Intrebări frecvente despre diferența de remunerare

1. Care este diferența salarială între femei și bărbați?

Care este diferența de salarizare?

Diferența salarială înseamnă faptul că un angajat câștigă mai mult decât altul. Există diferențe salariale. Ele nu sunt interzise, nici între bărbați și femei, nici între persoane de diferite credinte si culori ale pielii. Astfel de diferențe pot fi chiar imense. Diferențele salariale apar frecvent din cauza faptului ca persoanele cu mai multă experiență de muncă sau care efectueaza joburi cu o calificare mare fac mai multi bani decat cei care nu au aproape nici o educație sau sunt incepatori pe piața forței de muncă. Diferențele salariale sunt, prin urmare, diverse. Dar sunt acestea corecte?

Ce este inegalitatea salariala?

Când două persoane într-o societate fac munci similare la același nivel de calificare dar nu sunt plătite în mod egal, aceasta este inegalitate salariala. Astfel de situații sunt ilegale. Acestea sunt considerate discriminatorii. Cu toate acestea, inegalitatea salariilor tinde să se strecoare. De  exemplu, imaginați-vă o situație în care managerul pune 'băiatul care vorbeste șmecher' în clasificarea 2 chiar de la începutul muncii și 'fata timida', la clasificarea 0, deși ea este la fel de calificata. Aceasta clasificare de prim salariu poate bântui pe cineva ani de zile. Este greu de spus în ce măsură există inegalitate a salariilor. Multe anchete vorbesc despre diferențele de salarizare reziduale dintre femei si barbati care nu pot fi explicate. Este posibil ca aceste lacune inexplicabile sa indice discriminarea salarială. Lucrurile se complica atunci cand aceste diferențe salariale ce pot avea explicatii reale pot fi totuși atinse de discriminare. Este dificil de a discerne.

Inegalitate salariilor pentru munci similare poate apărea în diferite echipe sau departamente, companii, și ramuri ale industriei. Muncile similare sunt comparate privind calificările necesare pentru executarea corespunzătoare a acestora. Astfel, in principiu,  barbati si femeile care au posturi sau activități similarei ar trebui recompensati în mod egal, și sa primeasca aceleași salarii pe oră. Aceasta inseamna ca tipul lor de contract (fix sau nu) sau durata  săptămânii lor de lucru (part time sau full-time) nu poate servi drept pretext pentru remunerații inegale.

Ce este discriminarea salarială?

Discriminarea salarială apare atunci când indivizii cu aceeași educație și experiență de lucru efectueaza sarcini similare, dar sunt plătiti în mod diferit. Legea în marea majoritate a țărilor interzice discriminarea salarială pe criterii de:

 • sex
 • nationalitate
 • vârstă
 • starea civilă
 • origine
 • țara de origine
 • rasa
 • religie

În cazul în care bărbații câștigă mai mult, este corect?

Femeile in multe țări, în medie, au salariile pe ora mult mai mici decât cele ale colegilor lor de sex masculin. Aceste diferențe salariale variază intre 10-40 la suta, comparand și aproximand la nivelul întregii populații active împărțite pe sexe. Formal aceste diferențe sunt contabilizate. Dar sunt acestea corecte? Nu, nu chiar. În practică, femeile par sa nu aiba timp sa câștige (mult) mai mult. Ele au adesea mai multe sarcini de făcut decât doar sa lucreze pentru bani, daca se adaugă si responsabilitățile casnice. Și uneori sunt hărțuite sexual de bărbați, cu consecințe in carieră si parasirea unui loc de muncă din cauza stresului legat de acest lucru. Există multe motive care duc la optarea unei  cariere de catre femei. Atât bărbații, cât și femeile considera aceste diferite alegeri destul de normale, cu toate acestea. Totusi, (pe termen lung) consecințele alegerilor lor mențin nivelul scazut al veniturilor femeilor.

În cazul în care femeile câștigă mai mult, este corect?

