Munca si Salarii

This page was last updated on: 2023-12-24

Salariul minim

Muncitorii nu pot fi platiti mai putin decat salariul minim, care este cea mica suma cu care un angajator poate plati pe angajat. Daca programul de munca este sub 8 ore pe zi,salariul brut minim pe ora pentru un muncitor este calculata prin impartirea salariului brut minim legal la numarul de ore pe luna.

Salariul minim in Romania este determinat de catre Guvern dupa consultarea cu uniuni de schimb si firme angajatorii. Salariile lucratoriilor pot fi fixate si printr-o intelegere colectiva sau printr-un contract de munca care sa demonstreze ca acestea nu sunt mai mici decat salariul minim. Legislatia nu prevede decretul cand se schimba taxele salariului minim. Salariul minim impus de Guvern este aplicat tuturor muncitorilor angajati la buget si privat.

Daca salariul minim al unui muncitor nu este determinat printr-o intelegere negociata,angajatorul nu poate plati muncitorul sub plata minima pe ora.Conform contractului individual de munca sau colectiv angajatorul este obligat sa plateasca salariul minim impus de lege chiar daca angajatii vor beneficia de mancare sau alte facilitati, suma in bani datorate pentru activitatea desfasurata nu poate fi mai mic decat salariul minim brut pe tara prevazut de lege.

Conform Art.254 al Codului Muncii al Romaniei,oamenii specializati al Ministerului Muncii se asigura ca regulile salariul minim sa fie respectate. Acordarea unui salariu intr-un contract individual sub nivelele impuse de lege  va fi considerat o incalcare a legii si va fi sanctionat cu o amenda. Inspectorii de muncă au rolul principal în soluționarea plângerilor privind salariile.

(Art.164-165 & 210 al Codului Muncii Nr.53/2003)(Decizia Guvernului Nr.871/2013 pe garantia salariului minim publicat pe 15 Noiembrie 2013/Hotarare pentru stabilirea salariului de baza minim brut pe tara garantat in plata)

Plata normala

Codul Muncii permite angajatorilor sa ofere salari in moduri diverse, exceptand salariului minim.Plata in sine poate fi facuta numai daca angajatul are contract de munca colectiv sau individual.

Plata salariului in Romania este facuta in maxim o luna si angajatorii sunt obligati sa plateasca salariile muncitorilor pe data precizata in contractul de munca colectiv sau individual sau dupa procedura.

Salariile trebuiesc platite in numerar sau prin transfer bancar.Nejustificare intarzieri platii salariilor sau neplata lor catre muncitori implica acoperirea prejudiciului muncitorului.Salariul este platit direct catre muncitor sau catre persoana autorizata de catre muncitor.In cazul in care muncitorul a decedat salariul este platit pana la data mortii, partenerului in viata, copilului matur sau parintilor acesteia/acestuia al persoanei decedate.Daca aceste categorii nu exista,salariul va fi platit altor rude,sub termenul impus de lege.

In conformitate cu art. 277 al Codului Muncii al Romaniei,eroare aplicarii hotararii definitive privind plata salariilor pe durata a 15 zile de la data impusa de angajat poate fi sanctionata si va fi pedepsita  cu inchisoare de la 3 la 6 luni sau amenda.

(Art. 150, 161, 162, 261 al Codului Muncii Nr. 53/2003)


Regulile in munca si salarii

  • Codul Muncii Nr 53/2003, impus in 2017 de Legea Nr. 53/2017 / Labour Code No. 53/2003 amended in 2017 by Law No. 53/2017
Loading...