care urmează sa desFășoare cel puțin 3 ore de muncă de noapte sunt supuși unui examen medical gratuit înainte de începerea activității și, după aceea, periodic, conform unui Regulament elaborat de Ministerul Educației Naționale cu consultarea F.N.S. "Alma Mater".

(4) Salariații care desfășoară muncă de noapte și au probleme de sanatate recunoscute ca având legătură cu aceasta vor fi trecuți la 0 muncă de zi pentru care sunt apți.

Art. 21.

(1) Personalul nedidactic și didactic auxiliar are dreptul la 0 pauza de masa de mîn în 15 minute și maximum 30 minute care se include în programul de lucru.

(2) Programul de efectuare a pauzei de masa se stabilește prin regulamentul în teren.

Art. 22.

Salariații care renunță la concediul legal pentru creșterea copilului în varsta de pana la 2 ani, respectiv 3 ani, pentru copiii cu handicap/necesități deosebite atestate medical, beneficiază de reducerea duratei normale de lucru cu 2 ore zi potrivit legii, Țară ca aceasta sa Le afecteze salariile de bază și vechimea.

Art. 23.

Salariații care au în îngrijire copii în varsta de pana la 6 ani, respectiv până la 7 ani (copii cu handicap/necesități deosebite atestate medical), la recomandarea medicului, pot lucra în program de minimum 112 norma, Țara sa Ii se afecteze calitatea de salariat și vechimea în tegrala a în muncă în învățământ .

Art. 24.

(1) La cererea salariatei din cauza, angajatorul va permite efectuarea controalelor medicale în timpul programului de lucru femeilor insar în ate, conform recomandarilor medicului care urmărește evoluția sarcinii, Țară a Ie fi afectate drepturile salariale.

(2) Salariatele care beneficiază de dispozițiile alin. (l) sunt obligate sa facă dovada ca au efectuat controalele medicale.

Art. 25.

(l) Salariatele, începând cu luna a V -a de sarcina, precum și cele care alapteaza, nu vor fi repartizate la muncă de noapte, nu vor fi chemate la ore suplimentare, nu vor fi trimise în delegații și nu vor fi detașate deceit cu acordul lor și nu vor fi concediate pentru motive care nu țin de persoana lor.

(2) Salariatele menționate la alin. (l) beneficiază și de măsurile de protecție prevăzute de O. U. G. ill. 96/2003 privind protectia maternitatii la locurile de muncă , aprobată prin Legea ill. 25/2004, cu modificările și completarile ulterioare.

Art. 26.

(l) Salariații au dreptul, în baza unui contract individual de muncă , între 2 zile de muncă , la un repaus care nu poate fi mai mic de 12 ore consecutive.

(2) În fiecare saptamana, salariații au dreptul la 2 zile consecutive de repaus, de regula, sambata si duminica.

(3) În cazul în care activitatea la locul de muncă nu poate fi întreruptă în zilele de sambata și duminica, zilele de repaus vor fi acordate în timpul saptamanii. În aceasta situatie salariații vor beneficia de un spor la salariu de 100 % din salariul de bază pentru orele de mund efectuate în zilele de sambata și duminica.

(4) După 12 ore de muncă urmează 24 ore de repaus conform contractului în individual de muncă .

(5) Sunt zile nelucratoare:

- zilele de repaus saptamanal;

- 1 și 2 Ianuarie;

- 24 Ianuarie, Ziua Unirii Principatelor Române;

- 8 martie (pentru femei), cu recuperare;

- 19 noiembrie (pentru barbati), cu recuperare;

- prima, a doua și a treia zi de Paște;

- 1 Mai;

- 1 Iunie;

- prima și a doua zi de Rusalii;

- 15 August - Adormirea Maicii Domnului;

- 30 Noiembrie - Sf. Apostol Andrei cel întâi Chemat, Ocrotitorul României;

- 1 Decembrie;

- 25 și 26 Decembrie;

- doua zile lucrătoare, pentru fiecare dintre cele 3 sărbători religioase anuale, decLarate astfel de cultele religioase legale, altele decat cele creștin -ortodoxe, pentru persoanele aparțin and acestor culte;

- alte zile libere decLarate conform legii.

(6) salariații care sunt nevoiți sa lucreze în zilele declarate sărbători legale trebuie sa beneficieze de timp liber corespunzător.

Art. 27.

(l) Dreptul la concediul de odihnă anual plătit este garantat de lege. Pentru personalul didactic auxiliar și nedidactic concediul de odihna se acorda în funcție de vechimea în muncă , astfel:

- pana la 5 ani vechime - 21 de zile lucrătoare;

- între 5 și 15 ani vechime - 24 de zile lucrătoare;

- peste 15 ani vechime - 28 de zile lucrătoare.

(2) Perioada de efectuare a concediului de odihnă pentru fiecare grupa de salariați se stabilite de către consiliul de administrație sau de către senatul universității împreună cu sîn dicatul reprezentativ de la nivelul Universitatea Politehnica din București, pana la data de 15 octombrie.

(3) Personalul Universității Politehnica din București beneficiază de dreptul la concediul de odihnă, prim în d 0 în indemnizatie de concediu de odihna calculata conform prevederilor legale aplicabile personalului plătit din fonduri publice, conform prevederilor Legii nr. 153/2017.

(4) indemnizatia de concediu se acorda salariatului la termenul de plata al salariului.

(5) Personalul didactic auxiliar, personalul nedidactic și de cercetare din Universitatea Politehnica din București beneficiază de un concediu de odihnă suplimentar de 10 zile lucrătoare, conform hotararii Comisiei Paritare.

(6) La solicitarea salariatului, concediul de odihna poate fi efectuat fractionat, în condițiile legii.

(7) Se considera activitate, maximum 16 zile calendaristice, pentru personalul didactic care însoțește studenții în practica sau la astfel de activități (concursuri, olimpiade, școli de vară, excursii de studii, stagii de pregătire), care se organizează în perioada vacantelor.

(8) Dacă din motive neimputabile salariatului acesta nu și-a efectuat în tegral concediul de odihna pe anul în curs, restul de concediu se va acorda în următoarele 18 luni începând cu anul următor celui în care s-a născut dreptul la concediul de odihna anual, conform Codului Muncii, în perioada solicitată de salariat.

(9) Dreptul la concediu de odihna anual nu poate forma obiectul vreunei cesiuni, renuntari sau limitari.

(10) Compensarea în bani a concediului de odihnă neefectuat este permisă numai în cazul încetării contractului individual de muncă .

Art. 28.

(l) Salariații au dreptul la zile libere plătite în cazul unor evenimente familiale deosebite sau în alte situații, după cum urmează:

a) căsătoria salariatului - 5 zile lucrătoare;

b) nașterea unui copil - 5 zile lucrătoare, plus încă 10 zile lucrătoare în cazul tatălui, dacă acesta a urmat un curs de puericultura, Făcând dovada efectuarii acestuia;

c) căsătoria unui copil - 3 zile lucrătoare;

d) decesul soțului/soției sau al rude 1o r până la gradul III în clusiv (copil, păr în ți, bunici, frați/surori) ale salariatului - 5 zile lucrătoare;

e) schimbarea locului de muncă cu schimbarea domiciliului/reședinței - 5 zile lucrătoare;

f) schimbarea domiciliului - 3 zile lucrătoare;

g) decesul socrilor salariatului - 3 zile lucrătoare.

h) îngrijirea sanatatii copilului - 1 zi lucrătoare (pentru familiile cu 1 copil sau 2 copii), respectiv 2 zile lucrătoare (pentru familiile cu 3 sau mai mulți copii), pentru efectuarea de în vestigații medicale, în baza unor documente justificative.

i) donarea de sange - 2 zile lucrătoare.

(2) În situațiile în care evenimentele familiale deosebite prevăzute la alin. (1) în tervîn în perioada efectuării concediului de odihna, acesta se suspenda și va continua după efectuarea zilelor libere plătite.

(3) Personalul care asigura suplinirea salariaților prevazuti la alin. (1) va fi remunerat corespunzător, în condițiile legii.

Art. 29.

(1) Pentru rezolvarea unoR' situații personale, salariații au dreptul la maximum 30 de zile lucrătoare concediu fara plata, acordate de conducătorul în stituției. Durata concediului lara plata se stabilește prin contractul colectiv de muncă aplicabil sau prin Regulamentul pentru acordare concedii lara plata, redactat de comisia paritara și aprobat de consiliul de administrație al U.P .B. (art. 153, Legea nr. 53/2003).

(2) Salariații care urmează, completează, își fân realizează studiile, precum și cei care se prezintă la concursul pentru ocuparea unui post sau funcție în învățământ , au dreptul la concedii lara plata pentru pregatirea examenelor sau a concursului, a căror durata în sumata nu poate depăși 90 de zile lucrătoare pe an calendaristic; aceste concedii reprezintă vechime în muncă învățământ .

(3) Salariatii beneficiaza și de alte concedii lara plata, pe durate determinate, stabilite prin acordul părților.

CAPITOLUL IV SALARIZAREA ȘI ALTE DREPTURI SALARIALE

Art. 30.

(1) Conducerea Universității Politehnica din București se obliga sa în trepte în da demersurile necesare pentru salarizarea la timp a întregului personal.

(2) Angajatorul este obligat sa asigure condițiile necesare realizării de către fiecare salariat a sarcinilor conform fișei postului. În cazul îndeplinirii acestor condiții, salariatul va primi numai salariul de bază, pentru timpul cat nu își îndeplinite sarcinile din vina angajatorului.

Art. 31.

(1) Pentru muncă prestată în baza contractului individual de muncă , fiecare salariat are dreptul la un salariu exprimat în bani.

(2) Salariul brut cuprinde salariul de baza, indemnizatiile, sporurile, premiile, precum și alte drepturi bănești corespunzătoare fiecărei categorii de personal, conform Legii nr. 153/2017, cu modificările și completarile ulterioare.

(3) Salariul de baza este reglementat în conformitate cu Legea nr. 153/2017, art. 38 alin. 3,4, 5, 6 și 7, art. 39 alin. 1 și alin. 2, precum și anexele acestei legi, privîn d salarizarea personalului plătit din fonduri publice, cu modificările și completarile ulterioare.

(4) Salariile se plătesc înaintea oricăror alte obligații financiare ale angajatorilor către terti.

(5) La stabilirea și la acordarea salariului este în interzisă orice discriminare pe criterii de sex, orientare sexuala, varsta, apartenenta național a, rasă, culoare, etnie, religie, opțiune politică, origine socială, handicap, situație sau responsabilitate familială, apartenență ori activitate sîn dicala.

Art. 32.

(1) Salariile de bază sunt diferențiate pe funii, grade/trepte și gradații.

(2) Fiecare funcții, fiecărui grad/treaptă profesională îi corespund 5 gradații, corespunzătoare tranșelor de vechime în muncă .

(3) Salariile de bază pentru funcțiile de execuție sunt la gradația O.

(4) Tranșele de vechime în muncă în funcție de care se acorda cele 5 gradatii, pre cum și cotele procentuale corespunzatoare acestora, calculate la salariul de baza avut la data îndeplinirii condițiilor de trecere în gradație și în incluse în acesta, sunt următoarele:

a) gradatia 1 - de la 3 ani la 5 ani - și se determină prin majorarea salariului de bază prevăzut în anexele la Legea nr. 153/2017 cu cota procentuala de 7,5%, rezultând noul salariu de baza;

b) gradația 2 - de la 5 ani la 10 ani - și se determină prin majorarea salariului de bază avut cu cota procentuala de 5%, rezultând noul salariu de baza;

c) gradatia 3 - de la 10 ani la 15 ani - și se determină prin majorarea salariului de bază avut cu cota procentuala de 5%, rezultând noul salariu de baza;

d) gradatia 4 - de la 15 ani la 20 de ani - și se determină prin majorarea salariului de bază avut cu cota procentuala de 2,5%, rezultând noul salariu de baza;

e) gradatia 5 - peste 20 de ani - și se determină prin majorarea salariului de bază avut cu cota procentuala de 2,5%, rezultând noul salariu de baza.