În câteva profesii în unele țări se întâmplă că femeile câștigă mai mult decât colegii lor de sex masculin. Aceste femei, de regulă au aceeași educație sau mai buna, lucreaza full-time și au fost capabile să-si negocieze salariile. Aceste femei moderne, extrem de conștiente de sine sunt (în principal) relativ tinere. Acestea sunt (încă) excepții. Nu există nici o țară în care femeile din toate grupele de vârstă sa depaseasca sistematic și sa fie mai numeroase decât bărbații în ceea ce privește veniturile câștigate.

2. Cum apar diferențele salariale între femei și bărbați?

Ce determina diferențele salariale?

Unele diferențe salariale sau brese de salarizare apar atunci când indivizii sunt plătiti într-un mod discriminatoriu. O astfel de discriminare poate avea sa aiba legatura cu o ura de rasă, sex, religie sau pur și simplu cu  o anumita „presimtire”. Cu toate acestea diferențele salariale aparea, de asemenea, din cauza nepasarii la aplicarea descrierii fisei de post si din cauza necantaririi corecte a meseriei. Pentru măsurarea diferențelor salariale, este important de stiut ce descrieri de post au fost utilizate pentru cantarirea anumitor locuri de muncă ce pot fi facute de bărbați și femei.

Care sunt cauzele profunde ale lacunelor mari de salarizare?

Lacunele de salarizare ar putea crește din cauza unor serii de alegeri pe care indivizii le fac si cu care au de-a face în viața lor din campul muncii. Aceste alegeri se referă la:

 • educație
 • ocupație, profesie sau meserie
 • sector
 • întreprinderi mari sau mici
 • lucru part time sau full time
 • formare suplimentară la locul de muncă

Bărbații și femeile fac de obicei alegeri diferite – mai mult din cauza diferentelor dintre sexe decat din voință liberă. Gândiți-vă la alegerea unei anumite educații, care e mai usor de combinat cu viața de familie. Sau la un loc de muncă ce poate fi efectuat mai ușor în timp ce se gestioneaza o prolifica viață de familie,  de exemplu cu detinerea unui program de lucru flexibil sau part-time. Sau la un loc de muncă în apropiere, de obicei, într-o companie (mai) mica, deoarece există mai multe întreprinderi mici și mijlocii și mai puține companii mari, pe cand marile companii, de regula, platesc mai bine.

Deoarece bărbații și femeile isi aleg carierele in functie de specificitatea genului, aceste momente de decizie merita o atentie deosebita avand in vedere consecintele lor pe termen lung. Cea mai mare parte a diferenței de remunerare între femei și bărbați este cauzată de educație, alegerea ocupație și sectorului. Trebuie sa se ia in considerare faptul ca  munca part-time nu are mare diferenta de salariu pe oră lucrată, dar întotdeauna duce la aducerea acasă a mai puțini bani  la sfârșitul lunii.

Diferența de remunerare între femei și bărbați crește odată cu vârsta

Odată cu creșterea vârstei, diferența de remunerare între femei și bărbați se mareste. Acest lucru pare a fi cauzat mai mult decat de educație ( alegerea ei). În general, femeile de azi sunt la fel de bine educate ca si barbatii, ceea ce este destul de diferit fata de un deceniu sau mai mult în urmă. Se pare că diferențele salariale sunt, de asemenea, cauzate de faptul ca femeile, in mod frecvent și pentru perioade mai lungi de timp, lucreaza mai puține ore decât bărbații, și tind să-și întrerupă cariera. Barbatii, din contra, tind sa aiba mai multe ore de lucru și încearca să evite pauzele in carieră. O astfel de experiență neîntreruptă de lucru contribuie la venituri mai mari.

