Protectie Fata de Concedieri

This page was last updated on: 2023-12-24

Fara munca nociva

Ca o condiție generală, angajatorii au obligația de a stabili, menține și îmbunătăți nivelul de facilități sociale și facilități sanitare personale pentru toate muncitoarele.

În scopul de a stabili măsurile necesare pentru a proteja angajații, angajatorul, în colaborare cu medicul de sănătate a muncii, trebuie să evalueze anual natura, gradul și durata factorilor de risc generate de condițiile de muncă și influența lor asupra angajatelor însărcinate sau care alăptează. Femeile gravide nu pot face cea mai dificilă muncă care implică agenți chimici, biologici, fizici (de exemplu cele cu radiațio ionizante, temperaturi extreme, cancerigene, virusul rubeolei, toxoplasmoza, plumb). Angajatorul trebuie să ia măsurile necesare la locul de muncă pentru femeile gravide sau care alăptează ce desfășoară activități ce implică perioade lungi de șezut sau stat în picioare. Femeile gravide și mamele care alăptează nu pot fi expuse la temperaturi extreme (cald sau rece). Potrivit Codului Muncii nr 53/2003, femeile gravide, femeile cu copii și mamele care alapteaza nu pot fi obligate să desfășoare muncă de noapte. Cu toate acestea, munca peste program, munca în zilele de odihnă nu a fost interzisă în mod expres în legislația românească.

În cazul în care securitatea și sănătate femeii angajat este considerată în pericol, angajatorul va lua măsurile necesare pentru a garanta siguranța femeii prin schimbarea temporară a condițiilor sale de muncă și/sau a orelor  de lucru sau prin a transferul ei la un alt loc de munca cu un  salariu asemănător celui anterior. În cazul în care angajatorul nu poate adapta conditiile de lucru la necesitățile de securitate și sănătate a  angajatei gravide sau a mamei ce se întoarce la muncă sau care revine din concediul pentru creșterea copilului, acestea au dreptul la concediu de maternitate plătit până la 120 zile cu prezentarea prealabilă a unui certificat medical. Acest concediu nu poate fi administrat simultan cu alte concedii prevăzute de sistemul public de pensii și alte Drepturi de Asigurări Sociale.

(Art. 125 din Codul Muncii nr 53/2003) (Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 96 din 14 octombrie 2003 privind protecția maternității la locul de muncă § 5, § 9, §10, § 20,2,-anexa 1 & 2)

Protectie fata de concedieri

Angajatorii nu pot concedia o angajata insarcinata care a care i-a instiintat de sarrcina printr-un bilet scris, o angajata care este in risc de maternitate, o angajata care este in concediu pentru cresterea copilului, un angajat care este in concediu pentru ingrijirea copilului bolnav (daca acesta are sub 7 ani sau 18 ani in cazul unui copil cu handicap). Aceasta interdictie se extinde o singura data, intr-un interval de 6 luni de la intoarcerea angajatului la lucru. Pot aparea exceptii in cazul concedierilor care au ca urmare intrarea angajatului in faliment.

(Ordonanta Guvernamentala de Urgenta nr. 96 din 14 Octombrie 2003 asupra Protejarea Maternitatii la lucru ) (Art. 60 al Muncii Codul Nr. 53/2003)

Dreptul de intoarcere la aceeasi post

La terminarea concediului de maternitate si concediului pentru ingrijirea unui copil bolnav, angajatul are dreptul de a se intoarce la fostul post de munca,  ori un post echivalent ce presupune conditii de munca si ore de lucru egale cu cele a fostului post si sa fie avantajat de orice imbunatatire a conditiilor de munca, indiferent daca acestea au fost facute pe perioada de concediu.

(Legea Nr. 202/2002 in privinta egalitatii oportunitatilor dintre femei si barbati, republicata 2013 §10.7)


Loading...