Drepturile Sindicale

This page was last updated on: 2023-12-24

Libertatea de a adera la un sindicat

Sindicatelor, patronatelor și asociațiilor profesionale sunt stabilite și funcționează în conformitate cu statutele lor, în condițiile legii. Ele ajuta la protejarea drepturilor și promovarea intereselor profesionale, economice și sociale ale membrilor lor. Toată lumea se pot asocia liber în partide politice, în sindicate, asociații de angajatori, precum și alte forme de asociere. Cu toate acestea, judecătorii Curții Constituționale, avocații ale poporului, magistrații, membrii actvie ai armatei, polițiștii și alte categorii de funcționari publici stabilite prin lege organică, cannout parte din partide politice. Mai mult decât atât, asociații secrete sunt, de asemenea, interzise.



(art. 9 şi 40 din Constituţia României) (art. 213-220 din Codul Muncii nr. 53/2003)


Libertatea de negociere colectivă

Sindicatele încheia contract colectiv cu un angajator, care poate reglementa condițiile de muncă includeing condițiile salariale de muncă, realtions între angajatori și angajați, relațiile dintre angajatori sau therir organizații și unul sau mai multe organizații Colaboratori în condiții mai favorabile decât cele prevăzute în Codul muncii sau alte legislația muncii. Art. 41 din Constituția român garantează dreptul la negocieri colective de muncă și caracterul obligatoriu al convențiilor colective. Salariații au dreptul de a negocia colectiv și individual.

Contractul colectiv de muncă este convenția încheiată în scris între angajator sau organizația de angajatori si angajati, reprezentat de sindicate sau în alt mod în conformitate cu legea stabilirii unor clauze privind condițiile de muncă, salarizarea, precum și alte drepturi și obligația care decurg din raporturile de muncă. Negocierile colective la nivel de unitate și obligatorie , cu excepția cazului în care angajatorul are mai puțin de 21 de angajați . Părțile sunt egale și libere cu negocierea clauzelor și încheierea acordurilor colective de muncă . Acordurile colective de muncă , încheiate în conformitate cu prevederile legale , constituie legea părților.

Noua lege a dialogului social a modificat nivelurile la care cand negocierile colective să fie efectuate , limitând-o la companie, un grup de companii , și nivel sectorial . Ca urmare , negocierea la nivel național a fost eliminată și nivel de ramură a fost înlocuit cu un nivel sectorial nou de negociere . Contractul colectiv de ultimul nivel național a fost de Contractul Colectiv de Muncă concludent la nivel național pentru anii 2007-2010 . Acesta a inclus un nivel de protecție a drepturilor lucrătorilor superioară celei prevăzute de Codul Muncii , și era aplicabilă pentru toți angajații și angajatorii din întreaga țară . Cu toate acestea , în prezent cel mai înalt nivel este la nivel sectorial . Contractul colectiv de muncă sunt acum negociate și încheiate în conformitate cu Hotărârea de Guvern privind no.1260/2011 cele 29 sectoare de activitate convenite.

Consiliul Economic și Social din România a fost înființat pentru prima dată în 1997. Consiliul este prevăzut de Constituție și este în prezent reglementat de legea din 2013. Consiliul Economic și Social este o instituție autonomă bipartită de interes național, care are caracter consultativ și este înființată în scopul realizării dialogului tripartit la nivel național între angajatori, sindicate și reprezentanți ai asociațiilor și a altor organizații ale societății civile. Are câte 15 membri din partea angajaților, angajatorilor și a altor organizații ale societății civile. Domeniile de competență ale Consiliului includ, printre altele, relațiile de muncă, protecția socială, politica salarială și promovarea egalității de șanse și a egalității de tratament. Consiliul Economic și Social are următoarele obligații: emite avize privind proiectele de acte în domeniul său de competență; elaborează analize și studii privind realitățile economice și sociale la cererea Guvernului sau din proprie inițiativă; informează Guvernul și Parlamentul despre apariția unor evenimente economice și sociale care necesită noi reglementări. Durata mandatului Consiliului este de 4 ani și poate fi reînnoită.

Art. 41 din Constituţia României, art. 6,39,229 şi 230 din Codul Muncii nr. 53/2003; §127-153 din Legea dialogului social nr. 62/2011; Legea nr. 248/2013 privind organizarea și funcționarea Consiliului Economic și Social, modificată prin Legea nr. 222/2015

Dreptul la grevă

Conform Constituției , angajații au dreptul la grevă pentru apărarea intereselor profesionale , economice și sociale .

Legea stabilește în continuare condițiile și limitele de exercitare a dreptului , precum și garanțiile necesare pentru intreținerea de servicii publice esențiale . În cazul unui conflict , în interesul părților , muncitorii au dat dreptul la grevă , și angajatorii au dreptul să blocheze greva. Dreptul la grevă este garantat de Constituție . Prescurtarea sau interzicerea dreptului la grevă poate interveni numai în cazurile categoriilor de salariați presaţi expres de lege . Aceste categorii speciale includ lucrătorii implicaţi în furnizarea de servicii esențiale pentru societate.

Un angajat nu poate fi prevenit asupra luării parte la o grevă sau să fie obligat să ia parte la o grevă . Împiedicarea de a forța, prin violență sau amenințare , un angajat sau un grup în cazul în care angajații să participe la o grevă sau de lucru în timpul unei greve se pedepsește cu o amendă de la 1.500 lei la 3.000 lei . Participarea la o grevă și organizarea acesteia cu respectarea legii nu trebuie să fie o încălcare a obligațiilor salariaților și nu pot duce la sancțiuni disciplinare împotriva angajaților cu privire la grevă sau organizatorii grevei . Lucrătorii nu pot fi concediați pentru exercitarea dreptului la grevă însă lucrători cu contract pe durată determinată poate fi angajat pentru a înlocui temporar lucrătorilor în grevă.

Art.43 din Constituţia României, art. 59, 83, 233-236 şi 269 din Codul Muncii nr. 53/2003; §181-207 a legii dialogului social No. 62/2011

Regulament privind drepturile sindicale

  • Codul Muncii Nr 53/2003, impus in 2017 de Legea Nr. 53/2017 / Labour Code No. 53/2003 amended in 2017 by Law No. 53/2017
  • Constituţia României din anul 1991, modificată în 2003 / Constitution of Romania 1991, amended in 2003
  • Legea dialogului social No. 62/2011 / Social Dialogue Law No. 62/2011
Loading...