Marile diferențe apar atunci când barbatii opteaza pentru un program de lucru prelungit și sunt promovati, în timp ce femeile reduc programul de lucru și renunta la construirea carierei lor. Aceste diferențe sunt amplificate atunci când încă femeile decid să părăsească locul de muncă o dată ce soții lor ies la pensie, iar atata timp cat soțul are o pensie considerabilă, nu este nici o problema. Dar dacă cuplul divorțeaza sau soțul moare (prematur) aceste femei dependente financiar ar putea fi reduse la o existență slabă, sau la sărăcie.

Diferențele salariale pot apărea chiar de la primul loc de muncă

Chiar de la primele lor locuri de muncă, bărbații și femeile pot fi deja plătiti diferit. Cauze sistemice sunt educația, alegerea de ocupație, profesie sau meseria sau sectorul. Dar si cautarea jobului și abilitățile de negociere sunt importante. In timp ce barbatii negociaza mai des in privinta poziției și salariului, femeile tind să facă acest lucru mai rar și mai putin tenace. Odată ce un salariu a fost stabilit, acest nivel de inceput poate avea repercusiuni ani în șir. Fiecare nou angajator poate întreba despre câștigurile anterioare. Nu trebuie să răspundeti neaparat, dar de obicei, astfel de informații sunt oferite – perpetuand decalajul deja existent, la nivelul următor.

Diferențe salariale, evaluare de locuri de muncă

Evaluarea unui job este un mod de a compara locurile de muncă sistematic în cadrul unei companii și / sau ramuri a industriei. Astfel, locurile de muncă primesc sarcini, competențe și responsabilități. Aceste aspecte, la rândul lor sunt cantarite și obțin puncte. Astfel, o întreaga ierarhie de posturi este conceputa, cu fiecare poziție valorand puncte. Aceste puncte sau evaluări de locuri de munca sunt apoi folosite pentru a stabili salarii. Sistemele moderne de locuri de muncă sunt neutre in ceea ce priveste sexul, ceea ce înseamnă că calificările sexului masculin nu sunt supraevaluate sistematic în raport cu calificările sexului feminin - și invers. Subiectivitatea  nu mai poate fi invocată pentru promovare sau retrogradare.

Diferențele salariale, trierea de locuri de muncă și remuneratiile

Având în vedere evaluarea de locuri de muncă și sistemele de evaluare stabilite, trierea angajaților  nu pare să fie dificila. Cu toate acestea, se întâmplă frecvent ca, în timp ce femeile sunt triate in funcție de abilitățile lor reale (corect), barbatii primesc mai mult. Barbatii, de asemenea, obțin în mod frecvent mai multe beneficii, cum ar fi o mașină de serviciu, un telefon gratuit, bonusuri, etc. Astfel de diferențe se explică prin faptul că femeile pot lucra mai puține ore, sau pur și simplu nu au cerut beneficii. De asemenea, se poate presupune în mod automat că o femeie nu are nevoie de aceste remunerații, în timp ce barbatul are, deoarece el este principalul intretinator al venitului familiei (chiar și în cazurile în care acest lucru nu e valabil). Astfel de ipoteze necontestate și resemnari tacite cresc posibil diferențele de salarizare între femei și bărbați. Deoarece fiecare interviu prezintă, de asemenea, un moment de negociere, pare logic ca cei care comuta locuri de muncă mai frecvent, sa ajunga pe o scara mai mare de promovare.

Diferențele salariale, intreprinderea mare sau mică

Este de înțeles de ce marile companii platesc mai bine - de regulă. Aceasta e valabil in mod sigur si pentru multinationale. Dar această regulă nu se aplică în mod automat si organizațiilor mari, cum ar fi agențiilor guvernamentale, școlilor, comercianților cu amănuntul, sau spitalelor. Mari pot fi, dar nivelul lor de salarizare nu este pe picior de egalitate cu sectoarele comerciale. Pe de altă parte, ele oferă, de obicei, reglementări mai flexibile pentru combinarea vieții profesionale și familiale. Acest fapt explica faptul că relativ mai multe femei sunt angajate în sectoarele din urma (de exemplu comercianți cu amănuntul, școli și spitale) decât bărbați.

