Concediul Medical

This page was last updated on: 2023-12-24

Venituri

Angajații au dreptul la indemnizaţii de boală în cazul în care îndeplinesc cerințele de calificare și nu pot lucra în urma pierderii capacității de muncă sau sunt plasaţi în carantină ca urmare a unei boli sau a unui accident. Perioada maximă de despăgubire în caz de boală sau accident depinde de cauza incapacităţii de a lucra. In acest concediu angajații au dreptul de a primi 75% din salariul lor obișnuit pentru o anumită perioadă de timp, calculat la o medie de 12 luni, cu condiția ca angajații îndeplinească celelalte condiții prevăzute de lege și de 100% pentru o intervenție chirurgicală de urgență, tuberculoză , SIDA, și alte boli contagioase. Primele cinci zile de boală sunt plătite de către angajator. După a șasea zi, angajatul în mod normal are dreptul la indemnizaţii de boală, platite de la fondul de asigurări de sănătate, până la o perioadă de 183 de zile pe an.

(§ 12 -17 de Ordonanța de urgență nr 158/2005 privind concediile și indemnizațiile de asigurări sociale de sănătate)

Îngrijire medicală

Toate persoanele care locuiesc legal în România au dreptul la asigurarea de sănătate.   Persoana asigurată trebuie să aibă 6 luni de contribuţie în ultimele 12 luni calendaristice înainte de a cere asigurare medicală. În orice caz, nu este necesară calificarea medicală în cazul operaţiilor de urgenţă, tuberculozei, SIDA sau alte boli contagioase.



Asigurarea medicală include tratament medical, spitalizare, medicaţie, maternity care, appliances, costuri de transport, examinări preventive, vaccine, acces la cabinet medical, şi sejururi de convalescenţă pentru cei ce profesează în anumite domenii.

Siguranța locului de muncă

În conformitate cu art. 60 din Codul Muncii, un lucrător nu poate fi concediat pe durata perioadei de incapacitate temporară de muncă (de exemplu, boală), atestată de un certificat medical. Prin urmare, în timpul concediului medical (max 183 zile pe an), locul de muncă a unui lucrător este sigur. Perioada de incapacitate temporară de muncă poate creşte la un an și șase luni în ultimii doi ani pentru boli cum ar fi tuberculoza, cancer, SIDA, precum si unele boli cardiovasculare.

(§ 60 din Codul Muncii nr 53/2003; § 13 din Ordonanța de urgență nr 158/2005 privind concediile și indemnizațiile de asigurări sociale de sănătate)

Regulament privind concediul medical

  • Ordonanţa de urgenţă nr. 158/2005 privind concediile şi indemnizaţiile de asigurări sociale de sănătate / Emergency Ordinance No. 158/2005 on the social health insurance leaves and indemnities
Loading...