Şomajul

Şomajul

Șomerii înregistrați care au devenit în mod involuntar șomeri sunt obligaţi să aplice pentru un beneficiu în termen de 12 luni și să fi absolvit un stagiu de cotizare de 12 luni în ultimele 24 luni anterioare datei de aplicare, în scopul de a avea dreptul la o indemnizație de șomaj de la schema de sistemul asigurărilor pentru șomaj lui.

Cu toate acestea, nu există nicio cerință pentru perioada de contribuție pentru absolvenții care, timp de 60 de zile de la absolvire, nu-și găsesc de muncă. Durata indemnizației de șomaj variază în funcție de lungimea de stagiu de cotizare: 6 luni pentru un stagiu de cotizare între unu și cinci ani, 9 luni între cinci și zece ani și 12 luni, timp de zece ani și peste. Pentru absolvenții această perioadă este de șase luni.

Indemnizația de șomaj este calculată și plătită lunar ca procent din indicatorul social de referință: 75% pentru un stagiu de cotizare de un an și peste, 50% pentru absolvenții.

Pentru un stagiu de cotizare de trei ani și peste, un alt procent din venitul mediu brut obținut în ultima perioadă de contribuție 12 luni se adaugă la suma de bază variind de la 3-10%.

(Legea somajului No. 76/2002, actualizata in 2015)

loading...
Loading...