În companiile mai mici, de obicei, salariile sunt mai mici. Însă acest nivel inferior este într-o anumită măsură, compensat de proximitatea relativă a locului de muncă, evitându-se astfel ore lungi de naveta, lucru care este convenabil pentru viața de familie. Aceste aspecte combinate pot contribui la faptul statistic ca femeile in medie lucreaza pentru mai puțini bani decât bărbații. Este mai ușor în companiile mari sa faci o carieră și se plătește mai bine, dar asta vine cu un preț în ceea ce privește viața de familie.

Diferențele salariale și intreruperea carierei cuiva

Intreruperea carierei cuiva, chiar si numai pentru o pereche de ani, vine cu un salariu sacrificat si mai putine sanse pentru viitor. O pauza de câteva săptămâni nu este o problemă, dar cand este vorba de câteva luni începe să fie dificil. O pauza de 2 ani este penalizata. În plus, revenirea la locul de muncă pe același nivel este mai puțin probabila pentru ca anii trec. Pentru a rezuma: angajatii cu studii profesionale solide sunt sfătuiți sa lucreze in continuare și sa profite de abilitățile lor și experiența acumulata.

Intreruperea carierei poate avea, de asemenea, consecințe negative la  pensionare.

Diferențele salariale și formarea la locul de muncă

Folosirea posibilitatii de a participa la cursuri de formare profesională suplimentară la locul de muncă poate fi profitabila și poate sa conducă la o creștere a salariului pe ora. Unele companii cer pregătire la locul de muncă plătesc pentru ea. Alte companii permit și încurajează acest lucru, dar nu plătesc pentru asta. Practicile variaza în funcție de țară, industrie, convenții colective și companii. În general regula este: o formare suplimentară este profitabila. Cu toate acestea, în cazul în care femeile in floarea vietii au tendința de a reduce orele de lucru, barbatii din aceeasi situatie aleg cel mai des sa lucreze mai mult și sa-si faca o carieră daca gasesc oportunitatile necesare.

Diferențele salariale și lucrul part-time

În cazul în care salariile mici prevalează se pare irelevant dacă bărbații sau femeile lucrează cu jumătate de normă sau normă întreagă. Totusi, cand si acolo unde norma intreaga este mai intalnita si munca pentru mai multe ore de lucru devine norma, salariile pe oră tind să crească. Altfel spus: lucrul part-time nu este doar în detrimentul venitului lunar ci si platii pe ora.

Lucrul cu jumătate de normă este, totuși, preferabil decât a nu lucra deloc. Pentru toate cazurile posibile (vazute din perspectiva veniturilor), a munci undeva e mai bine decat a munci fara sa fii platit. Lucrul fulltime este încă si mai bun pentru ca ofera opțiuni suplimentare, cum ar fi o mașină de serviciu și formarea la locul de muncă. Pe de altă parte, lucrul part-time poate contribui la o viata mai relaxata.

In concluzie: în cazul în care și atunci când plata pe oră este relativ ridicata la un nivel educațional dat, alegerea de locuri de muncă cu jumătate de normă este de înțeles.

Functiile de conducere si diferențele salariale

Nu toate functiile de conducere sunt plătite (mult) mai bine. Mai rău: în întreprinderile mici sau  simple, cu putine functii de management, a fi seful poate crește pozitia cuiva, dar nu neapărat si  salariul. Un supermarket sau o școală, de exemplu, sunt organizații relativ stagnante. Acest lucru se aplică și societăților în care foarte multe femei sunt angajate. Aici managementul nu face sume exorbitante de bani. Prin contrast, o companie extrem de complexa oferă, de obicei, (mult) mai multe oportunități de carieră. Urcarea pe scara sociala inseamna ca cineva poate negocia si grilele de salarizare, marindu-si plata pe oră la fiecare pas.