(5) Gradația obțin uta se acorda cu începere de la data de intai a lunii următoare celei în care s-au împlinit condițiile de acordare.

(6) Pentru personalul nou-încadrat, salariul de bază se determîn a prîn aplicarea succesiva a majorarilor prevăzute la alin. (4), corespunzător gradației deținute (conform Legii nr. 153/2017, art. 10, capitolul 2, secțiunea 1).

(7) Pentru funcțiile didactice auxiliare la care gradul treapta profesională nu mai apare în anexa la Legea nr. 153/2017, salariul de bază se va stabili la gradația corespunzătoare vechimii în muncă de la gradul treapta profesional imediat superior superioară funcției pe care era încadrată persoana.

Art. 33.

(1) Personalul didactic din învățământ beneficiază de gradație de merit, acordată prin concurs. Aceasta gradatie se acorda pentru 16% din posturile didactice existente la nivelul în stituției de nivel superior și reprezintă 0 creștere cu 25% a salariului de bază deținut. Gradația de merit se atribuie pe 0 perioada de 5 ani.

(2) Metodologia și criteriile de acordare a gradatiei de merit se elaborează de către senatul U.P.B ..

(3) Pentru personalul didactic de predare, care nu beneficiază de gradație de merit prevăzută la alin. (1), se acorda, prin concurs, un spor de performanta academica. Acest spor se acorda pentru un număr de pana la 15% din posturile didactice de predare existente la nivelul în stituției de în învățământ superior și reprezintă 10% din salariul de bază deținut. Sportul de performanța academică se atribuie pe o perioada de un an. Numărul de beneficiari, metodologia și criteriile de acordare a sporului de performanta academica se elaboreaza de catre senatul U.P.B. și se va plăti exclusiv din venituri proprii.

Art. 34.

(1) Pentru personalul angajat, consiliul de administrație poate stabili salarii diferențiate, cu o creștere de până la 30% a salariului de bază deținut, în funcție de specificul activității desfășurate și de calitatea acesteia. Sumele pentru aceste salarii se vor plăti exclusiv din venituri proprii (conform anexei nr. I, Familia ocupațională de funcții bugetare INVATAMANT", Legea nr. 153/2017 1 conform legislației în vigoare).

Art. 35.

(1) Personalul care deține titlul științific de doctor beneficiaza de 0 în demnizatie lunara pentru titlul știîn tific de doctor în cuantum de 50% din nivelul salariului de bază în im brut pe țara garantat în plata, dacă își desfășoară activitatea în domeniul pentru care deține titlul. Cuantumul salarial al acestei în demnizatii nu se ia în calcul la determinarea limitei sporurilor, compensațiilor, primelor, premiilor și în indemnizațiilor prevăzute la art. 25, Legea nr. 153/2017.

(2) În situația cumulului de funcții, în indemnizația prevăzută la alin. (1) se acorda, la cerere, numai de către angajatorul unde beneficiarul are funcția de baza declarata (conform Legii nr. 153/2017, art. 14, capitolul 2, secțiunea 2).

Art. 36.

Personalul didactic de predare poate primi un spor pentru conducătorii de doctorat de pana la 1 % pentru fiecare student-doctorand, dar nu mai mult de 10 % din salariul de baza (conform anexei nr. I, Familia ocupațională de funcții bugetare învățământ , Legea nr. 153/2017).

Art. 37.

Pentru personalul didactic de predare din învățământ se acorda un spor de suprasolicitare neuropsihică de 10% din salariul de baza, începând cu data de 1 decembrie 2018, conform anexei nr. I, Familia ocupațională de funcții bugetare "în ÎNVĂȚĂMÂNT ", Legea nr. 153/2017.

Art. 38.

(1) Salariul de bază pentru funcțiile de conducere se stabilește de către conducatorul în stituției publice, în raport cu responsabilitatea, complexitatea și impactul deciziilor impuse de atribuțiile corespunzătoare activității desFășurate.

(2) În salariul de bază pentru funcțiile de conducere atât la gradul I, cât și la gradul II, este în clasă gradația aferentă tranșei de vechime în muncă, la nivel maxim, conform Legii nr. 153/2017, art. 19, capitolul 2, secțiunea 2.

Art. 39.

(1) începând cu 1 decembrie 2018, Universitatea Politehnica din București acorda obligatoriu, lunar, în indemnizații de hrană potrivit legii.

(2) în demnizatiile de hrană prevăzute la alin. (1) se acorda proporțional cu timpul efectiv lucrat în luna anterioara, cu încadrarea în prevederile art. 25 alin. (l), conform Legii nr. 153/2017, art. 18, capitolul 2, secțiunea 2.

Art. 40.

Pentru activitatea desfășurată de persoanele cu handicap grav sau accentuat, în cadrul programului normal de lucru se acorda un spor de 15% din salariul de baza, conform Legii nr. 153/2017, art. 22, capitolul 2, secțiunea 3, pe baza de cerere și documente justificative. Categoriile de persoane cu handicap care vor beneficia de acest sport sunt stabilite de legile în vigoare.

Art. 41.

(1) Universitatea Politehnica din București poate acorda lunar premii de excelență pentru personalul care a participat direct la obținerea unor rezultate deosebite în activitate în limita a 5% din cheltuielile cu salariile de bază, aferente personalului prevăzut în statuI de fungii, sub condiția încadrării în fondurile aprobate prin buget.

(2) Premiile de excelență se pot acorda în cursul anului personalului care a realizat sau a participat direct la obținerea unor rezultate deosebite, a participat la activități cu caracter deosebit, a efectuat lucrări cu caracter excepțional ori a avut un volum de activitate ce depășite în mod semnificativ volumul optim de activitate, în raport de complexitatea sarcinii lor, țin dându-și seama de evaluarea criteriilor prevăzute la art. 8, Legea nr. 153/2017. Sumele neutilizate pot fi utilizate în lunile următoare, în cadrul aceluiași an bugetar.

(3) Premiile de excelență individuale lunare nu pot depăși, anual, doua salarii de bază în în brute pe țară garantate în plată și se stabilesc de către U.P.B., în limita sumelor aprobate în buget cu aceasta destinatie, în condițiile legii, avandu-se în vedere elementele prevăzute la alin. (2), cu consultarea U.S.C.D., conform Regulamentului pentru acordare beneficii și premii, redactat de comisia paritara și aprobat de consiliul de adm în istratie al U.P.B ..

(4) începând cu data de 1 decembrie 2018, U.P .B. acordă, obligatoriu, 0 în indemnizatie de vacanta. Modalitatea de acordare se stabilește prin legile în vigoare.

(5) Valoarea anuala a în demnizatiei de vacanta este la nivelul unui salariu de bază în im brut pe țara garantat în plata și se acorda proporțional cu timpul efectiv lucrat în cursul anului calendaristic.

(6) în demnizatia de vacanta prevăzută la alin. (4) și (5) se acorda cu încadrarea în prevederile art. 25 alin. (1), Legea nr. 153/2017.

(7) în demnizatia de vacanta nu se acorda persoanelor care ocupa functii de demnitate publica, alese și numite, conform Legii nr. 153/2017, art. 26, capitoluluI 2, secțiunea 3.

Art. 42.

Cadrele didactice care își fân alizeaza teza de doctorat au dreptul la 6 luni de concediu plătit, 0 sîn gura dată, cu aprobarea consiliului de administrație al în stituției de în învățământ .

Art. 43.

Personalul didactic beneficiază, în limita fondurilor alocate prin buget, din fonduri extrabugetare sau sponsorizări, de acoperirea în tegrala ori parțială a cheltuielilor de deplasare și de participare la manifestări științifice, cu aprobarea consiliului de adm în istratie al în stituției de în învățământ .

Art. 44.

Personalului angajat care nu dispune de locuință în localitatea unde are postul, i se poate acorda un ajutor financiar de decontare a cheltuielilor de transport, cu aprobarea consiliului de administrație.

Art. 45.

Universitatea Politehnica din București poate acorda din venituri proprii, prin hoteluri ale consiliului de administrație, ajutoare de în mormantare, ajutoare pentru bolile grave și în curabile, ajutoare pentru dispozitive medicale, ajutoare pentru naștere, ajutoare pentru pierderi produse în gospodăriile proprii ca urmare a calamităților naturale, ajutoare neimpozabile conform Legii nr. 227/2015, art. 76, cu completarile ulterioare.

Art. 46.

U.P.B. asigura resursa umană pentru a calcula și a depune:

(1) Contribuțiile la un fond de pensii facultative potrivit Legii nr. 204/2006, cu modificările și completarile ulterioare, și cele reprezentând contribuții la scheme de pensii facultative, calificate astfel în conformitate cu legislația privind pensiile facultative de către Autoritatea de Supraveghere Financiara, admînistrate de către entități autorizate stabilite în state membre ale Uniunii Europene sau aparținând Spațiului Economic European, suportate de angajator pentru angajații proprii, în limita a 400 euro anual pentru fiecare persoana.

(2) Primele de asigurare voluntară de sănătate, precum și serviciile medicale furnizate sub formă de abonament, conform Legii nr. 95/2006, republicata, cu modificările și completarile ulterioare, suportate de angajator pentru angajații proprii, astfel în cât la nivelul anului să nu se depășească echivalentul în lei al sumei de 400 euro.

Art. 47.

În condițiile modificării legii salarizării personalului plătit din fonduri publice, Legii nr. 153/2017, precum și conform C.C.M. nr. 503/DDS/21.06.2017, Universitatea Politehnica din București va lua măsurile necesare pentru acordarea drepturilor ce decurg din aceste acte.

Art. 48.

(1) Părțile contractante convin ca personalul din universitate să poată beneficia de următoarele beneficii și premii, conform C.C.M. nr. 503/DDS/21.06.2017:

a) Prima de în stalare, potrivit legii;

b) La solicitarea consiliului de departament, salariații care se pensionează vor primi 0 diploma de fidelitate pentru întreaga activitate desFășurată în în învățământ , cu mentiuni personalizate, care se înmânează în cadru festiv. Forma și conținutul acestei diplome se stabilesc prin Regulament în termen de către Serviciul Relații Publice;

c) Universitatea poate acorda ajutoare sociale din venituri proprii, în condițiile legii.

(2) Personalul din învățământ beneficiază de tichete de creșă, în condițiile legii.

Art. 49.

(1) Salariul este confidențial, angajatorul având obligația de a lua măsurile necesare pentru asigurarea confidentialitatii.

(2) În vederea executării obligațiilor prevăzute la alin. (1) angajatorul va înmâna lunar, în mod în dividual, un document din care să reiasă drepturile salariale cuvenite pe luna respectivă.

(3) Universitatea Politehnica din București se obliga sa depună toate diligentele necesare pentru plata la timp a salariilor.

(4) Plata salariului se efectuează pentru toate sursele de finanțare, pe data de 14 a lunii curente pentru luna precedenta, prin virament în contul de card bancar al salariatului.

Art. 50.

(1) Nici 0 reținere din salariu nu poate fi operată, în afara cazurilor și condițiilor prevăzute de lege.

(2) Reținerile cu titlu de daune cauzate angajatorului nu pot fi efectuate decât dacă datoria salariatului este scadenta, lichida și exigibila și a fost constatată ca atare printr-o hotarare judecatoreasca definitiva și irevocabilă (în cazul contestării sale de către salariat) sau prm angajament de plata.

(3) În cazul pluralității de creditori ai salariatului va fi respectată următoarea ordine:

a) obligațiile de întreținere, conform prevederilor legale;

b) contribuțiile și impozitele datorate către stat;

c) daunele cauzate proprietății publice prin fapte ilicite;

d) acoperirea altor datorii.

