Diferențele de remunerare intre sexe în România, între 10 și 25%, cu excepția din administrarea afacerilor

Situația românească este destul de tipică pentru modelele dominante ale diferenței de remunerare găsite în întreaga UE și Turcia. Nu există nici un grup ocupațional în România, cu o diferență de remunerare între femei și bărbați în favoarea femeilor. Diferența cea mai mare de salariu este de 24% pentru funcționari in general și cei la tastatură. Cea de a doua cea mai mare diferența de remunerare între femei și bărbați este găsită în rândul lucrătorilor în meserii electronice și electrice cu o diferență de 22% a salariilor. Cea mai mică diferența de remunerare între femei și bărbați este pentru grupul de afaceri și profesioniști asociați administrație cu doar 3% diferență.

Decalajele de salarizare între femei și bărbați par să persiste aproape peste tot, indiferent de industrie, tipul de muncă și nivelul de educație. Din cauza acestui dezechilibru intre sexe în toate domeniile există ample posibilități în România pentru politicile generice ale pieței forței de muncă, cu scopul de a îmbunătăți atitudinile și practicile în toate grupurile profesionale mari.

În medie, diferența de remunerare între femei și bărbați pentru zece grupe ocupaționale analizate este de 17%. O medie națională, compilată cu date din 2013 de către Eurostat, indică o diferență de remunerare între femei și bărbați de 9,1%. Această diferență dintre cele două medii compozite sugerează că există încă alte grupuri profesionale din România,  în care diferențele de remunerare între femei și bărbați sunt mult mai mici decât cele prezentate în tabelul de mai jos.

De unde vine diferența de remunerare între femei și bărbați?

Diferența de remunerare între femei și bărbați este definită ca fiind remunerarea inegală pentru o muncă de valoare egală, care se realizează cu aceleași competențe și calificări. Acest decalaj de remunerare rezultă din atitudini și practici de segregare a sexelor. Aceste atitudini și practici consolidează oportunitățile de dezvoltare existente inegale pentru bărbați și femei, precum și remunerația nejustificată în cadrul grupurilor profesionale și profesiilor. Rețineți că diferențele salariale între sexe descrise mai jos sunt numai pentru ocupațiile și profesiile analizate.

Tabelul 1: diferența de remunerare pentru grupurile ocupaționale mari din România

Ocupaţie Bărbat Femeie Total Diferența de remunerare între femei și bărbați 
  salariul brut mediu (€ / oră) salariul brut mediu (€ / oră) salariul brut mediu (€ / oră) Diferență %
Specialiști cu funcții administrative și comerciale 2.46 2.16 2.31 12%
Specialiști în domeniul științei și ingineriei 2.81 2.24 2.53 20%
Specialiști cu funcții administrative și comerciale 2.53 2.13 2.33 16%
Specialiști asimilați în știință și inginerie 2.34 2.09 2.21 11%
Specialiști asimilațicu funcții administrative și comerciale 1.78 1.73 1.75 3%
Funcționari în serviciul cu publicul 2.14 1.64 1.89 24%
Tehnicieni în informatică și comunicații 2.01 1.62 1.82 19%
Muncitori constructori și asimilați, exclusiv electricieni 1.58 1.24 1.41 22%
Operatori la mașini și instalații fixe 1.49 1.19 1.34 20%
Muncitori necalificați în agricultură, silvicultură și pescuit 1.27 1.03 1.15 19%

Sursa: EU SILC 2013 Dataset

Diferența de remunerare între femei și bărbați a fost obținută printr-o comparație a salariilor medii brute specifice sexelor și împărțind diferența rezultantă la salariul mediu al sexului masculin. Toate grupurile profesionale din tabel au cel puțin 10 observații pentru respondenții de sex masculin și feminin.

Ce este Proiectul pentru diferența de remunerare între femei și bărbați Wita?

Prin Instrumente inovatoare împotriva diferenței de remunerare între femei și bărbați Wita - GPG (ianuarie 2015 - Decembrie 2016) își propune să aducă o contribuție semnificativă în reducerea diferenței mari și de durată de remunerare între femei și bărbați. Este făcută posibilă de către Programul PROGRESS al Comisiei Europene Action Grant nr. 4000004929. Una dintre activitățile este compararea salariilor bărbaților și femeilor la nivelul grupurilor profesionale și publicarea rezultatele pentru publicarea pe website-urile naționale ale Indicatorilor salariali ale tuturor celor 28 de state membre UE și Turcia, precum și difuzarea prin comunicate de presă.

Mai multe informații despre proiectul WITA

http://www.wageindicator.org/main/Wageindicatorfoundation/projects/wita-gpg

Mai multe informații despre diferența de remunerare între femei și bărbați în România la Salarulmeu.ro

http://www.salarulmeu.ro/home/salariu/egalitatii-salariale

loading...
Loading...