3. Ce trebuie să faceți cu privire la diferențele salariale?

Diferențele salariale și transparența

Publicarea platilor si salariilor de catre companii sau în cadrul ramurilor de industrie facilitează aducerea în prim-plan a diferențelor salariale nemeritate. Verificarea salariul cuiva la WageIndicator, ajută cu siguranță, precum și convențiile colective și hotărârile oficiale privind egalitatea de remunerare.

Ori de câte ori apar îndoieli cu privire la corectitudinea diferențelor salariale, consultarea colegilor sau a sindicatului este primul lucru intelept de facut. Apelarea la instanțele de judecată este ultima opțiune. Documentati-va și  consultati-va pentru inceput. Utilizați Salarulmeu.ro inainte!

Diferențele salariale și acțiunile (sociale)

În cazul în care diferența de remunerare între femei și bărbați este (prea) mare, persoanele vizate, membrii familiilor lor, sindicatele, asociațiile patronale, companiile, partidele politice, Parlamentul și Guvernul pot face ceva in privinta asta.

Când ca femeie câștigi mai puțin decat colegul tău de sex masculin pentru aceeași sau foarte asemănătoare munca, cu aceleasi abilitati, esti libera să începeți o acțiune în justiție. Aceasta nu este o cale ușoară, dar puteți invoca ajutorul sindicatului (e) și să consultati WageIndicator!

Ce poate face o femeie împotriva diferențelor salariale?

Când ca femeie ce lucreaza vă decideți că un salariu mai mare pe ora, în prezent și în viitor, este important, luați în considerare următoarele:

 1. Alege-ți educatia viitoare stiind ce se cere și cu un ochi la o viitoare angajare

 2. Termină o educație odată ce începi (obține-ti diploma!)

 3. Alege un sector sau ramură a industriei care plătește (de exemplu, artele plastice plătesc mai puțin decât sanatatea)

 4. Alege o ocupație multilaterala, învață abilități care pot fi aplicate la o scară largă

 5. Alege - eventual - un partener care susține dorința ta de a lucra pentru existenta

 6. Alege, dacă întemeiezi o familie, un partener care susține dorința de a lucra existenta și împărtiti treburile casnice

 7. Opteaza pentru lucrul cu jumătate de normă și nu te opri niciodata din lucru, daca poti

 8. Alege o companie mare, care oferă facilități pentru îngrijirea copiilor

 9. Când ai copiii alege să lucrezi pentru o companie locala mica, reducand timpul de naveta și facand mai usor echilibrul dintre munca si viata personala.

 10. Negociaza salariul la fiecare nou pas sau opțiune din carieră  

 11. Discuta regulat despre cariera ta cu partenerul tau, cu alți membri ai familiei,cu colegii: o carieră trebuie să fie îngrijita (la fel ca partenerul tau, copii, casa etc.)

 12. Continua sa lucrezi și foloseste ofertele de instruire la locul de muncă, sau de cursuri de promovare legate de muncă, deoarece evoluția pieței muncii este tot mai rapida

 13. Stai cu ochii pe fondurile de pensii / drepturile tale.

Diferențele salariale apar și sunt inevitabile ca imbatranirea. Cu toate acestea, diferențele mari de salarizare poate deveni problematice, nu doar pentru tine, ca individ, ci pentru societate în general. Guvernul, afacerile, femeile și bărbații trebuie să fie conștienți. Un bun punct de plecare ar fi să încercați să obțineti cat mai mult din munca pe care o faceti, dar si financiar. Și, bineînțeles, asta sa fie chiar înainte de a alege ce educație să urmăriti, spre a obtine locuri de muncă mai bine cotate. Unele locuri de muncă platesc mai bine și duc la sectoare sau industrii care plătesc mai bine. Ar trebui să fii, de asemenea, atenta la identificarea diferențele salariale, care sunt nemeritate, și care ar putea indica inegalități discriminatorii de remunerare, interzise de lege.

Cum poate o femeie câștiga mai mult?