(4) Reținerile din salariu cumulate nu pot depăși în fiecare luna jumătate din salariul net.

CAPITOLUL V SANATATEA ȘI SECURITATEA ÎN MUNCĂ

Art. 51.

(1) Părțile se obliga sa depună toate eforturile pentru aplicarea riguroasă a sistemului în stitutionalizat prin legislația în vigoare, în vederea ameliorării permanente a condițiilor de muncă .

(2) Părțile sunt de acord ca nici 0 masura de protectie a muncii nu este eficienta dacă nu este cunoscută, însușită și aplicată în mod conștient de către salariați.

(3) Angajatorul va asigura, pe cheltuiala sa, cadrul organizatoric pentru în instruirea, testarea și perfecționarea profesională a salariaților cu privire la normele de sănătate și securitate în muncă .

(4) În cazul în care, în procesul muncii, în terv în schimbări care impun aplicarea unoR' noi norme de protectie a muncii, salariatii vor' fi în struți în conformitate cu noile norme.

(5) Locurile de muncă se clasifica în locuri de muncă cu condiții normale, deosebite și speciale, stabilite potrivit reglementărilor legale.

(6) Locurile de muncă cu condiții deosebite sunt stabilite în conformitate cu prevederile din Legea nr. 319/2006 privind securitatea și sănătatea în muncă .

Art. 52.

(1) În raport cu condițiile de muncă în care se desfășoară activitatea, condiții periculoase sau vătămătoare, personalul salarizat poate primi un spor de pana la 15% din salariul de bază, corespunzător timpului lucrat la locurile de muncă respective, cu respectarea prevederilor legale în vigoare.

(2) Locurile de muncă , categoriile de personal, marimea concreta a sporului, pre cum și condițiile de acordare a acestora se stabilesc de către U.P.B., cu consultarea U.S.C.D., în limita prevederilor din Regulamentul prevăzut la art. 23 din Legea l1f. 153/2017, având la bază buletinele de determinare sau, după caz, expertizare, emise de către autoritățile abilitate în acest sens, conform anexei l1f. I, Familia ocupațională de funcții bugetare "în ÎNVĂȚĂMÂNT ".

Art. 53.

(1) Angajatorul, împreună cu sîn dicatul semnatar al contractului colectiv de muncă , vor nom în analiza locurile de muncă , în vederea în cadrarii acestora în locuri de muncă cu condiții deosebite și speciale, în condițiile legii.

(2) Angajatorul, împreună cu sîn dicatul semnatar al contractului colectiv de muncă , VOl' efectua evaluarea locurilor de muncă nom analizate la alin. (1).

(3) Angajatorul are obligația de a depune la casa teritorială de pensii, la def în activarea contractului colectiv, avizul în inspectoratului teritorial de muncă prin care se dovedește încadrarea locurilor de muncă în condiții deosebite și lista cuprinzând categoriile profesionale care lucrează în aceste locuri de muncă . Costul activității legate de obținerea avizului în inspectoratului teritorial de muncă se suportă de către angajator.

(4) Nom În alizarea salariaților care își desfășoară activitatea în locuri de muncă în condiții deosebite se face de către angajator împreună cu sîn dicatul semnatar al contractului colectiv de muncă .

(5) Angajatorul este obligat sa supună controlului medical periodic persoanele care își desfășoară activitatea în condiții deosebite, asigurand fondurile necesare pentru efectuarea acestuia.

(6) Încadrarea persoanelor în locuri de muncă cu condiții speciale se va realiza în condițiile îndeplinirii tuturor criteriilor menționate la art. 2 alin. (1) din Hotararea de Guvern l1f. 1025/2003.

Art. 54.

(1) Pentru prestarea activității în locuri de muncă cu condiții grele, periculoase, nocive, vătămătoare, penibile sau altele asemenea, salariatii beneficiaza, după caz, în condițiile legii, de: sporuri la salariul de baza, durata redusă a timpului de lucru, alimentatie specifica, reducerea varstei de pensionare, echipamente și materiale de protecție gratuite, concedii suplimentare conform art. 27 din prezentul contract colectiv de muncă .

(2) Cuantumul sporului va fi propus de conducatorul locului de muncă cu avizul sîn ficatului și consiliului de administrație și aprobarea senatului universității, pe categorii profesionale, conform legii.

Art. 55.

(1) Angajatorul va asigura, pe cheltuiala sa, echipamente de protectie în dividuala și colectiva, în struirea și testarea salariatilor cu privire la normele de sănătate și securitate a muncii. În acest scop, conducerea Universității Politehnica din București va prevedea în proiectul de buget sumele necesare pentru achiziționarea echipamentelor de protectie.

(2) La cererea organizației sîn dicale, angajatorul va face dovada solicitării sumelor necesare pentru achiziționarea echipamentelor, în cadrul comisiei paritare.

(3) În toate cazurile în care, în afara echipamentului prevăzut de lege, angajatorul cere 0 anumită vestimentatie speciala ca echipament de lucru, contravaloarea acestuia se suporta de către acesta din venituri proprii.

(4) Încălcarea dispozițiilor legale privitoare la sanatatea și securitatea muncii atrage raspunderea disciplinara, administrativa, patrimoniala, civilă sau penală, după caz, potrivit legii. Nerespectarea obligatiilor ce revin angajatorilor privind protecia muncii constituie contraventie sau în fracțiune, după caz, conform legii și normelor în vigoare.

(5) Conform C.C.M. m. 503/DDS/21.06.2017, angajatorul este obligat sa supună controlului medical anual întregul personal angajat, asigunlnd fondurile necesare pentru efectuarea anuala a unui set complet de analize și în investigații medicale.

Art. 56.

(1) În Universitatea Politehnica din București, Comitetul de Securitate și Sănătate în muncă , constituit conform Legii m. 31912006 și H.G. nr. 1425/2006, cu modificările și completarile ulterioare, are rolul de a apăra drepturile salariaților, prevăzute de legislația din domeniul securității și sănătății în muncă. C.S.S.M. asigură consultarea și participarea lucrătorilor la discutarea și sesizarea tuturor problemelor referitoare la securitatea și sănătatea în muncă , la elaborarea și aplicarea deciziilor din domeniu.

(2) Angajatorul are obligația să acorde fiecărui reprezentant al lucratorilor din C.S.S.M. mijloacele necesare exercitării atribuțiilor specifice. Timpul alocat acestei activități este considerat timp de muncă și este de cel puțin 20 de ore pe luna.

(3) în instruirea angajaților în domeniul securității și sănătății muncii se realizeaza de angajator periodic, prin modalități specifice, stabilite de comun acord de către acesta cu Comitetul de Securitate și Sănătate în muncă . Timpul aferent acestor activități, în inclusiv orele de în structura, se în duced în timpul de muncă .

(4) în instruirea este obligatorie pentru noii angajați, pentru cei care își schimbă locul sau felul muncii, pentru cei care își reiau activitatea după 0 întrerupere mai mare de 6 luni, pre cum și în situația în care în terv în modificări ale legislației în domeniu.

(5) Organizarea activității de asigurare a securității și sănătății în muncă este cuprinsa în regulamentele în terne și se va aduce la cunoștința salariaților prin comunicare și în struire directă de către angajator, pre cum și prîn afișare la sediul unității.

(6) Angajatorul are obligația să asigure toți salariații pentru risc de accidente de muncă și boli profesionale, în condițiile Legii m. 346/2002 cu modificările și completarile ulterioare.

Art. 57.

(1) În vederea menținerii și îmbunătățirii condițiilor de desfășurare a activității la locurile de muncă, părțile semnatare ale prezentului contract convin asupra următoarelor standarde mîn ime:

- amenajarea ergonomic a a locului de muncă ;

- asigurarea condițiilor de mediu - iluminat, microclimat în limitele în dicilor de confort termic prevazuti de lege, aerisire, igienizare periodica, reparalii - în spațiile în care se desfășoară procesul în instructiv-educativ, birouri etc.;

- dotarea treptată a spațiilor de învățământ cu mijloace moderne de predare: calculator, videoproiector, în instalație audio-video, table și mijloace de scris nepoluante etc.;

- asigurarea materialelor necesare personalului didactic, în vederea desFășurării în bune condiții a procesului în structiv- educativ;

- amenajarea anexelor sociale ale locurilor de mundl: săli de studiu, cantine, vestiare, grupuri sanitare, săli de repaus etc.;

- diminuarea treptată, până la elim în care, a emisiilor poluante.

(2) Măsurile concrete în sensul prevederilor de mai sus se vor stabili de către conducerea universității și organizația sîn dicala.

(3) În luna septembrie a fiecărui an, în cadrul comisiei paritare, în conformitate cu prevederile Legii nr. 1/2011, cu modificările și completarile ulterioare, se prezintă raportul privind starea în învățământului și cercetării din Universitatea Politehnica din București.

Art. 58.

(1) Universitatea Politehnica din București va organiza la încadrarea în munciți și ori de cate ori este nevoie, examîn area medicala a salariatilor, în scopul de a constata dacă aceștia sunt apți pentru prestarea activității pentru care au fost în cadrati. Examîn area medicala este gratuita pentru salariali, angajatorul asigurand prin buget fondurile necesare pentru efectuarea examenului medical.

(2) Examîn area medicala are ca scop și prevenirea imbolnavirilor profesionale, concluziile examinării conducând la adoptarea măsurilor necesare pentru îmbunătățirea condițiilor de muncă .

(3) Personalul din învățământ beneficiază în mod gratuit de asistenta medicala în cabinetele medicale și psihologice care aparțin de unitatea de în învățământ superior precum și în policlinici și unități spitalicești stabilite prin protocol încheiat între Ministerul Educației Naționale și Ministerul Sanatatii.

(4) Personalul din universitate beneficiază de completarea gratuită a dosarelor de sănătate de către medicul de medicina muncii, sumele necesare în acest sens fiind asigurate potrivit legii.

(5) Salariații sunt obligați sa se supuna examenului medical la angajare și celui periodic, în condițiile organizării potrivit prevederilor de la alin. (1). Refuzul salariatului de a se supune exam în arilor medicale constituie abatere disciplinară.

Art. 59.

Angajatorul are obligația sa asigure accesul salariaților la serviciul medical de medicina muncii.

Art. 60.

(1) Angajatorul nu va refuza încadrarea sau menținerea în funcție a persoanelor cu handicap fizic sau neuromotor, în cazul în care acestea sunt apte pentru îndeplinirea obligațiilor de serviciu.

(2) Angajatorul va asigura, cu acordul sindicatelor, trecerea salariaților care au recomandare medicala, în alte locuri de muncă , cu prioritate pe posturi vacante și după caz, recalificarea profesională a acestora.

(3) în demnizalia pentru în capacitate temporara de muncă generata de boli profesionale sau accidente de muncă este suportata de catre angajator, potrivit O.u.G. nr. 158/2005, privîn d concediile și în dernnizaliile de asigurari sociale de sănătate, cu modificările și completarile ulterioare.

Art. 61.

Universitatea Politehnica din București asigura, în limita locurilor disponibile repartizate facultăților direcțiilor serviciilor, spațiu de cazare în imobilele proprii pentru angajații sai care nu dețin locuință în București. Angajații care beneficiază de acest drept vor achita lunar contravaloarea utilităților și a altor cheltuieli legate de întreținerea imobilului. Angajații care în tarzie cu plata utilităților mai mult de 3 luni vor fi evacuati. Criteriile de prioritate vor fi stabilite prin consultarea Uniunii Sindicatelor Cadrelor Didactice din Universitatea Politehnica din București. Odată cu pierderea calității de angajat al Universității Politehnica din București, încetează de drept contractul de închiriere.

Art. 62.

(1) Personalul din învățământ beneficiază de în indemnizatie de vacanta, în conformitate cu prevederile Legii nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice.

(2) Personalul didactic care însoțește și coordonează studenți în tabere și/sau competitii nationale, în temationale și excursii organizate de Universitatea Politehnica din București, beneficiază de gratuitate privind transportul, cazarea și masa, în condițiile legii.

