Diferenţe de remunerare în condiţii secundare de lucru, între bărbaţi şi femei, întâlnite în cadrul UE

Diferenţele de remunerare între bărbaţi şi femei nu se limitează doar la salarii. Acest lucru este evidenţiat printr-un studiu inovativ întreprins recent în 27 de ţări membre ale UE. Decontarea cheltuielilor, alocaţiilor anuale, primelor, planurilor de asigurări şi de pensii dezvăluie diferenţele dintre bărbaţi şi femei în cadrul Uniunii Europene, şi cel mai frecvent favorizează bărbaţii. Totuşi, în toate ţările, femeile care lucrează participă de asemenea la astfel de programe, iar în aproximativ o treime din aceste cazuri chiar mai frecvent decât bărbaţii. Prin urmare reiese că o conştientizare sporită şi o abordare mai hotărâtă în timpul negocierilor, din partea femeilor angajate, ar putea reduce aceste diferenţe de plată în condiţiile secundare de muncă.

În 24 din 27 de ţări au fost colectate suficiente observaţii prin intermediul platformei online de sondaje salariale WageIndicator, la care peste o jumătate de milion de angajaţi a contribuit cu datele lor, în perioada ianuarie 2014-iulie 2016. Studiul este primul de acest fel care se concentrează pe diferenţa dintre bărbaţi şi femei, privind condiţiile secundare de muncă.

Decontarea cheltuielilor

Decontarea cheltuielilor este destul de întâlnită. Doar în 6 ţări, mai puţin de 10% din angajaţi au declarat că beneficiază de decontarea cheltuielilor. În 12 ţări procentele variază între 10 şi 20%. În alte 3 ţări rezultatele sunt între 20 şi 30%, iar în 2 ţări între 30 şi 40%. Belgia a raportat o acoperire de peste 40%. Totuşi diferenţele dintre bărbaţi şi femei sunt substanţiale. În 19 ţări, bărbaţii declară obţinerea decontării cheltuielilor mai frecvent decât femeile, în restul de 5 ţări fiind valabil opusul. Diferenţa dintre bărbaţi şi femei în ţările în care bărbaţii declară obţinerea decontării cheltuielilor variază între 1% şi 8%. Diferenţa dintre bărbaţi şi femei în ţările în care femeile declară obţinerea decontării cheltuielilor variază între 0 şi 4%.

Alocaţiile anuale

Pentru 24 din 27 de ţări au fost disponibile suficiente informaţii pentru a descoperi diferenţe substanţiale între bărbaţi şi femei cu privire la prime. 18 ţări favorizează bărbaţii: diferenţele dintre bărbaţi şi femei variază între 0 şi 6 procente. În cele 6 ţări care favorizează femeile, diferenţele sunt între 1 şi 7 procente, cu excepţia Estoniei, unde 30% din femei declară că au încasat prime anuale, spre deosebire de doar 7% din bărbaţi.

Participarea la planurile de profit, în funcţie de gen, variază în cele 22 ţări unde au fost colectate date suficiente. Cele mai mici diferenţe între bărbaţi şi femei (în jur de 1%) se întâlnesc în Danemarca, Ungaria, Irlanda, Italia şi Suedia. Belgia (11%) şi Marea Britanie (12%) prezintă diferenţele cele mai mari. Totuşi aceste diferenţe cu privire la participarea la planurile de împărţire a profitului favorizează bărbaţii, cu excepţia Poloniei, unde femeile sunt uşor avantajate faţă de bărbaţi în ceea ce privesc planurile de participare la profit.

În concordanţă cu această tendinţă, diferenţele dintre bărbaţi şi femei în ceea ce priveşte cupoanele valorice, reducerile sau plăţile în natură favorizează în special bărbaţii, în 17 din 22 de ţări cu date suficiente. Aici cea mai mare diferenţă dintre bărbaţi şi femei se găseşte în Marea Britanie cu 10 procente. Doar în 5 ţări femeile primesc cupoane valorice, reduceri şi plăţi în natură mai des decât bărbaţii, între aproape 0 procente în Austria şi 8 procente în Finlanda.

Planuri de pensii şi asigurări

În ceea ce priveşte contribuţiile angajatorului la planurile de pensii şi de asigurări, din nou, analiza dezvăluie diferenţe substanţiale între bărbaţi şi femei, preponderent în favoarea bărbaţilor. Acesta este cazul în 15 din 24 de ţări cu date suficiente. În acest grup diferenţele sunt între 1 procent în Finlanda şi 20 de procente în Malta. Cu toate acestea, în 9 ţări diferenţele favorizează femeile, cifrele variind între aproape 0 procente în Grecia şi 27 de procente pentru Estonia. În 16 din cele 24 de ţări diferenţa în ceea ce priveşte asigurarea favorizează bărbaţii, diferenţele dintre bărbaţi şi femei variind între aproape 0 procente în Grecia şi 16 procente în Malta. În 8 ţări diferenţele favorizează femeile însă, între aproape 0 procente în România şi 24 de procente în Estonia.

Raport: Analizele cu privire la diferenţele dintre bărbaţi şi femei cu privire la indemnizaţiile şi primele monetare şi nemonetare, au fost realizate de Universitatea din Amsterdam/AIAS. Acest raport este parte a proiectului WITA.

Ce este Proiectul pentru diferența de remunerare între femei și bărbați Wita?

Prin Instrumente inovatoare împotriva diferenței de remunerare între femei și bărbați Wita - GPG (ianuarie 2015 - Decembrie 2016) își propune să aducă o contribuție semnificativă în reducerea diferenței mari și de durată de remunerare între femei și bărbați. Este făcută posibilă de către Programul PROGRESS al Comisiei Europene Action Grant nr. 4000004929. Una dintre activitățile este compararea salariilor bărbaților și femeilor la nivelul grupurilor profesionale și publicarea rezultatele pentru publicarea pe website-urile naționale ale Indicatorilor salariali ale tuturor celor 28 de state membre UE și Turcia, precum și difuzarea prin comunicate de presă.

Mai multe informații despre proiectul WITA

Mai multe informații despre diferența de remunerare între femei și bărbați în România la Salarulmeu.ro

Loading...