Munca cu normă întreagă este cel mai bun răspuns, deoarece crește șansele pentru formarea suplimentară (la locul de munca), pentru promovare și functii de conducere - atât pentru femei și si bărbați deopotrivă. Câștigul bun începe cu compararea de locuri de muncă și sectoare când alegi punctul de plecare al unei cariere. Unele locuri de muncă sunt mai bine plătite – dar acestea necesită studii superioare. Unele sectoare și ramuri ale industriei plătesc mai bine.

Ce pot membrii familiei și colegii face pentru a combate diferențele salariale?

Când un bărbat și o femeie, având o familie, sunt de acord că fiecare ar trebui să aibă o viață de muncă și să depună eforturi pentru independența financiară individuală, trebuie să fie create condiții pentru a permite fiecaruia sa aiba o parte egală în sarcinile de familie și in îngrijirea copiilor. Si din moment ce majoritatea bărbaților și femeilor ce lucreaza au familii, colegii lor, probabil, se confruntă cu aceleași probleme.

În acest sens, trebuie sa devina mai ușor de a evalua fiecare pas în carieră și pentru a vedea dacă acest lucru va avea consecințe pozitive sau negative în privinta veniturilor.

Este, poate, greu, pentru ca fiecare individ trebuie să concureze în mediul lui de lucru, dar este necesar.

Ce poate face un angajator împotriva diferențelor salariale nemeritate?

Angajatorii pot oferi cel puțin transparența salariilor și sa fie deschisi pentru a oferi oportunitati de promovare bărbaților și femeilor deopotrivă. Angajatorul poate facilita, de asemenea, combinarea muncii cu viața de familie, mai ales atunci când copiii sunt încă mici, de exemplu, oferind conditii  flexibile. Angajatorii pot preveni concedierea lucrătoarelor gravide și creandu-le condiții de muncă sigure și sănătoase. Angajatorul poate, de asemenea, să monitorizeze îndeaproape triajul de bărbați și femei, încercând să evite diferențele de salarizare nejustificate insinuate prin favoritismele de gen automate.

Angajatorul poate adera la acorduri colective ce vizeaza programuri de lucru flexibile și spre oferirea de oportunități de carieră, actuale și viitoare.

Ce pot face sindicatele și asociațiile patronale împotriva diferențelor salariale nemeritate?

Ambele organizații pot conveni ca diferențele de salarizare între femei și bărbați în companii  sa nu  depășeasca un anumit nivel. Ambele pot pleda pentru un salariu minim legal, care este ușor de aplicat.

Ambele organizații au un interes în ACB-uri, care permit femeilor să crească la locurile lor de muncă și să facă o carieră, începând de acum și progresand în viitor.

Ce pot face organizatiile politice, parlamentul și guvernul împotriva diferențelor salariale nemeritate?

Diferențele salariale bazate pe sex poate fi facute publice ca un element permanent in agendele socio-economice și politice prin dezbateri în desfășurare. Organizațiile politice, parlamentul și guvernul, prin rolurile, responsabilitățile și functille lor pot direcționa atenția și a ajuta la:

 • crearea unui echilibru intre munca si viata privata"
 • furnizarea de educație și formare adecvată pentru toate grupele de vârstă.

Femeile, partenerii lor, membrii familiei, colegii, partenerii sociali, partidele politice, Parlamentul și Guvernul au interesul ca femeile sa fie bine educate, folosind abilitățile și cunoștințele lor, castigand venituri proprii ca să plătească impozite și să obțină independența economică în timp ce fac acest lucru, astfel evitând sa ajunga din ce in ce mai sarace spre batranete.

4. Cum se aplica pentru un loc de muncă?

Care sunt ocupații tipice feminine?