(3) Copiii personalului didactic, didactic auxiliar și nedidactic aflat în activitate sau pensionat după cel puțin 10 ani de activitate în Universitatea Politehnica din București, sunt scutiți de plata taxelor de înscriere la concursurile de admitere în în învățământ ul superior. Întregul personal din Universitatea Politehnica din București este scutit de plata taxelor percepute pentru eliberarea unor acte și documente școlare și de acces în biblioteca Universității Politehnica din București.

(4) Copiii personalului din în învățământ ul superior admiși pe locurile finanțate de la bugetul de stat, au prioritate și beneficiază de gratuitate internate și cantine studențești. În acest scop, Ministerul Educației Naționale alocă pentru studenți sumele necesare, iar în situațiile de în învățământ superior asigura cazarea gratuită în cantine studențești.

(5) În vederea alocării sumelor prevăzute la alin. (4), Universitatea Politehnica din București are obligația ca, în cel mult 30 de zile de la începerea anului universitar, să transmită Ministerului Educației Naționale tabelele cu numele și numărul studenților care urmează cursurile în stituției de în învățământ superior și care beneficiază de gratuitate la cazare.

(6) Universitatea Politehnica din București poate sprijini sîn dicatul pentru organizarea unor evenimente cum ar fi: Ziua Femeii, 1 iunie, sărbătorile de Paști și Crăciun etc. din venituri proprii, în limita fondurilor disponibile.

(7) Salariații sunt obligați să păstreze în bune condiții amenajările efectuate de Universitatea Politehnica din București, sa nu Se deterioreze, să nu Ie descompuna ori sa distruga componente ale acestora.

CAPITOLUL VI CONTRACTUL INDIVIDUAL DE MUNCA

Art. 63.

(1) Contractul în individual de muncă este contractul în temeiul căruia o persoana fizica, denumita angajat, se obliga sa presteze muncă pentru și sub autoritatea unui angajator, persoana fizica sau juridica, în schimbul unei remuneratii denumite salariu.

(2) În vederea stabilirii drepturilor și obligatiilor angajatorilor și salariaților, angajarea se face prin încheierea contractului în individual de muncă , în care sunt stabilite drepturile și obligațiile pe care Ie are angajatul, pre cum și angajatorul fata de acesta.

(3) Modificarile aparute în condițiile schimbării legislației eu privire la încadrarea personalului plătit din fonduri publice (0. U.G. nr. 79/2017), VOl' fi aduse la cunoștință a angajaților, prin încheierea de acte adiționale la contractele în individuale de muncă existente.

Art. 64.

(1) Pana la aplicarea în tegral a a prevederilor Legii m. 153/2017 (conform mi. 39, capitoluluI 4), pentru personalul nou-încadrat, pentru personalul numit încadrat pe funcții de același fel, în clusiv pentru personalul promovat în funcții sau în grade/trepte profesionale, salarizarea se face la nivelul de salarizare pentru funcții similare.

(2) În situația în care nu există funcție similară în plată, nivelul salariului de baza, pe funcții de același fel se stabilește prin înmulțirea coeficientului (prevăzut în anexa în învățământ , Legea m. 153/2017) cu salariul de bază în im brut pe țara garantat în plata în vigoare, la care se aplica, după caz, prevederile art. 10 privind gradația corespunzătoare vecherniy în muncă .

Art. 65.

Încheierea contractului în individual de muncă se face pe baza condițiilor stabilite de lege, cu respectarea drepturilor fundamentale ale cetățeanului și numai pe criteriul aptitudinilor și competențe profesionale.

Art. 66.

(1) Contractul individual de muncă va fi încheiat în conformitate cu prevederile legale cuprinse în Legea m. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, Codul Muncii (Legea m. 53/2003 actualizata), Legea m. 227/2015 cu modificările și completarile ulterioare, privind Codul Fiscal, Legea 111'. 62/2011 a nr. actualizată, Legea m. 112011, a Educației Naționale, cu modificările și completarile ulterioare, Contract Colectiv de Muncă nr. 503/2017 din 21 iunie 2017 la Nivel de Grup de Unități din Sectorul de Activitate învățământ Superior", înregistrat la M.C.P.D.S. - D.D.S. sub nr. 503 din data de 21.06.2017, Legea nr. 292/2011 a assistente social.

(2) Contractul individual de muncă se încheie în scris, în doua exemplare, cate unul pentru fiecare parte (angajator și salariat), angajatorul fiind obligat ca, anterior începerii activității, să înmâneze salariatului un exemplar din contractuL individual de muncă și de pe fișa postului. Forma scrisă este obligatorie pentru încheierea valabilă a contractului.

(3) Fișa postului pentru fiecare salariat este anexa la contractul individual de muncă . Orice modificare a acesteia se negociază de salariat cu angajatorul, în prezența liderului de sîn dicat, la solicitarea membrului de sîn dicat.

(4) muncă prestată în temeiul unui contract în individual de muncă constituie vechime în muncă

Art. 67.

(1) În Universitatea Politehnica din București contractele în individuale de muncă se încheie între Rector, în calitate de reprezentant al angajatorului, și angajat și sunt avizate de directorul de proiect, dacă este cazul, compartimentul juridic, directorul de resurse umane și directorul general.

(2) Contractele în individuale de muncă se încheie prin grija și pe cheltuiala angajatorului.

(3) La solicitarea scrisă a salariatului, organizația sîn medicală din care face pmie acesta poate acorda asistență la încheierea modificarea contractului în individual de muncă .

Art. 68.

(1) Contractul în individual de muncă se încheie, de regulă, pe perioada nedeterminata.

(2) În situațiilor și condițiile prevăzute de lege, contractul individual de muncă se poate încheia și pe perioada determinata.

(3) Personalul din în învățământ poate încheia contract de muncă cu timp parțial, în condițiile legii și ale prezentului contract colectiv.

Art. 69.

(1) Anterior încheierii sau modificării contractului în individual de muncă , angajatorul are obligația, sub sancțiunea prevăzută de art. 17 din Codul Muncii, de a în forma persoana care solicita angajarea ori, după caz, salariatul, cu privire la clauzele generale pe care în intenționează să Se înscrie în contract sau sa Ie modifice.

(2) în formarea prevăzută la alin. (1) va cuprinde, după caz, elementele prevăzute la art. 17 și-mi. 18 din Codul Muncii șși se considera îndeplinită la momentul semnarii contractului în individual de muncă sau a actului adițional, după caz.

(3) Persoana selectata în vederea angajării ori salariatul, după caz, va fi în formată cu privire la cel puțin următoarele elemente:

a) identitatea părților;

b) locul de muncă sau, în lipsa unui loc de muncă fix, posibilitatea ca angajatul sa muncească în diverse locuri;

c) sediul angajatorului;

d) functialocupatia conform specificatiei clasificarii ocupatiilor din România sau altor acte normative, precum și fișa postului, cu specificarea atributiilor postului;

e) criteriile de evaluare a activității profesionale a angajatului aplicabile la nivelul angajatorului;

f) riscurile specifice postului;

g) data de la care contractul urmează să-și producă efectele;

h) în cazul unui contract de muncă pe durată determinată sau al unui contract de muncă temporara, durata acestora;

i) durata concediului de odihna la care angajatul are dreptul;

j) condițiile de acordare a preavizului de către părțile contractante și durata acestuia;

k) salariul de baza, alte elemente constitutive ale veniturilor salariale, precum și periodicitatea plății salariului la care angajatul are dreptul;

l) durata normala a muncii, exprimata în orelzi și ore/saptamana;

m) în indicarea contractului colectiv de muncii ce reglementează condițiile de muncă ale salariatului;

n) durata período de proM.

( 4) Elementele din în formarea prevăzută la alin. (3) trebuie sa se regaseasca și în conținutul contractului în individual de muncă .

(5) Orice modificare a unuia dintre elementele prevăzute la alin. (3) în timpul executarii contractului în individual de muncă impune încheierea anterioara a unui act adițional la contract, cu excepția situațiilor în care o asemenea modificare este prevăzută în mod expres de lege. Modificarea salariului de baza, atunci cand nu exista o prevedere legală expresă în acest sens, se va face în baza unei evaluări a angajatului pe baza criteriilor stabilite în prezentul contract colectiv de muncă .

(6) La negocierea, încheierea sau modificarea contractului în individual de muncă , oricare dintre pal1i poate fi asistata de terți, conform propriei opțiuni, cu respectarea prevederilor alin. (7).

(7) Cu privire la în informațiile furnizate salariatului, anterior încheierii contractului în individual de muncă , dintre părți poate în interveni un contract de confidentialitate.

Art. 70.

(1) Pentru verificarea aptitudinilor profesionale ale salariaților încadrați pe durată nedeterminată în Universitatea Politehnica din București, la încheierea contractului în individual de muncă, se stabilește o perioada de probă, după cum urmează:

- cel mult 90 de zile calendaristice pentru funcțiile de execuție;

- cel mult 120 de zile calendaristice pentru funcțiile de conducere;

- maximum 30 de zile calendaristice pentru persoanele cu handicap.

Prin contractul de muncă temporara se poate stabili o perioada de probă pentru realizarea misiunii, a cărei durată nu poate fi mai mare de:

- doua zile lucrătoare, în cazul în care contractul de muncă temporara este în cheiat pentru o perioada mai mica sau egala cu o luna;

- 5 zile lucrătoare, în cazul în care contractul de muncă temporara este în cheiat pentru o perioada cuprinsă între o luna și 3 luni;

- 15 zile lucrătoare, în cazul în care contractul de muncă temporara este în cheiat pentru o perioada cuprinsa între 3 luni și 6 luni;

- 20 de zile lucrătoare, în cazul în care contractul de muncă temporara este încheiat pentru o perioada mai mare de 6 luni;

- 30 de zile lucrătoare, în cazul salaria!ilor încadra!i în funcții de conducere, pentru o durată a contractului de muncă temporara mai mare de 6 luni.

Pe durata sau la sfârșitul perioadei de prin , contractul în individual de muncă poate înceta exclusiv printr-o notificare scrisă, fără preaviz, la în inițiativa oricăreia din tre parti, rara a fi necesara motivarea acesteia.

(2) Pe dUrata perioadei de probă, salariații beneficiază de toate drepturile și au obligatiile prevazute de legislatia muncii, la care se referă prezentul contract de muncă, regulamentul în teren și contractul în individual de muncă .

(3) Perioada de probă constituie vechime în muncă vechime recunoscută în învățământ.

(4) Pe durata executarii unui contract în individual de muncă nu poate fi stabilita de cM 0 sîn gura perioada de proM.

Art. 71.

Desfășurare a activității didactice în regim de cumul plata cu ora se face potrivit dispozițiilor Legii nr. 1/2011, cu modificările și completarile ulterioare, respectiv Legii nr. 329/2009 privind reorganizarea unor autorități și în instituții publice, raționalizarea cheltuielilor publice, sustinerea mediului de afaceri și respectarea acordurilor -cadru cu Comisia Europeană și Fondul Monetar în ternațional, cu modificările și completarile ulterioare în indiferent de locul unde persoana respectivă are funcția de baza. Încadrarea personalului didactic prin cumul sau în regim de plata cu ora se face în baza deciziei rectorului, remunerarea activității astfel desfășurate facandu-se potrivit prevederilor legale.

Art. 72.

Drepturile și obligațiile privind relațiile de muncă dintre angajator și salariat sunt stabilite în cadrul prezentului contract colectiv de muncă și în cadrul contractelor în individuale de muncă .

Art. 73.

(1) Salariatii nu pot renunța la drepturile ce Le sunt recunoscute de lege. Orice tranzacție prin care se urmărește renunțarea la drepturile recunoscute de lege salariaților sau limitarea acestor drepturi este lovită de nulitate.

