Diferenţe de remunerare între femei şi bărbaţi în întreaga UE, dar femeile din Slovenia şi Polonia arată o cale de ieşire - 02-11-2016

Diferenţele de remunerare între femei şi bărbaţi, însemnând salarii inegale pentru femeile care efectuează muncă de valoare egală ca şi colegii lor bărbaţi, abundă în cadrul Uniunii Europene. Toate statele membre ale UE prezintă în mod repetat asemenea diferenţe, variind în medie de la 1% în statul balcanic Slovenia, la un imens 28% în statul baltic Estonia. Economiile cele mai mari ale UE, cum ar fi Germania, Franţa şi Marea Britanie, prezintă diferenţe de 22, 20 şi respectiv 16%. În mod normal diferenţele de remunerare sunt de obicei între 10 şi 20%. Acest model se repetă atunci când se iau în considerare bonusurile şi indemnizaţiile care completează salariile nete ale angajaţilor. Există totuşi câteva locuri pline de speranţă pentru femei pe harta europeană.

În primul rând, Slovenia. Nu doar că nu prea există dovezi de discriminare de femei şi bărbaţi în general (în medie 1%), dar în materie de bonusuri şi indemnizaţii, femeile au performanţe mai bune decât bărbaţii. Acestea primesc remuneraţii mai mari pentru orele suplimentare, mai multe compensaţii pentru cheltuieli, mai multe bonusuri anuale şi indemnizaţii de vacanţă. În plus, acestea participă mai mult la îngrijirea copiilor, la fondurile medicale şi de pensii decât bărbaţii sloveni. Singurul stat membru al UE, cu o astfel de poziţie relativ puternică de negociere a femeilor pare a fi Polonia. În această ţară diferenţa medie de remunerare între femei şi bărbaţi favorizează în continuare bărbaţii cu 5% (medie relativ scăzută la scară europeană). Dar când vine vorba de avantaje, femeile obţin oferte mai bune în ceea ce priveşte plata performanţelor, compensarea cheltuielilor, bonusuri şi indemnizaţii. Bărbaţii polonezi participă totuşi mai des la pensii şi sisteme de asigurare medicală.

În plus faţă de economiile mari din Franţa, Germania şi Marea Britanie, unde femeile sunt în urma bărbaţilor în ceea ce priveşte bonusurile şi indemnizaţiile, mai trebuie să fie menţionate Italia, Spania, Portugalia, Belgia, Olanda, Irlanda, ţările scandinave şi ţările Europei Centrale, precum Austria, Ungaria şi România. Astfel, mai rămân puţine excepţii de ţări unde femeile depăşesc bărbaţii în cea ce priveşte unul sau mai multe dintre avantajele investigate (a se vedea tabelul de mai jos).

Tratamentul egal este cel mai frecvent întâlnit în domeniul important al sistemului de asistenţă a copilului. Aici diferenţele de tratament în ceea ce priveşte genul tind să fie mici. Acest fapt statistic şi performanţa femeilor din Slovenia şi Polonia pe pieţele forţei de muncă, arată că diferenţele de remunerare între femei şi bărbaţi pot fi reduse printr-o combinaţie favorabilă a politicilor la nivel naţional şi puterea individuală de negociere.

Raport: Analiza diferenţelor de remunerare între femei şi bărbaţi în ceea ce priveşte indemnizaţiile monetare şi non monetare şi bonusurile

Dată: 17 octombrie 2016

Ce este Proiectul pentru diferența de remunerare între femei și bărbați Wita?

Prin Instrumente inovatoare împotriva diferenței de remunerare între femei și bărbați Wita - GPG (ianuarie 2015 - Decembrie 2016) își propune să aducă o contribuție semnificativă în reducerea diferenței mari și de durată de remunerare între femei și bărbați. Este făcută posibilă de către Programul PROGRESS al Comisiei Europene Action Grant nr. 4000004929. Una dintre activitățile este compararea salariilor bărbaților și femeilor la nivelul grupurilor profesionale și publicarea rezultatele pentru publicarea pe website-urile naționale ale Indicatorilor salariali ale tuturor celor 28 de state membre UE și Turcia, precum și difuzarea prin comunicate de presă.

Mai multe informații despre proiectul WITA

Mai multe informații despre diferența de remunerare între femei și bărbați în România la Salarulmeu.ro

Loading...