Nu există o delimitare precisă sau granita între locurile de muncă pentru sexul masculin și cel feminin. În practică, diferența lor se reduce la faptul ca sunt locuri de muncă în care o majoritate de bărbați sau o majoritate de femei lucrează. Din acest punct de vedere locurile de muncă tipic feminine sunt menajera, femeie de casa, servitoare, îngrijitoare, asistenta medicala, asistenta de magazin, chelneriță, casier, profesor, secretara, recepționera, funcționar administrativ sau operator logistic. Acestea au salariile relativ scăzute, iar functiile oferă puține posibilități de creștere pe parcurs. In contrast, există si cateva ocupații și functii în care femeile cu studii superioare exceleaza și sunt bine plătite: avocat, judecător, relatii publice,  marketing, comunicare și experți media.

Fa Verificarea Salariului pentru o serie de ocupații și compară rezultatele indicațiilor salariale.

Care sunt sectoarele tipice de sex feminin?

La fel ca și în cazul locurilor de muncă, nu este atât de ușor să se definească exact sectoarele pentru bărbați și / sau femei. Cu toate acestea, femeile predomină numeric forța de muncă în curățenie, (sănătate) ingrijire, hoteluri si catering, retail, educație primară și în funcțiile de secretariat și administrative din sectoare și industrii.

Fa Verificarea Salariului pentru o serie de ocupații și compară rezultatele indicațiilor salariale.

Există diferențe salariale între sectoarele pentru sex masculin și cel feminin?

Deoarece în sectoarele dominate de sex masculin, numărul bărbaților depășeste numărul de femei angajate acolo, nivelurile medii de salarizare în sectorul de sex masculin sunt mai mari decât cele din  ramurile de industrie și meserii dominate de femei.

Fa Verificarea Salariului pentru o serie de ocupații și compară rezultatele indicațiilor salariale.

Platesc multinationalele mai bine?

Multinaționale sunt aproape totdeauna societăți pe acțiuni, și sunt mare. Pentru sunt mari, plătesc mai bine. Pe cealaltă parte a monedei vedem că cer de multe ori angajatiilor sa aiba ore de lucru mai multe; acestea sunt ore suplimentare, care nu sunt compensate. O parte din veniturile pe care le oferă pot consta din acțiuni anuale de profit și / sau bonusuri, eventual plătite în acțiuni din societate.

Există diferențe salariale între sectoarele publice și cele private?

În general diferențele salariale din sectorul public tind să fie mai mici decât în ​​sectorul privat. Cele mai slab cotate locuri de muncă din sectorul public, de obicei, sunt plătite ceva mai bine, in timp ce locurile de muncă de top sunt platite ceva mai puțin în comparație cu sectorul privat.

Sunt sectoarele pentru sexul feminin favorabile părinților care lucrează?

Sectoarele  dominate de sexul feminin ofera, de regulă, mai multe locuri de muncă cu jumătate de normă sau sarcini mai simple. În plus, ele frecvent oferă (mai multe) ore de lucru flexibile.

De ce un contract fix este de preferat?

Un contract fix, de obicei, plătește mai bine decât un contract temporar sau flexibil. Desigur, alegerea nu este întotdeauna la indemana, dar ocuparea functiei este mai sigura cu un contract fix.

Ce este minimul necesar pentru un contract adecvat?

Un contract mentioneaza mereu numele și adresele părților, datele incheierii, începerea și expirarea contractului (de exemplu, perioada), salariul sau plata, orele de lucru, tipul muncii, timpul de proba și perioada de preaviz. Contractele trebuie să fie semnate pentru a fi legitime.

Cum să apreciati condițiile de lucru secundare?

Alături de salariul (brut) și programul de lucru, un contract de muncă, de obicei indica condițiile de muncă secundare. De multe ori acestea nu sunt evaluate în bani, dar valoreaza bani. Luați, de exemplu, rambursarea cheltuielilor legate de munca, masina de serviciu sau telefonul gratuit, accesul la formare la locul de muncă, concediul suplimentar peste minimul legal, programul de lucru flexibil, posibilitatea de a lucra de acasa, etc.

Ce se mentioneaza intr-un CV?