(2) Salariatul are, în principal, următoarele drepturi:

a) dreptul la salarizare pentru munca depusă;

b) dreptul la repaus zilnic și săptămânal;

c) dreptulla concediu de odihna anual;

d) dreptul la egalitate de șanse și de tratament;

e) dreptul la demnitate în muncă;

f) dreptul la securitate și sănătate în muncă ;

g) dreptul la formare profesională;

h) dreptul la în formare și consultare;

i) dreptul de a lua parte la determinarea și ameliorarea condițiilor de muncă și a mediului de muncă ;

j) dreptul la protectie în caz de concediere;

k) dreptulla negociere colectiva și în dividuala;

l) dreptul de a participa la acțiuni colective;

m) dreptul de a constitui sau de a adera la un sîn dicat;

n) alte drepturi prevăzute de lege sau de contractele colective de muncă aplicabile.

(3) Salariatului îi revin , în principal, următoarele obligații:

a) obligația de a realiza norma de muncă sau, după caz, de a îndeplini atribuțiile ce îi revin conform fișei postului;

b) obligația de a respecta disciplina muncii;

c) obligația de a respecta prevederile regulamentului în tern, ale contractului colectiv de muncă aplicabil, precum și cele din contractul în individual de muncă ;

d) obligația de fidelitate fata de angajator în executarea atributiilor de serviciu;

e) obligația de a respecta măsurile de securitate și sanatate a muncii în unitate;

f) obligația de a respecta secretul de serviciu def în it conform prevederilor H.G. nr. 78112002 privind protecția în informațiilor secrete de serviciu;

g) alte obligații prevăzute de lege sau contractu 1 colectiv de muncă .

(4) Angajatorul are, în principal, următoarele drepturi:

a) să stabilească organizarea și funcționarea unității;

b) sa stabileasca atributiile corespunzatoare fiecarui post de lucru, în condițiile legii;

c) sa dea dispozitii de serviciu scrise pentru sarcinile suplimentare care nu sunt prevăzute în fișa postului;

d) să exercite controlul asupra modului de îndeplinire a sarcinii ilor de serviciu prin reprezentanții avizați;

e) să constate săvârșirea abaterilor disciplinare și să aplice sancțiunile corespunzătoare, potrivit legii, contractului colectiv de muncă aplicabil și regulamentului în teren;

f) să stabilească obiectivele de performanță, precum și criteriile de evaluare a realizării acestora prevăzute în fișa postului.

(5) Angajatorului îi revin , în principal, următoarele obligații:

a) să în informeze salariații asupra condițiilor de muncă și asupra elementelor care privesc desfășurare a relațiilor de muncă ;

b) să asigure permanent condițiile tehnice și organizatorice avute în vedere la elaborarea normelor de muncă și condițiile corespunzătoare de muncă;

c) să acorde salariaților toate drepturile ce decurg din lege, din contractul colectiv de muncă aplicabil și din contractele în individuale de muncă ;

d) să comunice semestrial salariatilor situatia economica și fîn anciara a unității, cu excepția în formațiilor secrete, care, prin divulgare, sunt de natura sa prejudicieze activitatea unității.

e) să a se consulte cu reprezentanții sîn dicali semnatari ai contractului colectiv de muncă în privința oricărei decizii susceptibile sa afecteze drepturile și în interesele acestora;

f) să plătească toate contribuțiile și impozitele aflate în sarcîn a sa, pre cum și să rețină și să vireze contribuțiile și impozitele datorate de angajatori, în condițiile legii;

g) să înființeze registrul general de evidenta a salariatilor și să opereze înregistrările prevăzute de lege;

h) să elibereze, la cerere, toate documentele care atesta calitatea de salariat a solicitantului;

i) să asigure confidentialitatea datelor cu caracter personal ale angajatilor;

j) rectorul universității are obligația sa prezinte anual, cel tarziu pana în prima zi lucrătoare a lunii aprilie a fiecărui an, un raport privind starea universității. Raportul este Iacut public pe site- ul universitatii și este transmis tuturor sindicatelor semnatare. Acest raport în clude cel puțin :

1) situația fin anciara a universității, pe surse de finanțare și tipuri de cheltuieli;

2) situația fiecărui program de studii;

3) situația personalului în stituției;

4) rezultatele activităților de cercetare;

5) situația asigurării calității activităților din cadrul universității;

6) situația respectării eticii universitare și a eticii activităților de cercetare;

7) situația posturilor vacante;

8) situația în sertiei profesionale a absolvenților din promoțiile precedente.

k) Senatul universitar validează raportul menționat mai sus, în baza referatelor realizate de comisiile sale de specialitate. Aceste documente sunt publice, fiind postate pe site-ul Universității Politehnica din București;

l) sa respecte politicile de echitate și etică universitară, cuprinse în Codul de etică și deontologie profesională aprobat de senatul universitar;

m) să asigure eficienta manageriala și eficienta utilizarii resurselor, în cazul U.P.B., și a cheltuirii fondurilor din surse publice, conform contractului în stitutional;

n) să asigure transparența tuturor deciziilor și activităților sale, conform legislației în vigoare

0) să respecte libertatea academică a personalului didactic, didactic auxiliar și de cercetare.

Art. 74.

(1) Contractul în individual de muncă poate fi modificat numai prin acordul părților.

(2) Refuzul salariatului de a accepta o modificare referitoare la felul muncii, locul său de muncă sau la drepturile salariale nu da dreptul angajatorului sa procedeze la desfacerea unilaterala a contractului în dividual de muncă pentru acest motiv.

(3) în mod exceptional, modificarea unilaterala a contractului este posibila numai în cazurile și în condițiile prevăzute de lege.

(4) Modificarea contractului în individual de muncă se referă la oricare dintre următoarele elemente:

a) durata contractului;

b) locul muncii;

c) felul muncii;

d) condițiile de muncă;

e) salariul;

f) timpul de muncă și timpul de odihna.

(5) Orice modificare a unuia din elementele prevăzute la alin. (4) sau la art. 17 alin. (2) din Codul Muncii, în timpul executarii contractului în individual de muncă, impune încheierea unui act adițional la contract.

(6) În cazul în care contractul în individual de muncă trebuie modificat, actul adițional se încheie cel tarziu cu 0 zi înainte de a produce efecte.

Art. 75.

(1) Delegarea și detașarea personalului didactic de predare, de conducere, de îndrumare și control se face în conformitate cu prevederile Codului Muncii, cu modificările și completarile ulterioare.

(2) Delegarea și detașarea personalului didactic auxiliar și nedidactic se face în condițiile și cu acordarea drepturilor prevăzute de Codul Muncii.

Art. 76.

(1) Contractul în individual de muncă se poate suspenda în cazurile expres prevăzute de legislația muncii, legislația de drept comun, de legislația specială, precum și pe perioada exercitării unei funcții eligibile.

(2) Suspendarea contractului în individual de muncă are ca efect suspendarea prestării muncii de către salariat și a plății drepturilor de natură salarială de către angajator.

(3) Pe durata suspendării pot continua sa existe și alte drepturi și obligații ale părților stabilite conform prezentului contract colectiv de muncă și a contractelor în individuale de muncă .

(4) În cazul suspendării contractului în individual de muncă din cauza unei fapte imputabile salariatului, pe durata suspendării, acesta nu va beneficia de nici un drept care rezulta din calitatea sa de salariat.

(5) De fiecare data cand în timpul perioadei de suspendare a contractului în terv în e 0 cauză de încetare de drept a contractului în individual de muncă , cauză de încetare de drept prevaleaza.

(6) În cazul suspendării contractului în individual de muncă se suspendă toate termenele care au legătură cu încheierea, modificarea, executarea sau încetarea contractului în individual de muncă , cu excepția situațiilor în care contractul în individual de muncă încetează de drept.

(7) Contractul în individual de muncă se suspendă de drept în următoarele situații:

a) concediu de maternidade;

b) concediu pentru în capacitate temporara de muncă ;

c) carantina;

d) exercitarea unei funcții în cadrul unei autorități executive, legislative ori judecătorești, pe toată durata mandatului, dacă legea nu prevede altfel;

e) feita majoră;

f) în cazul în care salariatul este arestat preventiv, în condițiile Codului de procedura penala;

g) de la data expirării perioadei pentru care au fost emise avizele, autorizatiile ori atestarile necesare pentru exercitarea profesiei. Dacă în termen de 6 luni salariatul nu și-a reînnoit avizele, autorizatiile ori atestarile necesare pentru exercitarea profesiei, contractul în individual de muncă încetează de drept;

h) în alte cazuri expres prevăzute de lege.

(8) Contractul în individual de muncă poate fi suspendat din în inițiativa salariatului, în Următoarele situații :

a) concediu pentru creșterea copilului în varsta de pana la 2 ani sau, în cazul copilului cu handicap, până la împlinirea vârstei de 3 ani;

b) concediu pentru îngrijirea copilului bolnav în vârstă de până la 7 ani sau, în cazul copilului cu handicap, pentru afectiuni în intercurente, până la împlinirea vârstei de 18 ani;

c) concediu paternal;

d) concediu pentru formare profesională;

e) exercitarea uneI' funcții elective în cadrul organismelor profesionale constituite la nivel central sau local, pe toata durata mandatului;

f) participarea la grevă.

(9) Contractul în individual de muncă poate fi suspendat din în inițiativa angajatorului în următoarele situații:

a) pe durata cercetării disciplîn are prealabile, în condițiile legii;

b) în cazul în care angajatorul a formulat plangere penal a impotriva salariatului sau acesta a fost trimis în judecată pentru fapte penale în incompatibile cu funcția dețin uta, pana la ramanerea definitiva a hotararii judecatore ti;

c) în cazul întreruperii sau reducerii temporare a activității, lara încetarea raportului de muncă, pentru motive economice, tehnologice, structurale sau similare. în cazul reducerii temporare a activității, angajații VOr' fi afectati de aceasta suspendare în conformitate cu criteriile stabilite în prezentul contract colectiv de muncă ;

d) pe durata detașării;

e) pe durata suspendării de către autoritățile competente a avizelor, autorizațiilor sau atestărilor necesare pentru exercitarea profesiilor.

(10) în cazurile prevăzute la alin. (9) lit. a) și b), dacă se constata new în ovatia celui în cauză, salariatul își reia activitatea anterioara și i se plătește, în temeiul normelor și principiilor răspunderii civile contractuale, 0 despăgubire egală cu salariul și celelalte drepturi de care a fost lipsit pe perioada suspendării contractului.

(11) Contractul în individual de muncă poate fi suspendat, prin acordul părților, în cazul concediilor lara plata, pentru studii sau pentru în interese personale.

Art. 77.

(1) Personalului didactic titular și de cercetare care beneficiază de pensie de în validitate, i se va rezerva catedra/postul didactic pe durata în validității. Contractul sau de muncă este suspendat până la data la care medicul expert al asigurărilor sociale emite decizia prin care constata redobândirea capacității de muncă și, deci, încetarea calității de pensionar. Rezervarea catedrei/postului didactic în seteaza și de la data emiterii, de către medicul expert al asigurărilor sociale, a deciziei prin care se constata pierderea definitiva a capacității de muncă .

(2) Conform C.C.M. ill. 503/DDS/21.06.2017, de aceasta prevedere beneficiază și personalul didactic auxiliar și nedidactic din universitate.

Art. 78.

(1) Pe durata întreruperii temporare a activității angajatorului, salariatii beneficiaza de 0 în indemnizație plătită din fondul de salarii de cel puțin 75 % din salariul de bază al locului de muncă ocupat/funcției îndeplinite, la care se adaugă toate sporurile și în demnizatiile care se în cloud în salariul de baza, în condițiile legii.

(2) Pe durata întreruperii temporare prevăzute la alin. (1), salariații se VOr' afla la dispoziția angajatorului, acesta având oricând posibilitatea să dispună reînceperea activității.

(3) în situația în care angajatorul nu poate asigura pe durata zilei de lucru, pm 1 ial sau total, condițiile necesare realizării sarcinilor de serviciu, el este obligat sa plătească salariaților salariul de bază pentru timpul cât lucrul a fost întrerupt.

Art. 79.

(1) Contractul în individual de muncă poate înceta:

- de drept;

- ca urmare a acordului părților, la data convenita de acestea;

- ca urmare a în tei unilaterale a uneia dintre parti, potrivit legii.

(2) Contractul în individual de muncă în ceteaza de drept în situațiile prevăzute de art. 56 din Codul Muncii.

Art. 80.

(1) Este în terzisa concedierea salariaților:

a) pe criterii de sex, orientare sexuala, caracteristici genetice, vârstă, apartenență națională, rasă, culoare, etnie, religie, opțiune politică, origine socială, handicap, situație sau responsabilitate familială, apartenență ori activitate sîn dicala;

b) pentru exercitarea, în conditiile legii, a dreptului la greva și a drepturilor sîn dicale.

(2) Concedierea salariaților nu poate fi dispusă:

a) pe durata în capacității temporare de muncă , stabilită prin certificat medical;

b) pe durata concediului pentru carantină a;

c) pe durata în care salariata este însărcinată, în măsura în care angajatorul a luat cunoștin ta de acest fapt anterior emiterii deciziei de concediere;

d) pe durata concediului de maternitate;

e) pe durata concediului pentru creșterea și îngrijirea copilului în varsta de pana la 2 am, respectiv 3 ani, în cazul copilului cu handicap;

f) pe durata concediului pentru îngrijirea copilului bolnav în varsta de pana la 7 ani sau, în cazul copilului cu handicap, pentru afectiuni în intercurente, pana la implant irea vârstei de 18 ani;

g) pe durata în deplin irii serviciului militar;

h) pe durata exercitării unei funcții eligibile într-un organism sîn dical, cu excepția situației în care concedierea este dispusă pentru 0 abatere disciplinara grava sau pentru abateri disciplinare repetate săvârșite de către acel salariat;

i) pe durata efectuării concediului de odihnă;

j) pe durata rezervarii postului didactic.

Art. 81.

(1) Contractul în individual de muncă nu poate fi desFăcut din în itiativa angajatorului în cazurile în care, prin lege sau prin contractul colectiv de muncă, au fost prevăzute asemenea în terdictii.

(2) Desfacerea contractului în individual de muncă din motive neimputabile salariaților este determin rata de desființarea locului de muncă ocupat de salariat, ca urmare a dificultatilor economice, a transformarilor tehnologice sau a reorganizarii activitatii. Desființarea trebuie sa fie efectiva, cu 0 cauza real a și serioasa.

(3) DesIașurarea activitatii sîn dicale, pre cum și apartenenta la un sindicatnu pot constitui motive pentru desfacerea contractului în individual de muncă .

Art. 82.

(1) Angajatorul poate dispune concedierea pentru motive care țin de persoana salariatului în următoarele situații:

a) în cazul în care salariatul a savarsit 0 abatere grava sau abateri repetate de la regulile de disciplină a muncii ori de la cele stabilite prin contractul în individual de muncă, contractul colectiv de muncă aplicabil sau regulamentul în tern ca sanctiune disciplinara;

b) în cazul în care salariatul este arestat preventiv pentru 0 perioada mai mare de 30 de zile, în condițiile Codului de procedura penala;

c) în cazul în care, prin decizie a organelor competente de expertiza medicala, se constata în aptitudini ea fizică și/sau psihică a salariatului, fapt ce nu permite acestuia sa își în îndeplinească atribuțiile corespunzătoare locului de muncă ocupat;

d) în cazul în care salariatul nu corespunde profesional locului de muncă în care este încadrat.

(2) în cazul concedierii unui membru de sindicatpentru motive care nu țin de persoana salariatului, angajatorul va notifica, în scris, în intenția de concediere sîn dicatului din care face parte salariatul, înainte de emiterea deciziei de încetare.

(3) în cazul concedierii salariatului pentru în aptitudine fizica și/sau psihică, constatată prin decizia organelor competente de expertiza medicala, salariatul beneficiază de 0 compensatie, conform legii, în cazul în care nu i se poate oferi un alt loc de muncă în condițiile art. 64 din Codul Muncii.

(4) Salariatii concediati pentru motive care nu țin de persoana lor beneficiază de măsuri active de combatere a șomajului și de plăți compensatorii, confOrm legii.

(5) în situația în care salariatul își pierde aptitudinile profesionale din motive medicale, angajatorul îi va asigura în limita posibilităților, un alt loc de muncă . în ipoteza în care nu dispune de astfel de posibilitati, pre cum și în cazul salariatilor concediati pentru motive care nu țin de persoana acestora, angajatorul va apela la agenția locală de ocupare a forței de muncă , în vederea redistribuirii salariatului corespunzător pregătirii profesionale și/sau, după caz, capacității de muncă stabilite de medicul de medic în a muncii.

Art. 83.

(1) în toate situațiile în care în terv în e concedierea salariatului, termenul de preaviz este de 20 de zile lucrătoare. Termenul de preaviz începe sa curgă de la data comunicării în scris salariatului a cauzei care determina concedierea.

Art. 84.

(1) în cazul concedierilor colective angajatorul este obligat să își în îndeplinească obligațiile care-i revin potrivit mi. 69 și art. 70 din Codul Muncii.

(2) în cazul concedierilor pentru motive care nu țin de persoana salariatului, la aplicarea efectiva a reducerii de personal, după reducerea posturilor vacante de natura celor desfiintate, măsurile vor afecta în ord în e:

a) contractele de muncă ale salariaților care solicita plecarea din universitate;

b) contractele de muncă ale salariaților care cumuleaza doua sau mai multe funcții, precum și ale celor care cumuleaza pensia cu salariul;

c) contractele de muncă ale celor care în deplin esc condițiile legale de pensionare, în anul universitar respectiv.

(3) în cazul în care la nivelul universit<ții exista mai multe posturi de aceeași natura și unul sau mai multe dintre acestea VOr' fi desființate, se va proceda la 0 evaluare obiectiva a performantelor profesionale ale persoanelor ce Ie ocupă.

(4) Dacă rezultatul evaluării nu conduce la departajare, se aplica, în ordine, următoarele criterii:

a) dacă masura afectează doi soti care lucrează în aceeași unitate în situație, se desface contractul de muncă al salariatului care are venitul cel mai mic, Țară ca prin aceasta sa poată fi concediat un salariat al cărui post nu este vizat de desfiin tare;

b) masura sa afecteze mai în Hii persoanele care nu au copii/persoane cu grad de handicap în întreținere;

c) masura sa afecteze numai în ultimul rând femeile care au în îngrijire copii, barbatii vaduvi sau div011ati care au în întreținere copii, unicii în tren în atori de familie, persoanele cu handicap precum și salariații care mai au cel mult trei ani până la pensionare.

(5) în cazul în care masura ar afecta un salariat care a urmat 0 forma de recalificare sau perfecționare profesională și a încheiat cu universitatea un act adițional la contractul în individual de muncă , prin care s-a obligat sa presteze activitate în favoarea angajatorului 0 anumită perioada de timp, angajatorul nu-i va pret în de acestuia despăgubiri și nici nu-l va putea obliga la suportarea cheltuielilor ocazionate de pregătirea sa profesională, proporțional cu perioada nelucrată până la implant irea termenului prevăzut în actul adițional.

(6) Hotararea privind concedierile în individuale sau colective se adopta de comisia paritară de la nivelul universității.

(7) în urma concedierilor colective, pentru motive care nu țin de persoana salariatului, pentru personalul disponibilizat, în funcție de vechimea în cadrul universității, comisia paritara stabilește măsuri compensatorii conform Regulamentului pentru acordare beneficii și premii, redactat de comisia paritara și aprobat de consiliul de administrație al universității, conform Legii nr. 53/2003, art. 68-69, O.D.G. nr. 98/1999, art. 42-43.

Art. 85.

Dacă Universitatea Politehnica din București își extins de sau își reia activitatea într-o perioada de 12 luni de la luarea măsurii de concediere (în dividuala sau colectiva) pentru motive neimputabile salariaților, are obligația de a aduce la cunoștin ta, în scris, organizațiilor sîn dicale despre aceasta și de a face publica masura prîn publicare în presa central a, locala și la sediul unității. în stitutia va angaja, Țara concurs sau perioada de proba, persoanele cărora le-a încetat contractul de muncă din motive neimputabile acestora, care în deplin esc condițiile cerute de lege pentru ocuparea acestor posturi vacante și care s-au prezentat la sediul unității în termen de 15 zile de la data anunțului.

Art. 86.

(1) Salariații au dreptul de a demisiona, notificand în scris angajatorului despre aceasta situatie, lara a fi obligați să-și motiveze demisia. Contractul în individual de muncă în ceteaza de la data implant irii termenului de preaviz, conform legii.

(2) în cazul în care angajatorul refuză înregistrarea demisiei, salariatul are dreptul de a face dovada acesteia prin orice mijloc de probă.

(3) Salariatul are dreptul de a demisiona fără preaviz dadi angajatorul nu își în deplin qte obligațiile asumate prin contractul în dividual de mundi și prin contractul colectiv de muncă .

(4) Prin derogare de la regula prevăzută la art. 12 alin. (1) din Codul Muncii, angajatorii au posibilitatea de a angaja, în cazurile și în condițiile codului muncii, personal salariat cu contract în individual de muncă pe durată determinată cu consultarea sindicatelor semnatare, după caz.

(5) Contractul în individual de muncă pe durată determinată se poate încheia numai în forma scrisă, cu precizarea expresă a duratei pentru care se încheie.

(6) Contractul în individual de muncă pe durată determinată poate fi prelungit, în condițiile prevăzute la art. 55 și art. 57 din prezentul contract colectiv de muncă , și după expirarea termenului în inițial, cu acordul scris al părților și cu consultarea sindicatelor semnatare, după caz, pentru perioada realizării unui proiect, program sau a unei lucrări.

(7) între aceleași părți se pot încheia succesiv cel mult 3 contracte în individuale de muncă pe durată determinată.

(8) Contractele în individuale de muncă pe durată determinată încheiate în termen de 3 luni de la încetarea unui contract de muncă pe durată determinată sunt considerate contracte succesive și nu pot avea 0 durată mai mare de 12 luni fiecare,

(9) Contractul în individual de muncă poate fi încheiat pentru 0 durată determinată în următoarele cazul:

a) înlocuirea unui salariat în cazul suspendării contractului sau de muncă , cu excepția situației în care acel salariat participa la greva;

b) creșterea și/sau modificarea temporara a structurii activitatii angajatorului;

c) desfășurare a unor activități cu caracter sezonier;

d) angajarea unei persoane care, în tennen de 5 ani de la data angajării, în deplin este condițiile de pensionare pentru limita de varsta;

e) în alte cazuri prevăzute expres de legi speciale ori pentru desfășurare a unor lucrări, proiecte sau programe,

(10) Contractul în individual de muncă pe durată determinată nu poate fi încheiat pe 0 perioada mai mare de 36 de luni,

(11) în cazul în care contractul în individual de muncă pe durată determinată este încheiat pentru a înlocui un salariat al cărui contract în individual de muncă este suspendat, durata contractului va expira la momentul în cetății motivelor ce au determinat suspendarea contractului în individual de muncă al salariatului titular.