 • Numele dumneavoastră personal și adresa
 • Ultima actualizare a CV-ului
 • Educația si formarea dumneavoastra, nu doar in legatura cu postul
 • Activități sociale ce arata angajamentul dvs., inclusiv activitatea de voluntariat și stagiaturi
 • Competențele lingvistice, active și pasive (abilitatea de a citi si intelege)
 • Abilități de operare calculator
 • Abilitate de a foloi social media

Pentru mai multe despre CV , vezi Monster.com

Ce face buna o scrisoare de intentie?

O scrisoare de intentie însoțește CV-ul. Ar trebui să fie concisa și scurta. Se referă la cauza imediată a aplicatiei, de exemplu publicitatea, sau informatia orala , etc. Aceasta oferă o motivație personală la obiect, făcând clar că ați înțeles ce funcție, loc de muncă sau post implică în esență. Destinatarul trebuie să vada în mod clar că te-ai pus în locul lor, și ai înțeles nevoile și / sau cererile lor. Scrisoarea ar trebui să fie conforma cu standardul / formatul normal, să fie datata și semnata, chiar și atunci când este un e-mail (ceea este destul de normal în aceste zile).

Mai multe despre scrisoarea de aplicare, verificați Monster.com

Contează aspectul?

Aspectul îngrijit, curat și prezentabil, cu siguranță, contează si este un lucru istet de facut, mai ales pentru un interviu de angajare.

Nu fi timid. Consulta-ti prietenii și familia în prealabil, pentru a vedea dacă sunteți prezentabil corespunzător.

De ce sa negociezi salariul?

Toata lumea este libera să negocieze. Negocierea salariului cuiva este un lucru inteligent de facut. Fii pregatit. Vorbeste cu prietenii și familia, colegii, fa o cautare on-line. Verifica salariile pe acest site. Încearca să găsesti și să citesti CBA-ul dacă există unul. Fa o lista de dorinte: ce este esential pentru tine, ce vine pe locul al doilea. Negociere este a da și a lua ( s-ar putea sa nu iti doresti sa lucrezi în zilele de sâmbătă, dar ai putea sa faci asta, dacă se plătește mai mult). Repeta înainte de a intra o negociere reală.

Fii conștient de faptul că rezultatul este cel care contează. O întâlnire prietenoasa si frumoasa, cu un final deschis, cu nimic pus pe hârtie, nu are relevanta.

Ideea că femeile nu ar trebui să negocieze este absolut depășită. În multe țări, în multe companii mari femeile funcționează deja functii superioare. Puteți paria că au învățat cum să negocieze pe parcursul cresterii in rang.

Evaluarea performanței muncii și diferențele de salarizare

In companiile mai complexe si mai mari sunt derulate sesiuni anuale de evaluare a performanței  locurilor de muncă . Aceste discuții ar trebui să fie luate în serios, pentru ca venitul și perspectivele de carieră viitoare depind de ele. Verificați Contractul Colectiv și / sau normele și reglementările interne în prealabil. Acestea sunt momente ideale pentru a-ti îmbunătăți poziția și șansele. Aceasta înseamnă: să fii pregătit, să faci o listă de dorințe: salariu mai mare, concediu mai lung, mai multa formare?

Fii conștient de faptul că fiecare mic pas înainte în timpul acestor discuții este o treapta în carieră, și aduna-le intr-o suma cumulativa în următorii ani .

De ce sa negociezi plata pentru o slujbă minora?

Un loc de muncă minor, nu este neapărat lipsit de importanță, pentru că este minor. La pregătirea negocierilor verifica dacă există șansa de a face locul de muncă să crească mai mare. Foloseste-l ca o piatră de temelie, pentru a vedea dacă acesta oferă oportunități de formare, de participare la un sistem de pensii, de ore suplimentare ca aduc venit în plus, de compensare a cheltuielilor legate de muncă, de intrare într-un sistem de îngrijire a copilului si alte lucruri de genul asta.

loading...
Loading...