(12) Salariatul încadrat cu contract în individual de muncă pe durată determinată poate fi supus unei perioade de probă, care nu va depăși:

a) 5 zile lucrătoare pentru 0 durată a contractului în individual de muncă mai mica de 3 luni;

b) 15 zile lucrătoare pentru 0 durată a contractului în individual de muncă cuprinsa între 3 și 61 uni;

c) 30 de zile lucrătoare pentru 0 durată a contractului în individual de muncă mai mare de 6 luni;

d) 45 de zile lucrătoare în cazul salariaților în încadrați în funcții de conducere, pentru 0 durată a contractului în individual de muncă mai mare de 6 luni,

(13) Angajatorii sunt obligați sa în formeze salariatii angajati cu contract în individual de muncă pe durata de ten în data despre locurile de muncă vacanțe sau care vor deveni vacante, corespunzătoare pregătirii lor profesionale, și să Se asigure accesul la aceste locuri de muncă în condiții egale cu cele ale salariaților angajați cu contract în individual de muncă pe perioada nede teen în data, Aceasta în formare se face printr-un anunț afișat la sediul angajatorului,

(14) 0 copie a anunțului prevăzut la alin, (1) se transmite în aceeași zi sîn dicatului sau reprezentantilor salariatilor.

(15) Referitor la condițiile de angajare și de muncă , salariații cu contract în individual de muncă pe durata de ten în asta nu vor fi tratați diferențiat fata de salariatii cu contract în individual de muncă pe perioada nedeterm în ata, numai pe motivul duratei contractului în individual de muncă , cu excepția cazurilor în care tratamentul diferit este justificat de motive obiective,

(16) în sensul alin, (15), salariatul permanent comparabil reprezintă salariatul al cărui contract în individual de muncă este încheiat pe durata nedeterm în ata și care desfășoară aceeași activitate sau una similară, în aceeași unitate, avandu-se în vedere calificarea/aptitudinile profesionale,

(17) Atunci cand nu exista un salariat cu contract în individual de muncă încheiat pe durata nedeterm în ata comparabil în aceeași unitate, se au în vedere dispozițiile din contractul colectiv de muncă aplicabil sau, în lipsa acestuia, reglementările legale în domeniu,

CAPÍTULO VII FORMAREA PROFESIONALĂ

Art. 87.

(1) Universitatea Politehnica din București, în calitate de angajator, se obliga sa asigure salariaților accesul periodic la formarea profesională, în limita fondurilor disponibile,

(2) Formarea profesională a salariaților are următoarele obiective principale:

a) adaptarea salariatului la cer în tele postului sau ale locului de muncă ;

b) 0 bt în erea unei calificări profesionale;

c) actualizarea cunoștin elor și deprinderilor specifice postului și locului de muncă și perfecționarea pregătirii profesionale pentru ocupația de bază;

d) reconversia profesională determinată de restructurări socioeconomice;

e) dobandirea unuI' cunoștin te avansate, a unor metode și procedee moderne, necesare pentru realizarea activităților profesionale;

f) prevenirea riscului șomajului;

g) promovarea în muncă și dezvoltarea carierei profesionale.

(3) Formarea profesională a salariaților se poate realiza prin următoarele forme:

a) participarea la cursuri organizate de furnizorii de servicii de formare profesională din țara și din star în etate;

b) stagii de adaptare profesională la cer în tele postului și ale locului de muncă ;

c) stagii de practica și de specializare în țară și în străinătate;

d) formare în individualizata;

e) stagii de perfecționare organizate de organizațiile sîn medicale reprezentative;

f) alte forme de pregătire convenite între angajator și salariat.

(4) Termenul de formare profesională cont în ziua de în este procedura prin care 0 persoana, avand deja 0 calificare ori 0 profesie, dobândește noi competențe cognitive și funcționale (deprinderi).

(5) Perfecționarea personalului didactic se face potrivit prevederilor Legii educației naționale nr. 1/2011, cu modificările și completarile ulterioare.

(6) Formarea profesională cuprins de și teme din domeniul relațiilor de muncă convenite de Universitatea Politehnica din București și Uniunea Sindicatelor Cadrelor Didactice din Universitatea Politehnica din București.

Art. 88.

(1) Universitatea Politehnica din București, în calitate de angajator, se obliga sa elaboreze anual planuri de formare profesională pentru toate categoriile de salariați, după consultarea sîn ficatului.

(2) Planurile de formare profesională fac parte în tegranta din contractul colectiv de muncă încheiat la nivelul Universității Politehnica din București.

(3) Planurile de formare profesională VOl' fi aduse la cunoștința ta salariaților în termen de 15 zile de la adoptarea lor, prin afișare în Universitatea Politehnica din București.

Art. 89.

Universitatea Politehnica București, împreuna cu Uniunea Sindicatelor Cadrelor Didactice din Universitatea Politehnica București vor face demersurile necesare pentru depunerea unoR' proiecte pentru dezvoltarea profesională a angajatilor, pentru achiziționarea de carli, plata taxei de membru la 0 organizație de specialitate, plata taxei de participare la simpozioane, conferințe la care salariatul are lucrare acceptată etc ..

Art. 90.

(1) Universitatea Politehnica din București, în calitate de angajator, va suporta toate cheltuielile ocazionate de participarea salariaților la cursurile și stagiile de formare profesională în citate de către angajator, în condițiile legii.

(2) în vederea asigurării sumelor necesare pentru formarea profesională a salariaților, Universitatea Politehnica din București va prevedea în bugetul propriu un capitol special destinat acestor cheltuieli, conform prevederilor legale.

(3) Formarea și perfectionarea profesionala se fac tîn and seama de următoarele principii:

a) identificarea posturilor pentru care sunt necesare calificarea și/sau perfecționarea și căile de realizare. Adaptarea programului anual și controlul acestuia, se face de comun acord de către conducerea Universității Politehnica din București și sîn dicatul semnatar;

b) cheltuielile cu participarea la programele de formare profesională, se suporta de către Universitatea Politehnica din București, în limita bugetului aprobat în conformitate cu programul de formare profesională. în acest caz, salariatul are obligația încheierii unui act adițional la contractul în individual de muncă , prin care salariatul se obliga sa își cont în ue activitatea la Universitatea Politehnica din București pe 0 perioada de 1-5 ani (aceasta perioada se va decide în consiliul de adm în istratie al universității, în ain te de încheierea actului adițional). în cazul în care salariatul parasite Universitatea Politehnica din București în în tea perioadei fixate prin actul adițional din motive imputabile lui, va suporta cheltuielile de formare și perfecționare proporțional cu perioada nelucrata; în cazul în care angajatorul nu și-a respectat obligația de a asigura pe cheltuiala sa participarea unui salariat la formare profesională, în condițiile prevăzute de lege, salariatul are dreptul la un concediu pentru formare profesională, plătit de angajator, de 80 de ore;

c) în cazul în care în stitutia urmează să-și modifice parțial profilul de activitate, va în forma și consulta sindicatele semnatare în ain te de aplicarea măsurii și va oferi propriilor salariați posibilități materiale, în limita bugetului, în vederea dobandirii noilor competențe solicitate de profilul în stitutiei, înainte de a apela la angajari de f0l1a de muncă din afara;

d) în cazul în care un salariat identifica un curs de formare profesională pe care ar dori să le tuneze, organizat de un terț, conducerea Universității Politehnica din București va analiza cererea împreuna cu sîn dicatul, stabilim d dacă și în ce condiții Universitatea Politehnica din București va suporta cheltuielile aferente cursului;

e) obligativitatea Universității Politehnica din București de a fân anta activitățile de perfecționare, conversie profesională, pentru toți salariatii sai, în limita bugetului;

f) regimul de taxe pentru salariații Universității Politehnica din București este stabilit prin decizie a senatului U.P.B., cu consultarea U.S.C.D ..

Art. 91.

(1) Salariații care participa la stagii sau cursuri de formare profesională, care presupun scoaterea parțială sau totala în activitate, beneficiază de drepturile salariale prevăzute de art. 197 din Codul Muncii și Le revin obligațiile prevăzute de art. 198 din Codul Muncii.

(2) în cazul scoaterii totale din activitate, contractul în individual de muncă al salariatului se suspenda, acesta beneficiind pe perioada cursurilor/stagiilor de formare profesională de toate drepturile salariale care i se cuvin .

(3) Perioada cat salariații pisica la cursuri/stagii de formare profesionala, cu scoaterea parțială totală în activitate constituie vechime în muncă învățământ .

(4) Fiecare angajat, care dorește sa urmeze 0 fonna de în învățământ în cadrul Universității Politehnica din București, poate beneficia de 0 reducere din taxa de școlarizare. Cuantumul reducerii este propus de Uniunea Sindicatelor Cadrelor Didactice din Universitatea Politehnica din București, avizat de consiliul facultății, consiliul de adm în istratie și aprobat de senatul universității. Reducerea se poate menține pe toată perioada de școlarizare, în condițiile în care se menține calitatea de angajat și dacă la începutul fiecărui an universitar, salariatul a promovat toate examenele. Îndeplinirea uneia dintre aceste condiții conduce automat la obligația angajatului de a plăti în tegral taxa de școlarizare în rate semestriale, la data inmatricularii sau la data încetării contractului în individual de muncă .

Art. 92.

(1) Salariații beneficiază de concedii pentru formare profesională, conform art. 154-158 din Codul muncii.

(2) în cazul în care Universitatea Politehnica din București nu și-a respectat obligația de a asigura pe cheltuiala sa participarea unui salariat la formare profesională în condițiile prevăzute de lege, salariatul are dreptul la un concediu pentru formare profesională, plătit de angajator, de pana la 10 zile lucrătoare sau de pana la 80 de ore. Salariatul care a beneficiat de prevederile acestui alineat are obligatia de a face dovada pmiiciparii și absolvirii acestor cursuri de formare profesională.

(3) Prevedere art. 152 și art. 153 din Codul Muncii sunt aplicabile.

Art. 93.

Universitatea Politehnica din București se obliga sa consulte Uniunea Sindicatelor Cadrelor Didactice din Universitatea Politehnica din București în situația încheierii contractelor de adaptare profesională.

CAPÍTULO VIII ALTE PREVEDERI în LEGĂTURĂ CU DREPTURILE ȘI OBLIGAȚIILE PĂRȚILOR

Art. 94.

(1) Conform C.C.M. m. 503/DDS/21.06.2017, Universitatea Politehnica din București are obligația de a în vita la ședin tele consiliului de administrație, senatului și consiliilor facultăților, reprezentanții Uniunii Sindicatelor Cadrelor Didactice din Universitatea Politehnica din București. Procesul-verbal încheiat cu aceasta ocazie va consemna și punctele de vedere ale reprezentanților organizației sîn dicale și va purta, în mod obligatoriu, semnătura acestora.

(2) în ști în starea Uniunii Sindicatelor Cadrelor Didactice din Universitatea Politehnica din București privind întrunirea comisiei de dialog social, comisiei paritare, consiliilor de administrație, biroului permanent al senatului, senatului, birourilor consiliilor facultăților și consiliilor facultăți!or, se face odată cu convocarea celorlalți participanți la ședin tele respective, comunicandu-li-se ord în ea de zi și documentele care VOr' fi discutate.

(3) Conform C.C.M. m. 503/DDS/21.06.2017, hotararile consiliiLor de administrație vor' fi făcute publice în în interiorul Universității Politehnica din București.

(4) Conform C.C.M. m. 503/DDS/21.06.2017, Universitatea Politehnica din București, va sprijini participarea reprezentanților sîn dicali la conferin te (congrese), seminarii, workshop-uri, prin decontarea cheltuielilor de deplasare, în limita a două conferințe/an, din surse proprii.

Art. 95.

(1 )Pe toata durata exercitarii mandatului, pre cum și pe 0 perioada de 2 ani de la încetarea acestuia, reprezentanților aleși în organele de conducere ale sîn dicatului nu Ii se poate modifica contractul în individual de muncă , în sensul reducerii unor drepturi în individuale și colective prevăzute în acesta și nu pot fi concediati pentru motive care nu țin de persoana salariatului, pentru motive profesionale sau pentru motive ce țin de îndeplinirea mandatului pe care I-au primit, dealt cu acordul scris al conducerii organizației sîn dicale, cu respectarea art. 10, 11 și 12 din Legea m. 62/2011.

(2) TimpuI aIocat activităților sîn dicale de către membrii Biroului Operativ al Uniunii Sindicatelor Cadrelor Didactice din Universitatea Politehnica din București este considerat timp de muncă și este de cel puțin 20 de ore pe luna.

Art. 96.

Pentru fundamentarea acțiunilor prevăzute la art. 30 din Legea m. 62/2011 republicata, conform C.C.M. m. 503/DDS/21.06.2017, angajatorul va pune la dispoziția organizației sîn dicale ori va asigura acesteia accesul la în informațiile și documentele soLicitate în scris de aceștia, reprezentanții sîn dicali avand obligația de a pastra confidentialitatea datelor care I-au fost transmise cu acest caracter.

Art. 97.

Angajatorul poate sa asigure supl în irea personalului aflat în concediu fara plata, trimis la cursuri de formare și perfecționare sîn dicala, stagii de pregatire sîn dicala (în țara sau în străin atate), schimburi de experienta, pre cum și alte actiuni sîn dicale și să Se sprijine efectiv. Cei care supl în sec vor' fi remunerati corespunzător pentru activitatea supLimentară efectuată, potrivit legii.

Art. 98.

(1) Conform C.C.M. m. 503/DDS/21.06.2017 și a Legii m. 62/2011 republicata, Universitatea PoLitehnica din București este obligată sa pună, cu titlu gratuit, la dispoziția Uniunii Sindicatelor Cadrelor Didactice din Universitatea Politehnica din București spațiile corespunzătoare funcționării acestuia și să asigure dotările necesare desfășurării activității prevăzute de lege.

(2) Universitatea Politehnica din București va asigura gratuit, pentru activitatea sindicatului, acces la echipamentul de birotica al unității (fax, copiator și altele cu caracter administrativ) precum și suport tehnic pentru în formarea curentă a membrilor de sîn dicat, în rețeaua în tranet a în stitutiei.

(3) Baza materială cu destinatie cultural-sportiva, proprietatea universitatii ori proprietatea sindicatului, va putea fi folosita, rara plata, de membrii de sindicatai Uniunii Sindicatelor Cadrelor Didactice din Universitatea Politehnica din București, după un orar stabilit de comun acord.

Art. 99.

(1) Conform C.C.M. ill. 503/DDS/21.06.2017, Universitatea Politehnica din București acceptă încasarea taxelor și contribuțiilor la C.A.R. și la biîn ci, pre cum și a cotizației membrilor de sindicatpe statuL de plata, de către persoanele care au sarcini de serviciu privind plata salariilor, cu acordul scris al membrului de sîn dicat. Sumele retinute, aferente cotizațiilor sîn dicaIe, vor fi virate în contul Uniunii Sindicatelor Cadrelor Didactice din Universitatea Politehnica din București.

(2) Cotizația plătită de membrii organizațiilor sîn dicale în cuantum de maximum 1% din venitul brut realizat este deductibila din baza de calcul a impozitului pe venit, conform art. 23 din Legea ill. 62/2011.

Art. 100.

Angajatorul recunoaște dreptul reprezentanților Uniunii Sindicatelor Cadrelor Didactice din Universitatea Politehnica din București de a urmări la locul de muncă modul în care sunt respectate drepturile salariaților prevăzute în contractele colective de muncă și în contractele individuale de muncă .

Art. 101.

Angajatorul și Uniunea Sindicatelor Cadrelor Didactice din Universitatea Politehnica din București își vor comunica reciproc și în timp util hotararile proprii privind problemele importante din domeniul relațiilor de muncă .

Art. 102.

Uniunea Sindicatelor Cadrelor Didactice din Universitatea Politehnica din București recunoaște dreptul angajatorului de a stabili, în condițiile legii, răspunderea disciplin ara sau patrimonială a salariaților care se fac în ovati de în calcarea normelor de disciplină a muncii sau care aduc prejudicii unității.

Art. 103.

Universitatea Politehnica din București și Uniunea Sindicatelor Cadrelor Didactice din Universitatea Politehnica din București se recunosc drept parteneri de dialog social permanent.

Art. 104.

Negocierile unui nou contract colectiv de muncă vor începe cu cel puțin 30 de zile în în tea expirării contractului în vigoare sau în celelalte condiții prevăzute de Legea ill. 62/2011, republicata.

Art. 105.

(1) Prevederile contractelor individuale de muncă vor fi pUSe de acord cu cele ale prezentului contract colectiv de muncă în termen de 90 de zile de la data în țării în vigoare a acestuia, modificandu-se prin act adițional.

(2) Angajatorul va încheia contracte în individuale de muncă numai pentru salariatii nou angajați.

Art. 106.

La stabilirea condițiilor de muncă și a criteriilor de normare pentru personalul din în învățământ ul superior se va în ce cont de Recomandarea D.N.E.S.C.O. - O.I.M. privind statutul personalul didactic din în învățământ ul superior, adoptată la Paris la 12 noiembrie 1997.

Art. 107.

Angajatorul se obliga sa nu în straineze patrimoniul învățământ ului către 0 te11a persoana și să recupereze, conform legii, toate spațiile și terenurile care au aparținut de drept Universității Politehnica din București.

Art. 108.

(1) Regulamentul în teren se întocmite de către angajator cu consultarea sîn ficatului, potrivit legii.

(2) Uniunea Sindicatelor Cadrelor Didactice din Universitatea Politehnica din București participa prin reprezentanții legali la elaborarea strategiei de dezvoltare a universitatii, cu propuneri vizand activitatea profesionaIa, economica, cultural a și sociala.

Art. 109.

Prezentul contract colectiv va fi adus la cunoștința ta salariaților din Universitatea Politehnica din București, prin afișare, prin tipărire sub formă de broșură, pe pag în a Web a universității, prin grija angajatorului.

Art. 110.

Clauzele negociate prin prezentul contract colectiv de muncă se aplica în toate facultatile, direcțiile și serviciile din Universitatea Politehnica din București.

Art. 111.

încheiat astăzi în 3 exemplare originale.

ANEXA nr.1 REGULAMENTUL

Privind organizarea și funcționarea Comisiei paritare

Comisia paritara va fi compusă dintr-un număr egal de reprezentanți ai angajatorului și ai Uniunii Sindicatelor Cadrelor Didactice din Universitatea Politehnica din București, semnatare ale prezentului contract colectiv, desemnați de fiecare parte întrema en de 14 zile de la data în țării în vigoare a contractelor colective de muncă .

Comisia paritara este împuternicita sa analizeze și sa rezolve totalitatea problemelor ce apar în aplicarea contractului colectiv de muncă, la solicitarea uneia dintre parti.

Comisiile se vor întruni lunar sau la cererea oricărei părți, în termen de cel mult când ci (5) zile lucrătoare de la înregistrarea cererii. Comisia paritara funcționează valabil în prezența a cel puțin 3/4 din totalul membrilor și ia hotărâri cu majoritatea simplă a voturilor celor prezenți.

Timpul de muncă afectat activității Comisiei paritare se recunoaște ca timp de lucru efectiv prestat.

Comisia va fi prezidata, alternativ, de către un reprezentant al fiecărei părți, ales în sedan ă respectivă.

Hotărârea adoptata este obligatorie pentru părțile contractante.

Secretariatul comisiei va fi asigurat de angajator, care are în sarcina cheltuielile de birotica.

Prin grija secretariatului comisiei paritare, vor fi puse la dispoziția sin ficatului copii ale proceselor verbale și ale hotărârilor adoptate.

Procesele verbale ale Comisiei paritare vor' fi puse la dispoziția sîn ficatului într-un termen de maximum 7 zile lucrătoare de la adoptare.

CONTRACTUL COLECTIV DE MUNCA. LA NIVELUL UNIVERSITATEA POLITEHNICA DIN BUCUREȘTI 2018 - 2018

Data de începere: → 2018-12-03
Data de încheiere: → Nespecificat
Denumire industrie: → Educaţie, cercetare
Sector public/privat: → în sectorul public
Încheiat de către:
Nume societate: → 

FORMARE

Programe de formare: → Da
Ucenicii: → Nu
Contribuţia angajatorului la fondul de formare pentru angajaţi: → Nu

DISPOZIŢII PRIVIND MUNCA ŞI FAMILIA

Siguranţa locului de muncă după concediul de maternitate: → 
Interzicerea discriminării legate de maternitate: → 
Interzicerea supunerii salariatelor gravide sau care alăptează la munci periculoase sau nesănatoase: → Nu
Evaluarea riscurilor la locul de muncă privind securitatea şi sănătatea femeilor gravide sau care alăptează: → Nu
Disponibilitatea alternativelor la locurile de muncă periculoase sau nesănătoase pentru salariatele gravide sau care alăptează: → Nu
Dispensă pentru consultaţii prenatale: → Da
Interzicerea screeningului pentru sarcină înainte de reglementarea lucrătorilor non-standard: → Nu
Interzicerea screeningului pentru sarcină înainte de promovare: → Nu
Facilităţi pentru mamele care alăptează: → Nu
Facilităţi oferite de angajator pentru îngrijirea copiilor: → Nu
Facilităţi subvenţionate de angajator pentru îngrijirea copiilor: → Nu
Şcolarizare/subvenţii monetare pentru educaţia copiilor: → Nu
Concediu plătit pe an în cazul îngrijirii rudelor: → 1 zile
Durata concediului în zile, în cazul decesului unei rude: → 5 zile

ASPECTE LEGATE DE EGALITATEA DINTRE FEMEI ŞI BĂRBAŢI

Remunerare egală pentru muncă de valoare egală: → Da
Referire specială la gen pentru plată egală: → Da
Clauze ale discriminării la locul de muncă: → Da
Şanse egale pentru promovarea în rândul femeilor: → Nu
Şanse egale pentru formare şi recalificare în rândul femeilor: → Nu
Ofiţer din partea sindicatului pentru egalitatea dintre femei şi bărbaţi la locul de muncă: → Nu
Clauze privind hărţuirea sexuală la locul de muncă: → Nu
Clauze privind violenţa la locul de muncă: → Nu
Concediu special pentru angajaţii supuşi violenţei domestice sau în cuplu: → Nu
Sprijin pentru femeile angajate cu handicap: → Nu
Monitorizarea egalităţii între femei şi bărbaţi: → Nu

CONTRACTE DE MUNCĂ

Durata perioadei de probă: → 90 zile
Angajaţii cu fracţiune de normă excluşi de la orice dispoziţie: → Nu
Dispoziţii cu privire la angajaţii cu timp parţial: → Nu
Ucenicii excluşi de la orice dispoziţie: → Nu
Minijoburi/locuri de muncă pentru studenţi excluse din orice dispoziţie: → Nu

ORE DE LUCRU, PROGRAME ŞI SĂRBĂTORI

Ore de lucru per zi: → 8.0
Ore de lucru per săptămână: → 40.0
Zile de lucru per săptămână: → 5.0
Nr. maxim de ore suplimentare: → 8.0
Concediu anual plătit: → 21.0 zile
Concediu anual plătit: → 4.0 săptămâni
Perioadă de repaus de cel puţin o zi pe săptămână stabilită: → Da
Concediu plătit pentru activităţi de sindicat: → 2.5 zile
Dispoziţii privind regimul de lucru flexibil: → Da

SALARII

Salarii determinate prin intermediul grilei de salarizare: → No
Ajustare pentru creşterea costurilor de trai: → 

Primă pentru munca de seară sau noapte

Primă pentru munca de seară sau noapte: → 125 % din salariul de bază
Primă doar pentru munca de noapte: → Da

Plată suplimentară pentru concediul anual

Primă pentru orele suplimentare de lucru

Spor de vechime

Spor de vechime: → 2.5 % din salariul de bază
Spor de vechime după: → 3 ani de vechime

Tichete de masă

Alocaţii pentru hrană furnizate: → Nu
Asistenţă juridică gratuită: → Nu
Loading...